Marino Skelin

 VLADO KOS Cropix
REMI U ZAVRŠNICI

Bod na kraju puta: Mini-vatreni remizirali s Nizozemcima za rani oproštaj od europske smotre

Izabranici Roberta Jarnija bili su u podređenom položaju u većem dijelu utakmice
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 24. svibanj 2023. 17:17

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 1:1 (Puljić 66‘/Bal 53‘)

BALMAZUJVAROS Stadion Varosi Sportpalya. Gledatelja 200. Sudac: Radoslav Gidženov (Bugarska). Pomoćnici: Simarro i Gabrovec. Četvrti sudac: Smajc.

HRVATSKA: Cundeković - Mikić, Skelin, Puljić, Sušak - Ćalušić (od 74. Skoko), Pavić, Kujundžić (od 46. Ivančić) - Živković (od 46. Lalić), Rimac (od 62. Majić), Matković (od 62. Kardum). Izbornik: Robert Jarni.

NIZOZEMSKA: Zeggen - Dijkstra (od 46. Esselink), Atikallah, Janse, Rots - Appiah (od 78. Raterink), Land, Kuhn - Hartog (od 90+2. Redmond), Bal (od 78. Van Duiven), Oerip (od 77. Ugwu). Izbornik: Pieter Schrassert Bert.

ŽUTI KARTONI: Bal (16), Lalić (74), Ivančić (84), Majić (89).

Hrvatska je nakon poraza od Engleske i Švicarske došla do prvog i posljednjeg boda na Europskom prvenstvu do 17 godina u Mađarskoj. Remi s Nizozemcima u Balmazujvarosu donio je kadetima Roberta Jarnija konačno treće mjesto u skupini D iz koje nakon međusobnih 0:0 u srijedu kao prvi u četvrtfinale idu Englezi (suparnik Francuska), a kao drugi Švicarci (igraju s Njemačkom).

Bila je to utakmica u kojoj su Nizozemci u velikoj većini dvoboja imali loptu u svom posjedu, a Hrvati stajali u obrambenom bloku u kojem je velik defenzivni posao odradio veznjak Branko Pavić, te potom prijetili iz protuudara.

Izbornik Jarni je u udarnoj postavi za Nizozemsku napravio sedam promjena u odnosu na dvoboj sa Švicarskom, a prolazi prema vratima Josipa Cundekovića bili su dugo zatvoreni. Sve do 22. minute kad je Mats Rots odigrao dupli pas sa sidrunom Jesseom Balom i tukao s 15 metara, a lopta se odbila od Ljube Puljića i otišla u gredu.

Rijetko su se Hrvati družili s loptom, no to ne znači da su bili bezopasni. U 32. minuti mogli su i trebali kazniti suparnika za zanemarivanje defenzive. Nakon nizozemskog kornera do lopte je došao Antonio Kujundžić i vrhunskom loptom s lijeve strane u sredini pronašao natrčalog Filipa Živkovića. Osijekov napadač krenuo je prema vratima, no ubrzanje nije bilo savršeno i Wessel Kuhn ga je dostigao i omeo u namjeri.

Taman kad je potkraj poluvremena došla malo do daha, Hrvatska je mogla primiti pogodak. Lijepu kombinaciju s desne strane šesnaesterca zaključio je volejom Jasper Hartog, čiji je udarac otišao malo pokraj vrata.

Raspoloženog Kujundžića Jarni je u poluvremenu ostavio u svlačionici, no zato je uveo još jednog igrača važnog za stanje na travnjaku. Leon Lalić se potrudio da Hrvatska ne bude isključivo momčad koja se brani već i može opasno zaprijetiti. No Hrvatska se pritom malo otvorila i u 53. minuti Nizozemska je povela. Duga lopta Sema Esselinka sa sredine igrališta preko Marina Skelina, Bal ju je primio, prošao Cundekovića, čiji izlazak s vrata nije bio dobar, i poslao loptu iskosa u nebranjenu mrežu.

Izjednačenje je stiglo u 66. minuti. Kombinirali su na desnoj strani Lalić i Noa Mikić koji ubacio na pred vrata gdje je potpuno neometan na tek nekoliko metara od gol-crte ostao 15-godišnji stoper Osijeka Ljubo Puljić i mirno pogodio za 1:1.

Desni bek Mikić je osim što je asistirao u niz navrata spašavao u ključnim trenucima pred svojim vratima, a najbolju prigodu za pobjedu Hrvatska je imala u 70. minuti. Lalić je odigrao sjajno za Bartola Karduma, koji se probio u šesnaesterac i tukao s lijeve strane, no nije uspio pogoditi metu.

Linker
27. travanj 2024 20:48