Livaja protiv Rijeke nije bio ubojit...
 JAKOV PRKIC/CROPIX
TEŠKA SITUACIJA

Bolna pozicija: Ostali smo bez tri prve opcije, a Livaja i Kramarić se na tom mjestu ne osjećaju najbolje

Pred Dalićem je težak posao u pronalaženju nove, četvrte opcije. Ipak, nameće se prvi favorit...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. kolovoz 2021. 14:36

Ante Budimir neće se priključiti Vatrenima u Moskvi, propustit će utakmicu s Rusijom, a ostaje nada da bi mogao biti na dispoziciji za gostovanje u Bratislavi koje je na rasporedu već 4. rujna. Još je to jedan težak udarac za izbornika Dalića, jer pretpostavljamo da je odsustvu Petkovića i Rebića, Budimir bio taj kojem je trebala pripasti startna pozicija centarfora u utakmici s Rusima.

Posebno nakon što je Budimir iznimno dobro odigrao svoju rolu u utakmici osmine finala Eura koju smo izgubili od Španjolaca.
Ruse ćemo dakle napasti bez do nedavno tri prva centarfora, pa je Dalićem težak posao u pronalaženju nove, četvrte opcije.

Antonio Čolak nameće se kao prvi favorit u toj utrci, jer je po stilu igre jako sličan Budimiru, a i u posljednjim je utakmicama bio iznimno dobar i prije svega efikasan. Dalić također ne može biti imun na odlične igre Marka Livaje. Stasiti ofenzivac odigrao je nakon povratka u Hajduk ukupno 24 utakmice, u kojima je upisao 10 golova uz devet asistencija, što su doista sjajne brojke. Međutim, Livajin učinak ne može se gledati samo kroz brojke, jer način na koji dominira u suparničkoj zoni s loptom u nogama doista zna izgledati fascinantno. I logično je pitati se koliko bi ga Dalić mogao iskoristiti u tri utakmice koje nas čekaju.

image
Mirko Antonio Čolak slavi gol za Malmoe
ANDERS BJURO Afp

Livaja je bitno drugačiji tip igrača od Budimira ili Čolaka, više nas podsjeća na Petkovića, ali je ipak više napadački orijentiran od njega, a i daleko je efikasniji. Može li Livaja za Hrvatsku igrati klasičnog centarfora? Igrački može bez problema, jer ima sve što treba za tu poziciju. Pitanje je samo koliko istinski želi igrati tu poziciju, jer očito je da se najbolje osjeća u nešto povučenijoj ulozi.

Kramarić? Nema smisla

Naravno da priča o centarforu ne može proći bez imena Andreja Kramarića, sigurno najboljeg golgetera u ovom sazivu Vatrenih. Međutim, Kramarić već godinama uporno ponavlja kako se najbolje osjeća u povučenijoj, slobodnijoj ulozi, jer nije igrač duela i tučnjave, nego šmeker koji sjajno osjeća igru te iz drugog plana često rješava utakmice. Bilo golovima, bilo asistencijama, kojih je u prva dva kola Bundeslige imao čak četiri. Po nema smisla gurati ga na poziciju na kojoj se očito ne osjeća dobro.

Linker
18. travanj 2024 12:33