Boris Živković

 DAMIR KRAJAC Cropix
PROGOVORIO I O SINU

Boris Živković otkriva: ‘I ja idem na slavlje u Leverkusen. Ovdje svi znaju čiji poziv čeka Xabi Alonso‘

‘Svaka dva do tri tjedna odlazim na utakmice veterana, tako da sam u tijeku s aktualnim zbivanjima‘
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. travanj 2024. 17:04

Naša je momčad triput sezonu završavala na drugom mjestu. Jednom smo ostali bez titule zbog slabije gol-razlike, drugi put nismo znali obraniti pet bodova prednosti u posljednja tri kola Bundeslige. Slomili smo se pod pritiskom, iako smo od te tri utakmice dvije igrali doma. Vrhunac generacije bio je finale Lige prvaka 2002. godine, u kojem smo poraženi protiv Reala iz Madrida. Nije loše, zar ne, ali ipak ostaje u sjeni ovoga što upravo čini momčad pod vodstvom Xabija Alonsa, priznaje Boris Živković u razgovoru za Jutarnji.

48-godišnjak je šest sezona nosio dres Bayera iz Leverkusena, i za "apotekare" je odigrao nešto manje od 300 utakmica. Ekspanzija kluba koji vozi na novac moćne farmaceutske kompanije, dovela ga je do dresa, a onda i kapetanske vrpce nacionalne momčadi, ali za zaokružen opus nedostajao je trofej. Jaka Bayerova momčad s Ballackom, Luciom i Placenteom kapitulirala je protiv Reala u finalu Lige prvaka, a onda odmah i protiv Schalkea u finalu DFB-Pokala. Ovi današnji "apotekari" jurišaju na tri fronte: bundesligaški pehar su ugrabili, a jure za njemačkim kupom (u finalu je suparnik Kaiserslautern), i na pragu su polufinala Europske lige.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U čemu je kvaka, pitamo. Je li Alonso novi trenerski čarobnjak, sljedeći Pep Guardiola?

- Ne znam je li čarobnjak, ali činjenica je da ima velike, najveće zasluge u ovom rezultatu. Bayeru se ove sezone poklopilo puno dobrih stvari, uključujući i krizu Bayerna, koji će na ljeto sigurno u generalni remont. Alonso je dobio profile igrača kakve preferira, prošlog ljeta inzistirao je na dvojici brzanaca, i postavio je igru tako da momčad intenzitetom i visokim presingom gazi do pobjeda. Stalno su na 30 metara od suparničkog gola. Očito je da igrači slijede trenera te kako su usvojili njegovu filozofiju igre, a u toj filozofiji sve je zapravo jednostavno. Za početak, igra se brzo. Nema šanse da ćete u kontranapadu vidjeti igrača koji vuče loptu 20 metara. Predaja mora biti brza, traži se lopta u prostor za igrača koji nadire u sprintu, slijedi osvajanje boka i centaršut. Ako igraju protiv postavljene obrane, onda Florian Wirtz kao plemenita desetka uživa pravo na malo više kreativne slobode. Može se lažnjakom osloboditi igrača, podvaliti suptilni pas između trojice, i slično. Taj mladić je čudo, s 20 godina ima skoro 150 nastupa i 50 golova za prvu momčad.

Xabi Alonso ove je sezone iznenadio svijet, prvo nogometnom avangardom koja je Bayeru osigurala prvi naslov u klupskoj povijesti, a onda i izborom kluba za sljedeću sezonu?

- Premda je na stolu imao ponude i Liverpoola i Bayerna, on je produžio suradnju s Bayerom za još jednu sezonu. Često sam u Leverkusenu, svaka dva do tri tjedna odlazim na utakmice veteranske momčadi, tako da sam u tijeku s aktualnim zbivanjima. Tamo prevladava razmišljanje da je Alonso ostao zato što čeka Real Madrid. Iako je igrao i za Liverpool i za Bayern, nije tajna da je Real njegov klub. U Madridu ima kuću, obitelj mu živi tamo. Budući da je Carlo Ancelotti produžio ugovor na još godinu dana, mjesto će se osloboditi na ljeto 2025. Veterani? Ne, ne igra Ballack za nas, on se nakon one obiteljske tragedije (smrt sina, nap.a.) tek polako vraća u javni život. Od poznatijih nogometaša iz te generacije sudjeluju Bernd Schneider i Zoltan Sebescen. Igraju se regionalni turniri za plasman u finale dvoranskog prvenstva u Berlinu koji se održava u siječnju.

Grad stisnut između Kölna i Düsseldorfa, nekoć je figurirao kao hrvatska nogometna enklava. Živković je utisnuo najdublji pečat, ali igrali su za Bayer i braća Niko i Robert Kovač, Marko Babić, Jurica Vranješ, Thomas Brdarić, Domagoj Vida, Vedran Ćorluka, Tin Jedvaj. Razgovarali smo uoči utakmice protiv Werdera...

- Namjeravam otići na šampionsku proslavu na kraju sezone. Grad, naravno, živi za svoj klub, i znat će proslaviti povijesni uspjeh, ali ne treba očekivati da će zbog titule Bayer u budućnosti agresivno izlaziti na tržište i mijenjati način kako funkcionira. Sa zaleđem farmaceutske industrije, klub bi zapravo mogao imati neograničen budžet, baš kao što bi to mogao imati i Wolfsburg s Volkswagenom iza sebe, no to nije realno. Bundesligaši se drže džentlmenskog sporazuma da jedni drugima ne podižu letvice plaća.

Što očekujete od Hrvatske u Njemačkoj ovog ljeta?

- Očekujem da reprezentacija prođe prvi krug. Uvijek se na velikim turnirima priča gradi oko prolaska skupine. Vjerujem da će Zlatko Dalić izbalansirati sastav. Nositelji igre su već ušli u neke godine, trebat će trčati po ljetnim vrućinama, ali imamo mlađih igrača, koji će priskočiti na tom planu. Siguran sam da ćemo igrati svoju igru, koju su svi davno odskautirali, ali samo rijetki za nju imaju rješenja. Favoriti? Englezi mi se sviđaju, mladi su, na svakom dijelu terena imaju klasna rješenja. Nijemci su domaćini, i zbog toga će otići daleko.

Karijeru je Živković završio u Hajduku. Povremeno odlazi na utakmice "bijelih", očekivao je više ove sezone.

- Ispalo je da im je cijela sezona stala u jedan loš tjedan, dva poraza protiv Dinama i jedan protiv Rijeke. Vjerovao sam da će ostati živi malo duže, kako će za promjenu odvesti prvenstvo u neizvjesnu završnicu sve do posljednja dva kola. Nije se dogodilo, na ljeto dolaze novi ljudi, kojima će trebati vremena za uhodavanje.

Više ne utječem na Morenovu karijeru

Utjecaj na Morenovu karijeru? Više ga nemam, sad će napuniti 20 godina, smije se kada ga pitamo o nogometnom razvoju nasljednika koji se zimus vratio u Dinamo s posudbe iz Lokomotive. Mladi stoper je odigrao sedam utakmica i postigao jedan gol. Je li premlad uskočio u Jakirovićev program?

- Što znači premlad? Sjećam se kada je Zoran Mamić gurnuo 17-godišnjeg Gvardiola u prvu momčad. Prvih pet utakmica bio je kriv za sve, ali svejedno si prepoznao strašan potencijal. Gledamo ovih dana kako za Barcu stopera igra 17-godišnji Cubarsi. Da ga seciraš, duel, skok, brzina, ispast će da se ne može mjeriti sa starijima, još je dječak u razvoju, ali vidimo da igra i da to funkcionira. U potencijal mladih igrača nužno je investirati, pogotovo u klubovima koji žive od njihove prodaje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 17:57