Tom Dubravec/Cropix
ZVIJEZDE PODNO MARJANA

Brazilski Ronaldo, Keegan, Beckenbauer, Del Piero..., a sada u Split stiže - Cristiano Ronaldo!

Na Poljudu su igrala gotovo sva najveća imena svjetskog nogometa, rijetki nedostaju...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. studeni 2020. 20:49

Poljud će u utorak ugostiti Ronalda, portugalskog Cristiana, zvijezdu današnjice. Ali već je jednom Ronaldo igrao na Poljudu. Onaj brazilski, Il Phenomeno. Definitivno najveća zvijezda koja je zaigrala na poljudskom travnjaku, a nije konkurencija tako mala. Od Beckenbauera, preko Andresa Inieste, Del Peira, Kevina Keegana, Waynea Rooneyja, Gabriela Batistute, Roberta Carlosa, Claudija Caniggie, Sergia Busquetsa, Wesleyja Sneijdera, Franka Rijkaarda, Patricka Kluiverta, Horsta Hrubescha, Gigija Buffona, Andrea Pirla, Fabrizija Ravanellija do trenera Pepa Guardiole, Arriga Sacchija, Giovannija Trapattonija. Ali, Ronaldo je broj jedan.

Kaka, Adriano, Dida...

U kolovozu 2005. Brazil se kao “svemirski brod spustio na Poljud. Svjetski prvak Brazil! Carioce su došle odigrati prijateljsku utakmicu u Splitu, a u tom trenutku su bili svjetski prvaci s naslovom iz Japana iz 2002. godine. Suprotstavili su se Vatrenima s reprezentacijom u kojoj su uz Fenomena bili Kaka, Adriano, Roberto Carlos, Cafu, na vratima Dida, na klupi Robinho. Spektakl Brazila kontra Hrvatske predvođene kapetanom Nikom Kovačem odigran je pred 27.000 gledatelja, Ronaldo je 75 minuta bio pred očima nogometnih fanatika na splitskom travnjaku, a svaki njegov pokret u hotelu Park na Bačvicama pratio se s velikim zanimanjem. Jasno, kao i svih reprezentativaca Brazila tijekom boravka u Splitu.


Sedam godina kasnije još jedan je zanimljivi Brazilac zaigrao na Poljudu. S Interove klupe u 65. minuti dvoboja protiv Hajduka u kolovozu 201. podigao se Philippe Coutinho. Bio je tada mladi igrač na početku karijere, talent koji je kasnije dosegao cijenu od 120 milijuna eura koliko je Barca platila Liverpoolu u njegovom transferu.


Zaljubljenici u južnoamerički nogomet sjećaju se kako je u dresu Fiorentine, u rujnu 1998., na Poljudu igrao slavni Batigol. Gabriel Batistuta glavom i bradom. U hotelu Split recepcionar mu je pokazivao svoju tetovažu argentinske reprezentacije, djevojke su mu tražile uvojak kose, a premda selfie tada nije bio toliko popularna kategorija na društvenim mrežama, Batigol je podijelio mnoštvo uspomena sa Splićanima koji i danas brižno čuvaju svoje fotografije. Na Poljudu je nastupio i Claudio Caniggia, slavni argentinski napadač igrao je Ligu prvaka s Benficom u jesen 1994. godine.

Iniesta na rođendanu

Od europskih zvijezda tri su na vrhu liste. Andres Iniesta, legenda Barcelone i Španjolske, Alessandro Del Piero, zvijezda Juventusa i Italije, te Kevin Keegan, osvajač Zlatne lopte dvije godine zaredom (1978. i 1979.), legenda Liverpoola koji je s HSV-om bio na Poljudu, Iniesta je ušao u drugom dijelu svečarske utakmice Hajduka i Barcelone u srpnju 2011. kada su Bijeli slavili 100 godina. S klupe je Barcu vodio Pep Guardiola, igrao je za Blaugranu i Sergio Busquets, a Iniestin dres s utakmice završio je u kolekciji jednog splitskog policajca. Luis Enrique u igračko doba gostovao na Poljudu s reprezentacijom Španjolske 2000. u prijateljskoj utakmici. Del Piero je igrao za reprezentaciju Italije u jesen 1995. godine kada je Sacchi s Italijom odigrao kvalifikacijski dvoboj za Euro 1996. Italija je na Poljudu bila i 2015. kada su Gigi Buffon i Andrea Pirlo predvodili listu onih čije će se ime pamtiti na poljudskom stadionu. Paolo Maldini je za Italiju debitirao u ožujku 1988. godine protiv reprezentacije Jugoslavije na Poljudu kada su za Azzurre, između ostalih, igrali Vialli i Baresi.

Od engleskih zvijezda recentnog doba najveća poljudska je Wayne Rooney koji je došao s Evertonom. Najbolji strijelac u povijesti Gordog Albiona u Splitu je boravio u kolovozu 2017. godine kada je poslije utakmice razmijenio dres s Hajdukovim strijelcem iz tog dvoboja, Josipom Radoševićem. Splitski stadion pohodili su i slavni Nizozemci, s Ajaxom iz Van Gaalove generacije 90-ih bili su u ožujku 1995. Frank Rijkaard, Van der Sar i Patrik Kluivert, a kasnije je u dva navrata, s reprezentacijom i Interom dolazio Wesley Sneijder.

Hrubeschovi golovi

image
Sudac Ivan Radić i Franz Beckenbauer
Privatna arhiva

Rijetki će se sjetiti da je davne 1980. gostovao je na Poljudu i Kaiser Franz. U dvoboju Cosmosa i Hajduka, u revijalnoj utakmici nastupio je Beckenbauer za momčad iz New Yorka upisavši se tako na popis velikih imena koja su zaigrala na poljudskom travnjaku. Od Nijemaca još se pamti Horst Hrubesch. Doduše, ne po dobrome, jer zabijao je za HSV, ali u tom trenutku, početkom 80-ih prošlog stoljeća, bio je jedan od najjačih svjetskih centarfora. Na Stari plac su, prije toga, dolazili i Lav Jašin, Eusebio s Benficom na otvaranju reflektora prije 50 godina.


Na kraju, koga nema na popisu slavnih? Kad već na Poljudu nije zaigrao Maradona, onda je jasno da poslije portugalskog Ronalda ostaje još samo Messi. Barcelona je prije devet godina bila na Poljudu, ali bez glavne zvijezde. Prva je prilika propuštena, hoće li biti druge veliko je pitanje. Ne dođe li Messi, ostat će Poljud na Beckenbaueru, Keeganu, Iniesti i dva Ronalda.

Linker
20. travanj 2024 13:54