RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SLAVLJE U BRATISLAVI

Brozović bombom s ruba šesnaesterca donio veliku pobjedu Vatrenima, Ivušićev debi iz snova!

Hrvatska je pogotkom Marcela Brozovića svladala Slovačku u Bratislavi s 1:0
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. rujan 2021. 22:39

SLOVAČKA - HRVATSKA 0:1 (Brozović 86)

SLOVAČKA: Rodak - Pekarik (od 89. Strelec), Šatka, Škriniar, Hancko - Lobotka, Kucka - Hamšik (od 62. Duda), Weiss (od 79. Koscelnik), Mak (od 79. Jirka) - Schranz (od 62. Boženik)

HRVATSKA: Ivušić - Juranović, Lovren, Vida, Sosa - Kovačić (od 84. Majer), Brozović - Ivanušec (od 55. Perišić), Vlašić (od 55. Pašalić), Oršić (od 62. Kramarić) - Čolak (od 55. Livaja)

Bratislava - stadion Tehelné pole. Gledatelja: 9 000 Sudac: Bartosz Frankowski (Poljska)


Ako Hrvatska ode u Katar volej Marcela Brozovića bit će naša špica najave Mundijala. Hrvatska je uzela bodove koji mogu biti ključni, briljantnim potezom, ali i srećom koja joj se konačno ponovno osmijehnula. Igrala je odlučno da dobije utakmice i to se isplatilo. Iako je na kraju bilo i paničnog branjenja.

Dominacija u posjedu lopte, boravku na suparničkoj polovici ipak dugo nije donosila ništa jer nije bilo prave ideje i kreacije, Vatreni su ostali bez šansi za pogodak do tog projektila.

Dalić se kockao sa sastavom krenuvši u utakmicu s napadom Ivanušec, Čolak, Oršić, nije se obogatio, ali "lova" došla kasnije. Najbolji pogodak bio mu je Ivica Ivušić čijim vrlinama na golu već duže svjedočimo u dresu Osijeka...

Hrvatska je se pobjedom održala na prvom mjestu, inače bi pobijediti Sloveniju bio imperativ ili bi se nož giljotine spustio do potiljka…. I ovako treba svladati Kekovu momčadi.

Hrvatska je pristojno ušla u utakmicu, dvadesetak minuta obje strane su ispitivale suparnikove namjere i nastojati održati stabilnost svojeg sustava. Vatreni su testirali ciljnike za paljbu iz daljine, pogotovo opasno Oršić koji je u 11. minuti pogodio gredu. Već prije toga pucao je Brozović, a kasnije i Ivanušec… Jednom su otvorili Slovake pogotkom izvan kaznenog prostora, učinio je to Vlašič u Trnavi, mislili su da imaju recept…

Kad je u 19. minuti Oršić na „zlatnom pladnju“ servirao loptu Antoniju Čolaku da se proslavi, činilo se da bi razina opasnosti za golmana Rodaka mogla rasti, ali čim su Slovaci podignuli razinu agresije i trke, uzimali ničije lopte, Hrvatska je počela patiti.

Prvo odgovor domaćina išao je preko Weissa, također šutom izvana, potom je zaredalo nekoliko gužvi pred našim golom, udaraca i jedna odlična obrana Ivušića…

Za razliku od ranijih ogleda s njima, Slovaci su bili hrabriji i kompaktniji, igrali s više žara i čvrstine, bila je to ravnopravna utakmica.

U drugi dio Vatreni su išli moćnije. U 51. minuti Vida je imao loptu na glavi na centaršut Oršića, no otišla je preko gola. Naši su dominirali u tehničkoj izvedbi, Slovaci su radili laktovima, gurali se i čupali, traži sva rješenja. Zlatko Dalić je već u 55. minuti napravio trostruku zamjenu, Perišić, Pašalič i Livaja ušli su umjesto Čolaka, Ivanušeca i Vlašića. Čolak kao jedina klasična središnja špicu koju je imao nije iskoristio priiliku. Ne samo da zabije gol nego i da se igrači nametne. Najupadljivije je bilo da je izgubio svih pet duela, četiri na tlu i jedan u zraku te imao samo 11 kontakata s loptom. Livaja se više izvlačio, niti nakon redizajna ekipe nije bilo ubojitosti.

Hrvatska je dodavala gas, stiskala, jasno dala do znanja da ide po tri boda, ali nije bilo dovoljno preciznosti u igri da se akcije izvedu do kraja. Mnogi se toga svodilo na centaršuteve Sose s lijevog krila koji nisu dolazili do hrvatskih igrača…

Bila je do prava kvalifikacijska utakmica, napetost je svakom minutom rasla. Slovački izbormik Štefan Tarkovič, koji nije krenuo s Robertom Boženikom, čovjekom kojeg se Dalić najviše pribojavao, poslao ga je na teren u 62. minuti. Upravo je on u 73. minuti mogao natjerati stadion na erupciju da je uspio gurnuti u vrata Makovu loptu. Slovaci su koristili pogreške Hrvata i povremeno brzim akcijama prijetili. Pokazali su da nisu slučajno pobijedili Rusiju.

Nakon izgubljene lopte Kovačića, koji nije bio na razini iz Moskve, Hamšik je provjerio budnost Ivice Ivušića. Vratar Osijek potvrdio je reprezentativni status. I potom taj gol Brozovića, te dobre obrane Ivušića donose pobjedu Vatrenima.


Prijenos uživo:

SLOVAČKA - HRVATSKA 0:1 (Brozović 86)

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - Žuti karton dobio je Boženik zbog prigovora, a zatim i Ivica Ivušić zbog zadržavanja igre.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Nova velika obrana Ivice Ivušića! Krenuli su Slovaci na sve ili ništa, šutirao je Kucka izvana, a Ivušić se istaknuo novom paradom!

88' - Promjena kod Slovačke. Ušao je Strelec, izašao Pekarik.

88' - Strašan zicer skida Ivušić! Boženik je opalio usred gužve, bio je to opasan udarac s desetak metara koji je išao pod gredu, a vratar Osijeka refleksno brani i spašava vrata Vatrenih!

86' - GOOOL! Kakvom je bombetinom Epic Broz doveo Hrvatsku u vodstvo! Majer je ubacio iz slobodnjaka, kapetan Juraj Kucka izbio izvan kaznenog prostora, a ondje ju je dočekao Marcelo Brozović... Opalio je isprve hrvatski veznjak i projektilom pogodio suprotan kut za 1:0 u Bratislavi!

84' - Posljednja promjena kod Vatrenih. Ušao je Lovro Majer umjesto Matea Kovačića.

83' - Nova šansa Slovačke! Svježi Erik Jirka dobro je šutirao s ruba kaznenog prostora, a Ivušić je još jednom dobro postavljen i hvata njegov udarac!

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

79' - Koristi taj prekid slovački trener Stefan Tarkovič te uvodi Maka i Weissa, ulaze Jirka i Koscelnik.

79' - Došlo je do sudara glavama između Boženika i današnjeg kapetana Domagoja Vide. Traje kraći prekid.

77' - Nakon rekontre Slovaka pokušava kapetan Juraj Kucka isprve iz voleja, srećom nije bilo opasnosti po Ivušića.

73' - Kakav je zicer sada imala Slovačka! Mak je na desnoj strani lomio Vidu i pronašao Boženika koji s pet metara ne uspijeva dobro zahvatiti loptu i promašuje čitav gol! Bilo je tu puno sreće za Vatrene...

65' - Teško Vatreni prolaze kroz zgusnutu slovačku obranu. Pritisak je konstantan, vidljiva je želja naših nogometaša za pogotkom, no promjene rezultata nema.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

62' - Mijenja još jednom i Zlatko Dalić. Umjesto solidnog Mislava Oršića ulazi Andrej Kramarić.

62' - Mijenjaju Slovaci. Ulaze Boženik i Duda, izaći će Schranz i Hamšik.

61' - Pokušaj Livaje s ruba šesnaesterca odbija se od Kucke u korner. Nakon kornera je Lovren bio u skoku, nije dobro zahvatio tu loptu i propada još jedna šansa.

60' - Petljanje, bezidejnost, manjak rizika, nedostatak kombinatorike... tako bismo otprilike okarakterizirali igru u nastavku.

57' - Nova šansa Vatrenih! Oršić je progurao između slovačkih redova za Sosu, a novopečeni branič nacionalne vrste uputio je nešto između udarca i centaršuta - samo za Rodaka.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

55' - Tako je, vrijeme je za izmjene. Izlaze Čolak, Vlašić i Ivanušec, priliku dobivaju Livaja, Pašalić i Perišić.

52' - Odmah uzvraća Slovačka! Schranz se ubacio iza naše posljednje linije, došuljao se i zaprijetio, srećom - pored gola.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

51' - Evo naznake napadačke igre s početka susreta... Brozović je ubacio s desne strane, prihvatio Oršić na lijevoj i, nakon kraće kombinacije sa Sosom, centrirao prema Vidi koji glavom loše gađa te promašuje cijeli gol.

46' - Vraćamo se u Bratislavu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dobro su Vatreni izgledali u početku susreta, no prema kraju prvoga dijela razvodnila se obrana, pokazala se djelomična bezidejnost u napadu i Slovačka je u nekoliko navrata opasno zaprijetila. Nedostaje završni udarac ili završni pas koji bi napravio razliku.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

45' - Nije bilo nadoknade i poljski sudac šalje igrače na odmor.

43' - Imala je Hrvatska dobru šansu nakon jedne kontre, išla su četvorica naših na slovačka vrata, a na kraju se Kovačić odvažio na udarac koji je završio u bloku.

38' - Pekarik opravdano dobiva žuti karton zbog grubog starta na Mislavu Oršiću. Srećom, sve je u redu s našim krilnim napadačem.

34' - Opet prijeti Vlašić, bio je to prizeman udarac izvana i bez siline, lako to hvata Rodak.

33' - Ivanušec i Vlašić priredili su novu priliku Vatrenih, na kraju je Vlašićev udarac završio u korneru.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

30' - Nova velika šansa Slovačke! Hamšik je izveo slobodnjak, a u gužvi u šesnaestercu prvo je zaprijetio Šatka, zatim Schranz, a onda Kucka... sva tri puta naši su braniči blokirali udarce, no bilo je opasno, gol je visio u zraku. Opet je nedostajalo koncentracije kod prekida.

27' - Strašna obrana Ivice Ivušića! Mak je šutirao s desne strane, bilo je to dosta iskosa, a vratar Osijeka dobro je zatvorio svoj kut i skinuo taj zicer!

22' - Uhh, ovo je bilo opasno! Weiss je gađao suprotan kut s ruba šesnaesterca, lopta se u onom karakterističnom luku spuštala prema golu i ispružio se Ivušić, bio je spreman na tom šutu, srećom prohujalo je to pored vratnice!

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

19' - Sjajna šansa za Vatrene! Oršić je lukavo podvalio za Čolaka i gurnuo ga u šansu, sekundu previše čekao je napadač Malmöa i stiže blokirati Škriniar! Pohvale za Oršića u ovoj akciji...

17' - Upravo kad smo ih pohvalili došlo je do pogreške, doduše u defanzivnome dijelu... Schranz je zamalo stigao do lopte nakon tog propusta, ali uspijeva Lovren očistiti opasnu situaciju.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

15' - Novi pokušaj Vatrenih! Ivanušec je šutirao s dvadesetak metara, a Rodik je siguran i u ovoj situaciji... sjajno izgleda ofenzivni dio naših nogometaša u ovoj fazi susreta.

11' - Evo i Brozovića još jednom, sada je taj udarac završio na tribinama.

11' - TRESE SE GREDA! Mislav Oršić lijepo je gađao izvana, opalio je žestoko, ciljao je bliži kut i pogodio gredu! Bio je Rodak na toj strani, no dojam je da bi teško uhvatio taj pokušaj da je išlo u okvir...

4' - Marcelo Brozović je zapucao izvana s dvadesetak metara, ali njegov pokušaj otišao je pored gola.

1' - Počela je utakmica u Bratislavi. Sretno, Vatreni!!!


20.40: Vatreni sa žutim kartonima: Kovačić, Brozović, Vlašić (početna postava), Barišić, Perišić i Ćaleta-Car (klupa).

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

20.15: U ovim će dresovima Vatreni istrčati za pola sata:

19.50: Slovačka će ugostiti Vatrene na nacionalnome stadionu. Národný futbalový štadión ujedno je i dom Slovanu iz Bratislave, a nazivaju ga još i Tehelné pole prema istoimenome dijelu grada. Kapacitet je 30 085 gledatelja.

Glavni sudac susreta bit će 34-godišnji Poljak Bartosz Frankowski.

image
KAMIL SWIRYDOWICZ/CYFRASPORT/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Kamil Swirydowicz/Cyfrasport/Zuma Press/Profimedia

19.20: Stigli su i službeni sastavi jedne i druge momčadi! Sastav Vatrenih upravo je onakav kakvog smo najavljivali.

18.45: Podsjetimo, jučer se od profesionalnog nogometa oprostio naš proslavljeni Mario Mandžukić.

18.30: "Čeka nas teška utakmica"

Izbornik Dalić najavio je okršaj sa Slovacima:

"Čeka nas drukčija utakmica u odnosu na Rusiju, jer su iza Slovaka i nas teški susreti i naporna putovanja pa je bilo malo vremena za odmor i pripremu nove utakmice. Slovaci su u Sloveniji u drugom dijelu bili bolji, više trčali, imali više boljih prilika. Malo su promijenili sustav igre, igraju s više napadača, ali protiv Slovenije su malo zakazali u realizaciji. Čeka nas teška utakmica i pritom ne treba spominjati naše međusobne utakmice prije dvije godine. Situacija je drukčija, Slovačka se posložila, ima ambiciju i bit će nam neizvjesno i teško."

image
RONALD GORSIC/CROPIX

17.45: Izgleda kako će izbornik Zlatko Dalić napraviti nekoliko izmjena u odnosu na utakmicu s Rusijom, točnije njih pet. Od prve minute tako će na terenu u posljednjoj liniji biti Juranović, Lovren, Sosa i povratnik Domagoj Vida.

U sredini terena Kovačić i Brozović, dok će Vlašiću ovog puta u ofenzivnom dijelu pomagati Luka Ivanušec i Mislav Oršić kojem je Dalić dao prednost ispred Ivana Perišića. Također valja istaknuti kako bi u samom vrhu napada trebao po prvi puta u nekoj utakmici za bodove zaigrati Antonio Mirko Čolak koji pokazuje sjajnu formu u dresu Malmöa.

image
ANDERS BJURO Afp

-----------------------------------------------------------------------------------

Linker
06. travanj 2024 23:48