RONALD GORSIC Cropix
IVICA OLIĆ ZA SN

‘Brozoviću skidam kapu, Modrić me uvijek iznenadi, a ova su trojica najveći dobitnici Vatrenih u Ligi nacija‘

Pomoćnik izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića isijava zadovoljstvom nakon zadnjih uspjeha
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. rujan 2022. 06:03

Ivica Olić nije samo pomoćnik Zlatka Dalića u izravnom radu s Vatrenima, njegova je zadaća i pratiti Kanadu, drugog suparnika na Svjetskom prvenstvu. Javio nam je iz Bratislave gdje je u utorak gledao Kanađane koji su poraženi od Urugvaja 2:0.

- U petak sam ih popratio u Beču s Katarom pa sam produžio do Bratislave. Bila je to prigoda da ih vidim budući da su došli u Europu. Katar su svladali 2:0, treba uzeti u obzir da su mnogi od njih stigli s drugog kontinenta što utječe na izvedbu. Sjetite se koliko je nama bila problematična prva utakmica kad smo stigli u Ameriku 2018. godine i izgubili od Perua. Naravno, što sam vidio zadržat ću za stožer - nasmijao se Olić.

image

Ivica Olić i Zlatko Dalić

RONALD GORSIC Cropix

Hrvatska je na Final Fouru Lige nacija, iako će Svjetsko prvenstvo uskoro biti jedina tema, morali smo popričati o tome velikom dometu.

- Kad smo krenuli u Ligu nacija držali smo se toga da nam je cilj ostati u elitnoj kategoriji. Iz više razloga. Gledajući kako se Liga razvija shvatili smo da je čast i golema stvar biti dio najprestižnijeg razreda. Bolje je to nego da si u B rangu. Bez obzira što nekad nećeš imati Top izvedbu ili igrače u vrhunskom stanju, a takvi protivnici od tebe uvijek traže maksimum. Onda dođe prvo kolo u kojem odigraš odličnih pola sata u Osijeku i izgubiš 0:3 što te dobro razbudi i razdrma za sljedeća tri nastupa. U njima smo igrali fantastično i probili se u sjajnu poziciju. Kad je već bilo tako, ne samo treneri nego i igrači htjeli su da se odigra do maksimuma i ode na Final Four. To je jako lijepa stvar. Hrvatska će u lipnju, u godini bez Eura i Svjetskog prvenstva igrati taj turnir koji će sigurno biti gledan. Dobre su reprezentacije na njemu, atraktivne...

Ne mogu se načuditi

Nizozemska je domaćin te Italija i Španjolska.

- Biti u takvom društvu je naš ponos. Pogotovo kad uzmemo u obzir da smo u skupini imali svjetske prvake i Dance. Nikako se ne mogu načuditi kako Danci s tako malo individualne kvalitete uspijevaju držati takav kontinuitet toliko godina na reprezentativnom nivou. Osim Eriksena i još možda dvojice-trojice, nemaju igrača u vrhunskim klubovima koji bi tamo bili nositelji, no svejedno drže konstantu na temelju momčadskog duha i strašne energije. Kao i fizičkih predispozicija. Kad ih gledaš oni su atlete i kroz to dobivaju utakmice, a pokazuju nevjerojatnu volju.

Skupina s Francuskom i Danskom je najjača u kojoj je Hrvatska ikad bila prva.

- Tako je, ali vidjeli smo i koliko je Austrija kvalitetna. Dansku su trebali dobiti s tri razlike po igri, s Francuskom su okončali 1:1, a mogli su i pobijediti. Imaju jako puno igrača u Bundesligi, Alabu koji je lider i motor. Svi ga uvažavaju i želi nešto napraviti. Protiv nas su u najjačem sastavu dali sve od sebe da ostanu u eliti. Objektivno, od B kategorije naniže to su više prijateljske utakmice, ali gore na vrhu igra se pravi nogomet. Puno bi nam teže bilo iskoristiti igrače Reala, Intera, Tottenhama... da igramo s Finskom, Crnom Gorom i Rumunjskom, kao recimo BiH. Više bi igrale alternative... No, osim što su jake, te su utakmice sjajna prilika za mlade koje smo promovirali. Kad god smo mogli dali smo im šansu. To je sjajno. U takvim susretima vidiš njihovu realnu sliku. I ja sam govorio da nam ti susreti Lige nacija ne trebaju, pogotovo su nam nakon Rusije jako teško pali. Bili smo u komfornoj zoni poslije srebra, što je razumljivo, a došli smo u Španjolsku, oni su bili željni dokazivanja nakon lošeg SP-a, zubima bi nas rastrgali kako su bilo napaljeni... Tada sam govorio - što nam ovo treba, bolje da igramo u B rangu. Međutim, sad ne. Sad kažem to je super, dokle god se može ostati treba biti u elitnoj skupini.

Nije se bilo lako trgnuti

Može li Hrvatska osvojiti Ligu nacija?

- Svatko ima po 25 posto šansi. Zašto? Sve su ekipe Top. No, ako bih mogao birati, volio bih u polufinalu Italiju. To bi bila lijepa utakmica, a onda u završnici nema veze tko bude...

Kad je bila prekretnica, nakon Austrije u Osijeku ili Danske u Kopenhagenu gdje smo u drugom dijelu odigrali fenomenalno? Tada se podignulo samopouzdanje.

- Pazite, igrači su na kraju protekle sezone već bili desetak dana u rekreativnom stanju, došli su na okupljanje za četiri susreta, a u prvom, nakon što si krenuo dobro, izgubio si 0:3. Potom igraš sa svjetskim prvacima koji mogu sastaviti tri ekipe. Nije se bilo lako trgnuti. Nervoza je bila prisutna, to je, ta Francuska u Splitu, po meni ključna utakmica. Taj bod nam je dao volju i snagu. Da smo izgubili, s nulom u dva nastupa, pitanje je kako bi bilo u trećem... Skidam kapu Marcelu Brozoviću koji se sada ozlijedio, ali je odigrao sve te četiri lipanjske utakmice po 90 minuta, nakon duge sezone u klubu. Pokazao je karakter, požrtvovnost za ekipu, to je najveća dobit. Luka Modrić s 37 godina odigrao je dvije utakmice sad u rujnu u tri dana. Ne može me više ni s čime iznenaditi, ali opet me iznenadi. Snaga nam je što smo dosta rotirali, imali smo igrače spremne uskočiti i biti za ekipu. Širina nam je dala kvalitetu i na tome smo napravili razliku. Igrači su bili spremni žrtvovati se, bez obzira što to nije Svjetsko prvenstvo. Final Four im je nagrada na trud, bacali su se na glavu. Kad smo došli u priliku da budemo prvi vidjelo se koliko su to htjeli.

Mnogi od Hrvatske očekuju jako puno u Kataru. Kakva je vaša procjena?

- Kad se napravi niz dobrih rezultata kod nas je euforija puta dva. Druge zemlje to malo koče, naši dižu... Svjetsko prvenstvo je nešto sasvim drugo, turnir na kojem igraš svaka četiri dana i nemaš pravo niti na jedan loš nastup. Moraš biti pravi, spreman, fizički moćan i još imati dozu sreću. Ako gledamo kako smo postali svjetski doprvaci, s koliko uspona i padova... Stvarno je bilo teško. Sretan sam i drago mi je što imamo ovakve skalpove iza sebe, ali uvijek treba malo opreza. Ajmo mi kao 2018. reći da je cilj proći skupinu. Prije nas to nitko nije napravio 20 godina, od 1998. godine. Vratimo se na to polazište. Bit će itekako teško jer i Maroko i Kanada imaju priliku i dat će sve od sebe. O Belgiji da ne govorim. Potom ćemo stepenicu po stepenicu... Siguran sam da cijeli svijet zna kako Hrvatska ima itekako dobru ekipu i morat će se namučiti da nam skinu skalp. Mi ćemo, ako budemo pravi, uvjeren sam, našim navijačima donijeti puno zadovoljstva. Atmosfera će se zagrijati i nitko više neće pričati o tome kad se igra Prvenstvo i u koliko sati su utakmice. SP će biti vrhunsko, a teško je prognozirati. Imamo dobru reprezentaciju, sjajnu atmosferu, odlične navijače i idemo vidjeti... Dat ćemo sve od sebe to je sve što mogu obećati.

Bez kalkulacija

Mnogi velikani nisu uvjerljivi, Engleska gubi, Njemačka je poražena od Mađarske, Francuska ima problema u odnosima unutar ekipe ako je vjerovati napisima... Tko su glavni favoriti za naslov svjetskog prvaka?

- Svjetsko prvenstvo će biti posebno jer na njemu neće biti kalkulacija. U Ligi nacija ekipe sa širokim rosterom gledaju da neke odmore, čudno mi je što je Francuska uvijek imala po 15 otkaza... No, na SP-u će svatko htjeti i dati sve. Tricolori su uvijek nezgodni, Nijemci po meni nisu favoriti za doći do kraja, imaju potencijal ali i problema. Španjolska ima atraktivnu igru... Ako bih morao jednu ekipu istaknuti to je Francuska.

Brazil?

- Dosta ovisi o atmosferi unutar momčadi, najveći im je problem momčadski duh. Da ne bude sve Neymar, on sam ne može osvojiti. Tko će biti najbolja momčad, uz pojedinačne kvalitete superzvijezda, može doći do kraja. Mislim da će prvak biti iz Europe.

Kako vam se čini Katar kao domaćin?

- Organizacija će od stadiona do hotela i ostaloga biti na najvišem nivou. Uvjeti će biti odlični. Ono što mi nije jasno i pitam se kako i kuda sa svim tim navijačima kad dođu u jedan grad. Atmosfera će biti odlična. Igrači će biti u idealnoj formi. Taman su se zalaufali u klubovima, nisu istrošeni, s te strane bi ovo SP moglo biti jedno od najboljih što se tiče kvalitete utakmica.

Domaće utakmice na relaciji Beč - München - Zürich

U Beču je bila sjajna podrška navijača, a sigurno ste se sjetili utakmica s Eura 2008. godine.

- Jedan od dražih penala koji sam iznudio bio je upravo na tom stadionu u prvom kolu Eura 2008. Nije na meni bilo puno jedanaesteraca jer nisam se znao baciti, uvijek sam gledao da ostanem na nogama. No, tada je bio prekršaj, a Luka Modrić je zabio s bijele točke, dobili smo domaćina 1:0. To nas je nosilo dalje, za Njemačku i suvereni prolaz skupine te to četvrtfinale s Turskom. U šali sam rekao da bismo trebali domaće kvalifikacijske utakmice za europska i svjetska prvenstva igrati na relaciji Beč - München - Zürich. Ne zato što nemamo navijanje u Hrvatskoj, nego zato što nemamo takve stadione... Sjajno je bilo. Svaka im čast, zahvaljujem im se na tome. Sve su nas ugodno iznenadili s tom atmosferom.

Nije to čudno, zato ne bi HNS pogriješio kad bi izvidio mogućnosti da se Hrvatski superkup igra negdje u tim državama. Kao spektakl koji bi dodatno afirmirao i naš klupski nogomet.

- Pogotovo kad gledamo uvjete, kod nas su stadioni u jako lošem stanju. Mnogi naših ljudi živi vani, vidio sam masu njih iz Hrvatske, ali i iz Njemačke, Austrije... Kolika je to ljubav prema igračima, prema Hrvatskoj... U Beču sam popričao s nekoliko prijatelja Austrijanaca i Nijemaca, oni su fascinirani... Čak mi je u jednom trenutku bilo žao domaćih igrača kad sam vidio kakvu mi imamo podršku, a trebalo bi biti obrnuto jer i oni posjeduju dobru reprezentaciju. No, nemaju taj kult niti takve navijače...

Marcelo Brozović je naša mašina i bila bi šteta da ga izgubimo za Svjetsko prvenstvo

Koji igrači su najveći dobitnici Lige nacija. Josip Šutalo i Martin Erlić u njoj su debitirali, a tko još?

- Rekli ste za Šutala i Erlića, oni su definitivno dobitnici, a do njih bih stavio i Stanišića. Odigrao je nekoliko utakmica, pogotovo ako se vratimo susretu u Francuskoj gdje je imao itekakve rivale na svojoj strani pa je to suvereno odradio. Iako nije u kontinuitetu u svojem klubu. Ipak, treba pogledati u kojem je klubu, kakav ti je trening na kojem igraš protiv Gnabryja, Sanea ili Comana... U godinu dana koliko je s nama sazrijeva i postaje bolji. Dobili smo i konačnu potvrdu Juranovića koji je u kontinuitetu odigrao jako dobre utakmice jer pozicija desnog beka bila nam je poslije Svjetskog prvenstva najkritičnija. Ne treba izostaviti ni Bornu Sosu on je, doduše, u lipnju bio ozlijeđen. Navijači Hrvatske mogli su ga sada u rujnu vidjeti u izdanju u kakvom igra u klubu. Osim njih, neću reći da su dobitnici, ali vidjelo se koliko vrijede senatori - Brozović, Modrić, Perišić, Kovačić koji nas vuku, pa Lovren, nakon teške ozljede i stanke... Uvjeren sam da je najveća snaga reprezentacije kolektiv. Tko god igra daje sve od sebe, to je ključ. Imamo fantastičan miks iskustva i mladosti. Jedno bez drugog ne može, no ako funkcionira skupa to je briljantno. Senatori sve fantastično vode. Neka samo ostanu zdravi, za nekoliko tjedana nam je SP.

Jako je bitno da Brozović bude spreman.

- Dobio sam informaciju da će za nekoliko tjedana biti u redu. Za tri-četiri tjedna bi mogao biti u punom treningu. Kod takve ozljede je najvažnije, sad više pričam iz iskustva nego liječničkog aspekta jer imao sam dosta poteškoća s mišićima, da se vratiš kad je to optimalno. Ne smije ga ponijeti neka utakmica ili nagovor trenera pa da se ozljeda ponovi. U tom slučaju bilo bi mu upitno SP. Ovako će biti sigurno spreman za sve susrete u Kataru. Broz je naša mašina i bila bi šteta da takvog igrača izgubimo zbog ovako male ozljede, da mu se ponovi.

Linker
26. travanj 2024 19:02