VOJKO BASIC Cropix
VATRENA DEVETKA

‘Budimir je hrvatski centarfor za Katar, jer drugog pravog niti nemamo...Kramarić? On nije taj...‘

Nekad sjajni napadači o poziciji centarfora u hrvatskoj reprezentaciji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. lipanj 2022. 23:37

Ante Budimir imao je jedinu pravu šansu za Hrvatsku protiv Francuza, naravno tu ne računamo jedanaesterac Andreja Kramarića koji je pretvoren u poravnanje za do sada jedini bod u Ligi nacija. Nije zabio, mogao je i dodati Brozoviću koji se ubacivao iz drugog plana. Ali to sad uopće nije bitno za ovu priču. Pitanje jest li Budimir pravi izbor za “devetku” Vatrenih ili Dalić ima tu još neka moguća rješenja? O tome smo popričali s bivšim poznatim centarforima...

- Posebno sam na utakmici s Francuskom uočio situaciju kad je izašao Budimir, a ušao Kramarić. To su dva napadača različita po stilu igre. Za reprezentaciju je pak jako teško promijeniti način igre. Budimir je igrač šesnaesterca, igrač koji je u tom prostoru stalno prisutan i jako se trudi. Njemu su potrebne lopte u šesnaestercu. Vidjeli smo protiv Francuza da on ne može pretrčati 40 metara kad ima neku takvu situaciju. Jer njegova konstitucija otkriva pravog igrača šesnaesterca, fenomenalan je u skoku, recimo na Poljudu je po meni bilo nekoliko pogrešno dosuđenih situacija kad je bio u skoku. Budimir uvijek može biti opasan - kaže nam u uvodu Goran Vlaović.

Stoperi na leđima

Nekadašnji slavni centarfor će kazivati da Hrvatska mora imati stil igre koji će odgovarati Budimiru.

- Njemu se treba donijeti lopta u šesnaesterac. Ako toga nema, onda Budimir nije toliko opasan i koristan. Ali može on li biti “devetka” u Kataru? Mislim da može! Pokazao je svojim igrama u Španjolskoj da može. Imao je trnovit put, izborio se za reprezentaciju kvalitetom, voljom, željom... Zasluženo je u ovoj poziciji. Mi nemamo igrača šesnaesterca tog tipa osim njega. Kramarić može biti igrač šesnaesterca, ali on voli igru, dolazi po loptu. Kad igramo protiv slabijih protivnika, onda kroz igru, metaforički rečeno možemo šetati po šesnaest metara suparnika, tu je Kramarić u prednosti. Ma, i Budimir i Kramarić su dobri, na izborniku je odluka kada će koristiti jednoga ili drugoga.

Dobro, bi li Dalić mogao možda porazmisliti o Bruni Petkoviću, bivšem reprezentativcu?

- Petković je bio u reprezentaciji, ako bude igrao dobro, nema razloga da opet ne bude. O njegovom stilu i načinu igre prolilo se tinte i tinte. Ali niti on nije onaj klasični napadač poput Budimira. Ima visinu, može otići na skok, čuvanje lopte, borbu sa stoperima na leđima gdje je sjajan. No nije konkretan u šesnaestercu, ne zabija toliko golova koliko se očekuje od napadača. Ne znam, možda je glupo od svih nas tražiti nešto od Petkovića što on može ili ne želi - zaključio je Vlaović.

Branko Strupar će kazati da je Ante Budimir zahvalan igrač...

- Možda je protiv Francuza trebao zabiti pogodak, možda je trebao i dodati... Ali ne radi se sad o tome. Budimir je baš tipična “devetka”, mi drugog igrača takvog stila jednostavno nemamo. On je jedini klasični napadač u našoj reprezentaciji. Nema Petkovića, ali i Petković više voli dolaziti po loptu, on je više “desetka” - veli Strupar.

Priča nam da Budimir zna primiti loptu, zadržati je, da dobro skače.

- Meni se Ante Budimir sviđa kao centarfor. On je za Katar jedini pravi klasični centarfor, jedina prava “devetka”. Ne vidim nikoga drugoga. Da, Kramarić je tu, ali on nije taj klasični napadač, on ima drugi stil igre. On više voli loptu u noge, da tako kažem, šuljati se oko “devetke”. Zaista nema tko biti klasična “devetka” osim Budimira - zaključio je Strupar.

image

Andrej Kramarić

VOJKO BASIC Cropix

Moramo se krpati

Još jedan bivši centarfor Nikica Jelavić ima ovakvo mišljenje...

- Moramo se krpati s onim što imamo. Budimir je jedini pravi klasični centarfor u reprezentaciji. Nemamo više one klasične špice kao što su bili Šuker, Mandžukić, ja... Ovog trenutka nemamo klasične “devetke” koja igra ne nekoj visokoj razini. Zato se tu moramo krpati s Budimirom - kaže Jelavić.

Za Budimira će kazati da je dobar napadač.

- Nema tu dvojbe, Ante je fini, dobar igrač. Međutim, za sada nije pokazao da se na njega možemo osloniti u nekim budućim godinama. Dakle, reprezentacija u vom trenutku nema klasičnog napadača koji u utakmicama garantira stalnu opasnost za protivnika. Da ne bude zabune, meni se Budimir kao napadač sviđa, samo što je njegova razina manja od one koju bi mi htjeli. Kramarić s druge strane, nije “devetka”. Ne možemo pričati o Kramariću ako pričamo o “devetkama”. On je bitan za reprezentaciju, ali je skroz nešto drugo. Jedino Budimira vidim kao pravu “devetku”, za Katar ne vidim drugo. Imamo u mladoj vrsti Roka Šimića, ali on je premlad, on je budućnost, o Roku sad ne treba razmišljati. On bi mogao postati “devetka” za A vrstu, ali ne još - zaključio je Jelavić.

Linker
20. travanj 2024 10:02