Joško Gvardiol and Mateo Kovačić

 Katie Chan/actionplus/profimedia
DUGO BEZ REPREZENTACIJE

Čak 12 Vatrenih u paklenom ritmu: Modrić iščekuje El Clasico, Gvardiol i Kovačić na pet gostovanja

Do sljedećeg okupljanja u studenom je sedam slobodnih klupskih termina
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 17. listopad 2024. 07:43

Završila je i reprezentativna stanka u listopadu, Vatreni će se u 2024. okupiti još samo u studenom kad ih čekaju gostovanje u Škotskoj i domaćinstvo Portugalu. Potom slijedi duže razdoblje u kojem će igrači djelovati samo u svojim klubovima. Prve utakmice Hrvatske u 2025. godinu bit će na rasporedu u drugom dijelu ožujka, a tek ćemo vidjeti hoće li Vatreni 20. i 23. ožujka kao trećeplasirani u skupini igrati s nekim od drugoplasiranih reprezentacija iz Lige B za ostanak u Ligi A ili će 20. i 25. veljače igrati četvrtfinale play-offa elitnog razreda kao jedna od dvije najbolje plasirane reprezentacije u skupini. Računamo da četvrti u skupini ipak neće biti pa da u tim terminima neće započeti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Manje od mjesec dana ostalo je do novog druženja hrvatskih reprezentativaca, ali do tada će većina njih biti u strašnom ritmu utakmica, tako da će im taj predah jako dobro doći. Od vikenda koji je pred nama do vikenda koji završava nedjeljom, 10. studenoga, ukupno je sedam različitih termina u kojima klubovi mogu igrati svoje klubove.

Zlatko Dalić je na popis za listopad, računajući i pretpozive, uvrstio je ukupno 31 igrača (25 + 6), a u ritmu srijeda-nedjelja, i varijacijama na temu, bit će čak 12 Vatrenih, dok će njih devet odraditi šest od sedam mogućih dvoboja. Jesenski dio sezone se zahuktava, osim što će igrati u nacionalnim prvenstvima, hrvatski reprezentativci odrađivat će posao i u Europi (dva termina), neki i u kupovima. Uglavnom, u studenom će se na okupljanju izbornik Zlatko Dalić sa suradnicima prvo morati potruditi kako bi osvježio igrače koji će stići izmoždeni brojnim klupskim obvezama.

Pakleni ritam

Najopterećeniji bi trebali biti dečki iz Engleske, dvojac iz Manchester Cityja Joško Gvardiol i Mateo Kovačić, Njemačke (Andrej Kramarić u Hoffenheimu i Igor Matanović u Eintracht Frankfurtu), Nizozemske (Josip Šutalo u Ajaxu i Luka Ivanušec u Feyenoordu), Italije (Martin Erlić i Nikola Moro u Bologni, Mario Pašalić u Atalanti, Marin Pongračić u Fiorentini) te Grčke (Dominik Kotarski, PAOK) i Španjolske (Luka Sučić, Real Sociedad). Naravno, tek ćemo vidjeti pod kakva će ih opterećenja klupski staviti. Nekima je, poput Ivanušeca, minutaža potrebna kao žednom vode, a za neke ne bi bilo loše da na pokojoj utakmici dobiju poštedu.

Zanimljivo će biti Gvardiolu i Kovačiću, suigračima u Manchester Cityju. Momčad Pepa Guardiole će u maksimalnom ritmu čak pet utakmica u prvenstvu, Ligi prvaka i Liga kupu odraditi u gostima, a tek dvije kod kuće. Građane, barem na papiru, ne čeka pretežak niz suparnika, igrat će s Wolverhamptonom, Spartom Prag, Southamptonom, Tottenhamom, Bournemouthom, Sporting Lisabonom i Brightonom.

Real Madrid s Lukom Modrićem ima na rasporedu jednu utakmicu manje, u subotu idu u Vigo, u utorak dočekuju Borussiju Dortmund, a onda u subotu 26. listopada utakmica svih utakmica, na Bernabeu stiže Barcelona. Zaigrat će Modrić vjerojatno i protiv Ante Budimira pa će nakon toga obojica na okupljanje, jer Real i Osasuna igraju 9. studenoga. I Luku Sučića s Real Sociedadom, između ostalog, čekaju obračuni s Osasunom (27. X.) Barcelonom (9. XI.).

Posebna vatrena druženja imat će Šutalo iz Ajaxa. U samo nekoliko dana susret će se s kolegama u dva derbija, 30. listopada gostuje kod Ivanušeca i Feyenoorda, a 2. studenoga ugostit će PSV s Ivanom Perišićem. Duje Ćaleta-Car će probati zatvoriti reprezentativnog kolegu Kramarića u sudaru Hoffenheima i Lyona 7. studenoga u Europskoj ligi, a Kramarić će zaigrati i protiv Augsburga (Kristijan Jakić, Nediljko Labrović) u Bundesligi tri dana kasnije.

I u Italiji nas očekuje dvoboj između hrvatskih igrača. Borna Sosa i Nikola Vlašić s Torinom 3. studenoga dočekuju Fiorentinu čiji je član Pongračić, Klubovi Roberta Ljubičića (AEK) i Kotarskog (PAOK) u nedjelju će odigrati grčki derbi, a najmanje zaposlen do sljedećeg reprezentativnog okupljanja bit će Mislav Oršić, čiji će Trabzonspor odigrati tek četiri utakmice. Nama najzanimljiviju 3. studenoga kada im u goste stižu Fenerbahče i Dominik Livaković.

Broj utakmica do pauze u studenom

7 UTAKMICA

- Erlić, Gvardiol, Ivanušec, Kotarski, Kovačić, Kramarić, Matanović, Moro, Mario Pašalić, Pongračić, L. Sučić, Šutalo

6 UTAKMICA

- Baturina, Ćaleta-Car, Ivušić, Livaković, Modrić, Perišić, Petković, Pjaca, P. Sučić

5 UTAKMICA

- Budimir, Fruk, Jakić, Labrović, Ljubičić, Marco Pašalić, Prpić, Sosa, Vlašić

4 UTAKMICE

- Oršić

Linker
17. listopad 2024 13:55