PETR DAVID JOSEK Afp
NAJREALNIJI SCENARIJ

Čeka nas vrlo težak zadatak: Evo tko će nam najvjerojatnije biti idući suparnik ako pobijedimo Škote!

Loša tradicija: Vatreni su u zadnjem kolu slavili samo kad su već ranije osigurali prolaz dalje
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. lipanj 2021. 16:57

U utorak 22. lipnja Hrvatska će po 11. put odigrati utakmicu 3. kola u skupini europskih i svjetskih prvenstava. Dosadašnji skor ne budi optimizam, jer su Vatreni od deset posljednjih utakmica u skupini uspjeli dobiti tek tri, uz jedan remi i čak šest poraza te gol-razliku 10:17.

Podatak koji nije lijep za čuti i vidjeti je da je Hrvatska u posljednjim kolima do trijumfa dolazila isključivo kad je već prije te utakmice osigurala plasman u sljedeću rundu natjecanja. Kad je imala imperativ, kad je morala pobijediti za nokaut-fazu, nikad to nije napravila.

Eurocast: Ilija Lončarević žestoko kritizirao Dalićevu Hrvatsku!

Počelo je u Engleskoj 1996. godine na prvom velikom natjecanju na kojem je Hrvatska nastupila. Izbornik Miroslav Blažević je nakon pobjeda protiv Turske i Danske te osiguravanja mjesta u četvrtfinalu u posljednjem kolu protiv Portugala odlučio odmoriti neke ključne karike i doživio težak 0:3 poraz. Vatreni su završili drugi u skupini pa u četvrtfinalu ispali od Njemačke.

Izgubila je Hrvatska i dvije godine kasnije protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. I tada je bila mirna, pobjede protiv Jamajke i Japana bile su dovoljne za drugi krug, tako da je izbornik Blažević opet malo promiješao momčad. Argentina je slavila s 1:0, gurnula Vatrene na drugu poziciju, ali ždrijeb im je očito odgovarao. Hrvatska je na turniru održanom prije 23 godine došla do svjetske bronce.

Ekvador bolji u Yokohami

Treći uzastopni poraz bio je koban. Na SP 2002. Hrvatska je krenula s porazom od Meksika nakon kojeg je uslijedila pobjeda protiv Italije. Momčad Mirka Jozića trebala je pobijediti za mjesto među 16 najboljih za svijetu, u nekim kombinacijama prije posljednjeg kola za takav uspjeh bio bi joj dovoljan i bod. No Hrvatska nije dohvatila - ništa. Ekvador je u Yokohami rezultatom 1:0 ostvario svoju prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima i zajedno se s Hrvatskom oprostio od natjecanja.

image
Hrvatska - Ekvador 2002.
PHILIPPE HUGUEN/AFP/PROFIMEDIA

Novi neuspjeh zbio se na Euru 2004. u Portugalu, no ovoga puta s druge strane stajala je puno moćnija reprezentacija. Hrvatska je na lisabonskom Luzu nakon remija sa Švicarcima i Francuzima trebala pobjedu protiv Engleske za četvrtfinale. Povela je momčad Otta Barića već u 5. minuti golom Nike Kovača, ali potom su Tri lava preuzela kontrolu i upisali trijumf od 4:2. Prema prikazanom Hrvatska je još i dobro prošla.

Niz posrtaja nastavljen je u Njemačkoj 2006. u ludoj utakmici s Australcima. Završio je dvoboj u Stuttgartu 2:2, a Hrvatskoj je za osminu finala, nakon poraza od Brazila i remija s Japanom, igrala isključivo pobjeda. S neodlučenim rezultatom slavili su Australci, dok je družina pod vodstvom Zlatka Kranjčara otišla kući.

Na Europskom prvenstvu 2008. Hrvatska je napokon bila uspješna, izbornik Slaven Bilić sva je pitanja oko prolaza riješio u prva dva kola kad je pobijedio Austriju i Njemačku. U 3. kolu odmorio je glavne adute, ali i bez njih pobijedio Poljsku s 1:0. Četiri godine kasnije Bilić je istim rezultatom izgubio od Španjolske. Pobjeda protiv Irske i remi s Italijom nisu puno pomogli, Vatreni su trebali pobjedu protiv Furije za prolaz. Odigrali su izvrsnu utakmicu, no rezultat je izostao protiv kasnijeg prvaka Europe.

Slom u Recifeu

Na SP 2014. ponovio se imperativ, nakon poraza od Brazila i pobjede protiv Kameruna, Hrvatska je u posljednjem kolu za prolaz trebala pobjedu protiv Meksika. Niko Kovač nije uspio, Meksikanci su u Recifeu slavili s 3:1.

Na posljednja dva natjecanja Hrvatska je bila uspješna, ali na oba je Hrvatska i prije te utakmice posljednjeg kola osigurala nokaut-fazu. I Ante Čačić i Zlatko Dalić odmorili su igrače protiv Španjolske 2016. i Islanda 2018., ali bez obzira na to upisali su lijepe 2:1 pobjede.

image
Hrvatska - Španjolska 2016.
VITALIY BELOUSOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA

Na koga eventualno ide treća momčad skupine D

Ako prođu treći iz skupina ABCD:
Nizozemska (Budimpešta)

Ako prođu treći iz skupina ABDE:
1. iz skupine B (Sevilla)

Ako prođu treći iz skupina ABDF:
1. iz skupine B (Sevilla)

Ako prođu treći iz skupina ACDE:
Nizozemska (Budimpešta)

Ako prođu treći iz skupina ACDF:
Nizozemska (Budimpešta)

Ako prođu treći iz skupina ADEF:
1. iz skupine E (Glasgow)

Ako prođu treći iz skupina BCDE:
Nizozemska (Budimpešta)

Ako prođu treći iz skupina BCDF:
Nizozemska (Budimpešta)

Ako prođu treći iz skupina BDEF:
1. iz skupine E (Glasgow)

Ako prođu treći iz skupina CDEF:
1. iz skupine E (Glasgow)

Zadnje utakmice Hrvatske u skupinama

Europsko prvenstvo 19. 6. 1996.

Hrvatska - Portugal 0:3

Svjetsko prvenstvo 26. 6. 1998.

Hrvatska - Argentina 0:1

Svjetsko prvenstvo 13. 6. 2002.

Hrvatska - Ekvador 0:1

Europsko prvenstvo 21. 6. 2004.

Hrvatska - Engleska 2:4

Svjetsko prvenstvo 22. 6. 2006.

Hrvatska - Australija 2:2

Europsko prvenstvo 16. 6. 2008.

Hrvatska - Poljska 1:0

Europsko prvenstvo 18. 6. 2012.

Hrvatska - Španjolska 0:1

Svjetsko prvenstvo 23. 6. 2014.

Hrvatska - Meksiko 1:3

Europsko prvenstvo 21. 6. 2016.

Hrvatska - Španjolska 2:1

Svjetsko prvenstvo 26. 6. 2018.

Hrvatska - Island 2:1

Linker
16. travanj 2024 01:48