BORIS KOVACEV/CROPIX
UZAVRELA KRV

Češki mediji bavili se i ‘problemima‘ u hrvatskoj momčadi, tvrde da je naša svlačionica podijeljena...

U prilog svojim tezama tamošnji mediji najčešće citiraju Lovrenove izjave, ali i izbornika Dalića
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. lipanj 2021. 15:34

Češki su mediji s mnogo respekta prema Hrvatskoj, ali istodobno puni nade i lijepih očekivanja, najavljivali međusobni dvoboj u Glasgowu. Pod naslovom "Mogu li se naši igrači nositi s hrvatskim izazovom", autor je najprije pokušao objasniti značenje nadimka hrvatskih nogometaša...

"Vatreni doslovno znači – vatreni! Međutim, u tom se nadimku ne aludira na vatru ili požar, nego na strast! A zna se dobro da velika strast nosi euforičnu radost, ali i bolnu patnju. Hrvati su iskusili i jedno i drugo..."

Podsjeća se da je Hrvatska bila poražena u osam od 14 posljednjih utakmica, ističući da je na startu Eura protiv Engleske izgledala "iscrpljeno i nejasno", uz zaključak da "postoji šansa za Češku" jer je teško poreći kako su "svjetski doprvaci u problemima".

Međutim, upozoravalo se da iz hrvatske momčadi i dalje zrači "paklena moć", nabrajajući naše kvalitetne pojedince poput Modrića ("i u 35. godini fantastično trči i razmišlja!"), Brozovića, Perišića... Isticalo se i kako će dvoboj protiv Hrvatske biti sasvim drukčiji od onoga sa Škotima.

"Zaboravite na protivnika koji udara duge lopte prema svojim napadačima dok se ne umori, Hrvatska je viša liga od Škotske. Hrvati su u napadačkom dijelu izvrsni u situacijama jedan na jednoga, igru pokušavaju začeti od svojih vrata i tako postupno otvarati prostor za stvaranje prilika. Češka mora biti budna i disciplinirana u svakoj sekundi utakmice"...

No, pisalo se i o slabostima naše momčadi, pa smo tako pročitali i ovo:

"Unatoč visokoj pojedinačnoj kvaliteti, kad momčad Zlatka Dalića nema svoj dan, ta je kvaliteta posve nevažna. Uostalom, nitko od njih nije blistao protiv Engleske i vidjeli smo slabu, sporu, bezidejnu i neopasnu Hrvatsku. I nije to od jučer, u pripremnim su utakmicama Hrvati također bili blijedi – remizirali su s Armenijom i izgubili protiv Belgije, njihova je igra daleko od one kojom su oduševili na SP u Rusiji. Pa zašto onda Česi ne bi mogli iznenaditi favorita? Ovo je svakako najbolja prigoda" - hrabrili su se Česi, prepuni samopouzdanja nakon pobjede protiv Škotske.

Upozoravali su mediji češke srednje braniče na prodorni "vlak iz Milana" Antu Rebića, kao i na "opasnog strijelca" Andreja Kramarića, ističući i brzonogog Ivana Perišića, istodobno se pitajući "hoće li priliku dobiti izvrsni Dinamov tandem Petković - Oršić”? I na kraju zaključuju:

"Tko god bude igrao, Češkoj će opet trebati veliki dan vratara Vaclika, trebat će nam njegove blistave obrane, kao i protiv Škota. Na velikim je natjecanjima pritisak na vrataru golem, ali izgleda da je Vaclík izvrsno pripremljen, iako je godinama u nacionalnoj vrsti imao nezavidnu ulogu pričuve Petru Čechu. Činilo se da neće braniti ni na ovom Euru, međutim ozljeda leđa Pavlenke pogurnula ga je između vratnica i briljirao je protiv Škota. I protiv Hrvata će morati biti u takvoj formi, baš kao i svi Česi koji zaigraju u Glasgowu. Ovo je vaša velika prilika" - optimistično je u većini čeških medija najavljivan okršaj njihove selekcije s favoriziranom Hrvatskom.

Prijepori u hrvatskoj svlačionici

Svoje su mjesto u češkim medijima dobili i navodni prijepori u - hrvatskoj svlačionici! Neki su portali tako istaknuli da je "svlačionica podijeljena na stare i mlade", piše se da "uzavrela mlada krv nema poštovanja prema srebrnim junacima iz Rusije".

Reciklira se, nadalje, Lovrenova izjava otprije nekoliko mjeseci, kad je rekao: - Novi mladići stvari uzimaju zdravo za gotovo, moraju promijeniti pristup prema starijim igračima u momčadi.

Iz naftalina je izvađena i izjava izbornika Zlatka Dalića da "nema kemije u momčadi kao prije tri godine", kao i rečenica da "mladi igrači moraju shvatiti kako će proći neko vrijeme prije nego što postanu ključni dio ove momčadi."

Potom je podvučeno da su nakon poraza protiv Engleske "problemi eskalirali", izdvojili su i napetost s treninga kad je Lovren podviknuo: "Što je sad? Ne shvatimo li trening ozbiljno, što će se dogoditi protiv Češke? Neće nas biti!"

Na kraju su Česi istaknuli i Lovrenovu pomirljivu izjavu: "Primijetili smo neke čudne stvari u ponašanju, ali nitko nije rekao ni riječ protiv mladih igrača", usput postavivši pitanje je li "Lovren ugasio iskru požara?", te da će se "sve vidjeti u petak u Glasgowu".

Linker
07. svibanj 2024 16:23