CATHERINE IVILL Afp
ANALIZA SUĐENJA

Često su se naši igrači ljutili na njega, jesu li bili u pravu? Evo kako je utakmicu odsudio Orsato!

Kretanje mu nije vrhunsko, ipak je već u godinama, ali riječ je o jednom od najelitnijih sudaca
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. lipanj 2021. 17:09

Daniele Orsato posao je odradio na visokoj razini i nastavi li ovim tempom, a pritom ga ne zezne njegova Italija svojim dobrim rezultatima, sigurno će biti među najužim kandidatima za suđenje utakmica pri samom kraju turnira. Kretanje mu nije vrhunsko, ipak je već u godinama, ali bio je dobar.

Često su se u prvom poluvremenu hrvatski nogometaši ljutili na 45-godišnjeg Talijana zbog kriterija dosuđivanja prekršaja. No nisu bili u pravu, Orsato je sudio bez ikakve veće pogreške. Odlučio je da neće svirati nikakve blage kontakte, pa i nije. U prvom poluvremenu dosudio je tek šest prekršaja, tri Englezima, tri Hrvatima.

Može se u nekim slučajevima pričati o 50-50 situacijama, ali nije Orsato ostavljao dojam da navlači za Engleze. Ono što nije svirao na jednoj strani, nije ni na drugoj. Na početku su se Englezi ponadali da bi mogao svirati najstrožu kaznu nakon starta Duje Ćaleta-Cara na Raheemu Sterlingu, no nije bilo govora o prekršaju, niti je Orsato pomislio svirati penal.

Potkraj poluvremena Phil Foden je primjerice pred vratima Hrvatske tražio prekršaj na rubu šesnaesterca, znali su neki suci (pogrešno) svirati faul u takvim prilikama, ali Orsato nije. Duju Ćaleta-Cara je kaznio žutim kartonom i to opravdano. Odnio je loptu rukom ispred Sterlinga koji je prodirao pred vratima i dobio zasluženu kaznu.

Nakon jedne akcije Modrića na početku dogodio se i trenutak za edukaciju. Za one koji nisu znali, već neko vrijeme sudac više nije isključivo "zrak" već se u slučaju da ga lopta pogodi, primjerice, u "obećavajućem napadu", igra prekida te se nastavlja spuštanjem lopte.

U 47. minuti Ivanu Perišiću je dosuđena nedozvoljena pozicija, no TV snimka (ne VAR) nije 100 posto otkrila da je mahač bio u pravu dosudivši zaleđe. U 48. je Mateo Kovačić dobio žuti zbog prekršaja na klupskom suigraču Masonu Mountu, Orsato ga po pravilima nije morao kazniti, ali je mogao pa je to i napravio.

Linker
02. svibanj 2024 13:32