AFP
ANALIZA MOMČADI

Četvorka iz Dinama sigurna je za Euro, no mogu li se i ova trojica ‘ukrcati‘ u Dalićevu momčad?

Maksimirski klub mogao bi na predstojećem prvenstvu opet imati svoje brojne ‘zastupnike‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. siječanj 2021. 13:03

Vjerojatno nema nogometaša na Globusu koji ne sanja odlazak sa svojom reprezentacijom na veliko natjecanje, Svjetsko ili Europsko prvenstvo, Olimpijske igre... Bez obzira na sva klupska dostignuća, odijevanje državnog dresa na skupovima nogometne elite je poseban događaj, doživljaj koji ostaje zaustavljena slika za sve vijeke vijekova.

U Maksimiru se također rađaju takvi snovi, a neki su već i dosanjani. Ne samo kad se radi o Vatrenima. Jer dvojica, Arijan Ademi i Mario Gavranović, bit će sigurni putnici na Euro u majicama Sjeverne Makedonije i Švicarske. Isto tako, sasvim je razvidno da će Dominik Livaković, najbolji hrvatski vratar, te napadač Bruno Petković, biti dijelovi momčadi Zlatka Dalića koja će otputovati na Europsko prvenstvo.

Čovjek koga smo nazvali “Mr. Clean Sheet”, svjetski rekorder po broju minuta bez primljenog pogotka u Europi, čovjek koji je uhvatio svoje mjesto u povijesnim knjigama, nema konkurenciju u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Bruno Petković je pak loše krenuo u sezonu, izbornik ga je svojevremeno kritizirao da je “spreman samo 20 posto”, ali to je više izgledalo kao “očeva bukvica nestašnom sinu”. Dalić itekako cijeni Petkovića, a s obzirom da se Petko u finišu sezone počeo vraćati na “tvorničke postavke”, sasvim je jasno da na njega računa, i to ne samo kao na broj koji će popuniti roster, već na igrača koji bi mogao imati vrlo bitnu ulogu.

Dinamo ima još jednog reprezentativca, Mislava Oršića. Dosad je skupio pet nastupa za Vatrene, posljednji put je ušao u finišu utakmice Lige nacija protiv Portugala u Splitu. Poput Petkovića, on je također sramežljivo ušao u sezonu, ali je pred kraj postajao sve bolji i bolji, nudio je sliku krilnog napadača koji igra na vrhunskoj razini. Hrvatska na krilnim pozicijama ima sigurne adute u likovima Perišića, Brekala i Rebića, ali Oršić na najvišoj razini svoje igre svakako može biti novi adut, možda svojevrsni “džoker zovi” na Euru, čovjek koji može biti veliko iznenađenje. Oršić se s pravom može nadati pozivnici Zlatka Dalića.

Na kraju, ostaju dvojica mladih reprezentativaca koji će u ožujku igrati na Euopskom prvenstvu U-21, a mi se nadamo i u završnici u lipnju. Po mnogim stručnjacima, Joško Gvardiol već sada bez problema može biti dio Vatrenih. Igrač Leipziga na posudbi u Dinamu sjajno je odradio europsku i domaću polusezonu, bio je jedan od krucijalnih igrača ZG-kluba koji je izborio europsko proljeće. Stoper po vokaciji može igrati, što je sjajno prezentirao u plavom dresu i na lijevom beku. Posjeduje rijedak talent snage i tehnike, takav polivalentni igrač je pravo blago, odmah može u vatru na veliku reprezentativnu scenu. Dalić je u slučaju Duje-Ćalete Cara pokazao da se ne libi pozvati mlade igrače na veliko natjecanje kad se radi o obrambenim igračima, tako da se i Gvardiol može s pravom nadati pozivu na Euro.

Vezna linija Vatrenih je zaista kapacitirana sjajnim igračima, ali Lovro Majer je mladi igrač sjajnih playmakerskih sposobnosti, dokazao je to u modroj majici, također je bio jedan od ključnih igrača ozbiljnog europskog Dinama. Ovog trenutka nije za udarni sastav Vatrenih, ali držimo da bi mogao imati svoje mjesto u rosteru Zlatka Dalića.

SIGURNI PUTNICI ZA EURO...

Dominik Livaković
⊲ prvi je vratar reprezentacije, forma mu je sjajna, uostalom, ne pamtimo da je ikad bio izvan forme
Bruno Petković
⊲ napadač posebnog stila koji može riješiti svaku utakmicu, definitivno je neophodan nacionalnoj vrsti
Arijan Ademi
⊲ kapetan Dinama doživio je da i s reprezentacijom ode na veliku scenu, šteta što je to u dresu Sjeverne Makedonije
Mario Gavranović
⊲ iskusni napadač opet ima važnu ulogu kod izbornika Petkovića, zabio je tri gola za Švicarsku u listopadu

ONI SE NADAJU EURU...

Mislav Oršić
⊲ on već ima status reprezentativca, dobrim igrama na proljeće može ga dodatno učvrstiti i otići na Euro
Joško Gvardiol
⊲ stoper koji može uspješno igrati i na lijevom krilu već je sad klasa, njegova nada za Euro je sasvim realna
Lovro Majer
⊲ premetnuo se u jednog od ključnih igrača Dinama i mlade U-21 vrste, njegov talent i znanje su poziv Daliću da ga zove

Linker
24. travanj 2024 13:17