Stu Forster /Allsport
'SVI ME PSUJU GDJE GOD SE OKRENEM'

ĆIRO NAKON PSOVANJA SVEČANO OBEĆAO PRED NACIJOM Više nikad neću reći ništa protiv Ante Čačića!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. srpanj 2016. 01:08

Francuska - Njemačka je klasik, Portugal - Wales neočekivni par. Polufinalisti Eura ostavili su različite dojmove, a gdje je Hrvatska u odnosu na te reprezentacije?

Pitali smo negdašnje izbornike Miroslava Blaževića i Stanka Poklepovića, te pomoćnika u izabranoj vrsti Zorana Vulića, koji je radio s Otto Barićem, a službeno je bio kandidat za šefa prije izbora Ante Čačića. Jedinstveni su: Vatrenima je bilo mjesto u polufinalu, pa i u finalu, a Njemačka je prvi favorit za titulu.

Ćiro nas je dočekao:

- Nije slučajno da je najutjecajniji francuski list proglasio Čačića najvećim trenerom i našeg Perišića najboljim igračem. To je svima bilo veliko zadovoljstvo, ja sam bio malo ljubomoran, ali što ću, takav sam. To moramo priznati. Gledam ovaj naš narod koji je tako uz Čačića. Narod je za mene najmjerodavniji. Kad je on za nekoga, onda je vrlo teško biti toliko glup da ti budeš protiv njega. Zato neću više nikad protiv Čačića ništa kazati jer gdje god se okrenem svi me psuju kako sam to krivo okarakterizirao izbornika. Ali ostajem duboko uvjeren da je morao doći do finala. S obzirom na to da je imao ekipu koja je morala pobijediti Portugal i otići dalje. Ali možemo biti zadovoljni i s ovim jer našem narodu ne treba puno. Mogli su se veseliti malo više, to nisu, i dalje se vesele jer smo, eto, na neki način osvjetlali obraz i ostavili stanovitog traga na ovom Europskom prvenstvu - pričao je Blažević, pa o komparaciji s četvorkom kazao:

- Sigurno nismo ništa slabiji. Ništa.

Tko će biti novi prvak Europe u nogometu?

Wales

Portugal

Francuska

Njemačka

Tko je najveći favorit?

- Njemačka. Unatoč svemu. Gledao sam pobjedu Francuske nad Islandom, ali ipak to što su izgubili drugo poluvrijeme 2:1 daje mi do znanja da se Nijemcima to ne bi moglo dogoditi.

Stanko Poklepović proklinje peh što Vatreni nisu i dalje u turniru:

- Hrvatska je jednaka s ekipama koje su u polufinalu, ako ne čak i bolja. Sve do poraza od Portugala napravila je vrlo lijepu i izglednu igru, te dobar rezultat. Taj susret u Lensu je slučajnost, dogodila se geometrijska razbarušenost u rasporedu. Strinić je izgubio loptu, Srna je isto tako bio visoko, oni su ušli u taj prostor, stigli do Ronalda i egzekucija je bila kakva je bila. Moramo žaliti zbog toga, ali ne može se to vezati ni za igrače, ni za izbornika. Čačić je planski radio stvari, osobito protiv Španjolske. To je bilo nešto prekrasno. Danas nema kontranapada nego skupna preformacija, to je napravila naše reprezentacija protiv Španjolske, i to s novim kadrom koji je i mene malo stavio u strah. Možemo žaliti što Hrvatska nije dosegnula više, ali ne bi trebalo kritizirati Čačića kao što to čine neki treneri i novinari. On je dosta dobro vodio reprezentaciju.

Kakav gledate na polufinaliste?

- Uvijek preferiram Nijemce. Oni imaju najsuvremeniji nogomet, ne ponašaju se po načelu “branit ćemo se ili napadat ćemo”. Ne, oni čine jedno i drugo istodobno.

No, imaju li veću kvalitetu od Hrvatske?

- Njih krasi kontinuitet, mi imamo dobru igračku ružu, od koje treba napraviti kompaktan odnos da bi se postigao rezultat. Čačić je to dosta dobro uradio, mi smo posloženi i profilirani. Zato i kažem da smo mogli napraviti više, ali ne bih nikoga osuđivao jer to je bio ipak splet okolnosti.

Zavrijedili izbacivanje

Poklepović je istaknuo kako se na ovom Euru igralo s velikim brojem igrača u obrani, što je teško probiti. No, to je taj nogomet Diega Simeonea.

- Gledao sam utakmicu Italija - Njemačka, obje te momčadi izbacio bih iz turnira. To nije bila nikakva predstava, nego žalost, golemi oprez, a on guši igračke vrline.

Kako gledate na Wales, je li on na razini polufinalista?

- Ima taj otočki način igre, slijedi engleski stil, ali napravili su bolji rezultat, pogotovo zbog defenzive. Apsolutno su iznenađenje, međutim i sve su druge male momčadi pokazale koliko je teško probiti tu obranu kad je puno igrača na uskom prostoru.

Zoran Vulić vratio se iz Moldavije, na pitanje gdje su Vatreni odgovorio je lakonski:

- Kod kuće.

A po kvaliteti?

- Po vrijednost sigurno spadaju među ove polufinaliste, ali onda možemo pričati i o Španjolskoj i nekim drugima. Nogomet se uvijek igrao na rezultat. Što se mene tiče, igrali smo najljepše, ali ljepota nekad bez sreće ne znači ništa. Puno puta smo vidjeli da si bolji i izgubiš. To se nama dogodilo, prava šteta jer mislim da nam se nikad više neće otvoriti takav put da dođemo do finala.

Kako rangirate polufinaliste?

- Nijemci su najbolji, igraju najkvalitetnije, vidim kod njih i ljepotu i rezultat, ali sučelit će se domaćinu, što znači da je sve otvoreno. Kad gledam drugi par, da je nekakav drugačiji ždrijeb, te dvije reprezentacije ne bi ni došle do polufinala. No, vrlo je važan faktor sreće, oni su se došuljali među četiri, pogotovo Portugal, koji to po ljepoti igre nije zaslužio.

Jesu li Portugal i Wales bolji od Hrvatske ili slabiji?

- Kako ćemo to pričati kad su oni tamo, a mi kod kuće. Ronaldo i Bale su ponajbolji i među najskupljim svjetskim igračima, po cjeniku su u prednosti. Opet, imamo krasnu generaciju i nakon dugo vremena dobru igru, ali nije nam se poklopilo.

Linker
28. travanj 2024 03:22