ALEXANDER VILF Sputnik Via Afp
NJIHOVO PRVO IME

Čovjek koji želi zagorčati Vatrenima! Bio je predodređen za velike stvari, a onda je sve krenulo nizbrdo

Govorilo se kako bi jednom mladu reprezentaciju Azzurra zamijeni onom seniorskom
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 11. studeni 2021. 15:36

Ima tome 10 godina, kada je Devis Mangia senzacionalno kao trener Palerma srušio Inter (3-2), i time si "kupio" kasnije mjesto izbornika mlade talijanske reprezentacije.

Označen je kao "budućnost", čovjek koji je predodređen da jednom mladu zamijeni seniorskom izabranom vrstom, "Azzurrima", odnosno, kako je pojašnjeno, " Mangia treba praititi put Cesarea Prandellija. I danas-sutra postati izbornikom".

Pred mladom "mangom", dakle, bila je svjetla karijera, no premda je "Azzurrine" odveo do finala Eura U21 2013. godine, gdje je izgubio od španjolske zlatne generacije, Mangia je ubrzo nakon turnira odstupio. Da bi kasnije iste godine završio u - Speziji, u Serie B.

image
JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

Kako mu je kasnije karijera krenula ipak nizvodno, činilo se da će tih 3-2 Palerma nad Interom ostati vječni spomenik treneru koji je negda mnogo obećavao. No, proljetos na Rujevici, ovoga puta kao izbornik Malte, bio je blizu drugog dragulja svojeg CV-a, nakon prvog poluvremena na Rujevici činilo se da je dobro pripremio i drugi veliki skalp svoje karijere, no ipak, Hrvatska se u nastavku probudila i s prvim setom glavnih junaka probila Maltu za samo naoko komotnih 3-0.

Mangia je, naime, tada poput mange posložio igru Maltežana, držeći u napadu Satariana - po vokaciji stopera, kojeg je usred utakmice učio novoj poziciji (sic!), ali i hrpu iznimno motiviranih i letećih "sokolova"; koji se nisu poput Cipra zatvorili u mišju rupu, već su, dapače, u vrlo fleksibilnoj formaciji izlazili dosta visoko, osokoljeni remijem iz Slovačke, bez respekta tražeći meka tkiva naše igre, kojih je bilo.

Tada, nasreću, nije prošlo, no ostalo je svjetliti u glavi da je Talijan na klupi Maltežana definitivno i prvo ime večerašnjeg suparnika. Izbrušen u manjim klubovima i teškoj Serie B, taj 47-godišnjak vješto koristi prednosti, a skriva mane svojih momčadi.

To je, uostalom, učinio i na Rujevici, četiri dana nakon što je Slovacima u gostima "ukrao" bod. Upravo stoga večeras valja biti potpuno "unutra", jer Mangia je doista velika manga ovih Maltežana. Rušenje Intera s Palermom dovoljno je jaka referenca...

Linker
07. svibanj 2024 04:33