MARKO TODOROV/CROPIX
NEKA NOVA HRVATSKA

Čovjeku koji je odigrao šest minuta Dalić je dao golemu šansu. Ali, na poziciji koja nije njegova...

Je li to izbornik bacio u drugi plan senatore Lovren i Vidu? Konačan odgovor doznat ćemo u nedjelju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. studeni 2021. 18:48

Nakon što je Zlatko Dalić objavio da će Luka Modrić početi od prve minute bude li s njim sve u redu, te o vratarima dao izjavu iz koje su svi iščitali da brani Ivo Grbić, oko početne jedanaestorice ostala su dva otvorena pitanja na koja je izbornik ponudio zanimljive odgovore. Odabrao je stoperski par Ćaleta-Car - Gvardiol, dok će u napadu na desnoj strani igrati Lovro Majer.

Kako je Dalić označio Gvardiola kao kvalitetu više na lijevom stoperu i sigurno rješenje, najjači oslonac njegove koncepcije, ostalo je otvoreno tko će mu biti partner Lovren, Vida ili Ćaleta-Car. Na kraju otpala su obojica iz starog dosadašnjeg dvojca, neće startati ni Lovren niti Vida nego Ćaleta-Car. Njih dvojica, Ćaleta-Car i Gvardiol već su igrali protiv Cipra u Larnaci.

Ćaleta-Car ušao je uz sezonu s nizom problema, trener Jorge Sampaoli doveo je druge stopere, a klub je očekivao da će on napraviti transfer. Na kraju je ostao i počeo igrati, izborio je mjesto i dobio visoke ocjene, pogotovo za izvedbu u derbiju s PSG-om kad je protiv sebe imao Mbappea i društvo. Kod Dalića mu rejting samo raste.

Je li to izbornik bacio u drugi plan senatore Lovren i Vidu ili će im dati šansu, obojici ili jednom, na Poljudu s Rusijom sad je pitanje, ali očito je da u Ćaleta-Caru i Gvardiolu vidi tandem budućnosti, a do njih je i Marin Pongračić. Evidentno je da Dalić nastavlja mijenjati sliku Vatrenih. Izbornikova izjava kako "nemam osobnog interesa tko igra, a tko ne igra, nego samo reprezentativni", očito je najviše išla Lovrena i Vidu.

U veznom redu su standardni starteri Brozović i Modrić i ispred njih Pašalić, a u napadu su prednost dobili Majer, Kramarić i Perišić. Tako je Lovro Majer, koji je pod Dalićem ranije igrao samo šest minuta u Bratislavi dobio veliku priliku. I on i Bruno Petković pozvani su u zadnji čas, u nedjelju, dan prije okupljanja nacionalne vrste, a izbornik je veće povjerenje dao Majeru. Iako se radi o poziciji koja za njega nije karakteristična.

Modrić predvodi Vatrene kad god može, unatoč virozi, Brozović, Perišić i Kramarić imaju stalne pozicije, Pašalić igra sve češće, a i da obrana izgleda bitno drugačije nego nekad, počeli smo se navikavati.

image

Lovro Majer

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Linker
27. srpanj 2024 01:40