Ivan Rakitić
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
SUGESTIJA LEGENDE

‘Da je Rakitić živio u Hrvatskoj, nikad ne bi postao takav igrač! Nasljednik? Jedan igrač Dinama...‘

‘Raketa nije brz, nije tjelesno jak, ne trči poput maratonca, a to kod nas ne vole. To nije dobro‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. listopad 2020. 22:32

Danima se već provlači upit kako i s kim nadomjestiti odlazak iz reprezentacije Ivana Rakitića. Odgovor, naravno, nije baš tako jednostavan, mnogo je tu potankosti koje treba posložiti, a na kraju će do pravoga rješenja pokušati doći samo jedan čovjek, izbornik Zlatko Dalić.

No, nije na odmet poslušati neke sugestije, stoga smo za mišljenje o toj temi upitali dvojicu nekad izvrsnih veznih igrača. Bivši dinamovac Marko Mlinarić (60) za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 17 utakmica, dok je za Hrvatsku, već pri kraju karijere, nastupio samo jednom. Mlinka kaže:

- Ima dosta mladih i već afirmiranih igrača koji bi mogli nadomjestiti Rakitića. Tu su, svakako, osim Brozovića, ponajprije Vlašić i Pašalić te vjerujem da izbornik Dalić neće imati problema s rješavanjem te situacije. Istina je da Vlašiću i Pašaliću nedostaje reprezentativnog iskustva, ali u svojim su klubovima ključni igrači. Ne bojim se za hrvatski vezni red, uvijek smo imali izvanredne veznjake, a ovi mladi igrači koji dolaze moraju se opustiti i osloboditi. Vidjelo se, uostalom, i protiv Švicarske, kad nije bilo natjecateljskih okova, kad naši mladići nisu bili sputani, kako to može lijepo izgledati. Ostali smo bez Rakitića, nećemo još dugo imati ni Modrića, ali ne strahujem za budućnost, uvijek ćemo imati dobre igrače i dobru momčad - rekao je Mlinarić i na kraju posebno istaknuo:

- Možda bi Dalić trebao razmisliti i o Lovri Majeru! On je prava desetka, a ja sam uvijek bio pomalo “slab” na takve igrače, na prave “španere”. Lovro uvijek mora biti među trojicom najboljih igrača u klubu, ne smije oscilirati, na svakoj se utakmici mora vidjeti da je on taj, da se igra vrti oko njega. Bude li tako, onda ga ni Dalić neće ignorirati - kaže Mlinarić.

image
Lovro Majer u dresu U21 Hrvatske
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Strijelac prvoga pogotka u povijesti Prve HNL, bivši Dinamov veznjak, Željko Adžić (55), za Hrvatsku je također odigrao jednu utakmicu. Prati nogomet, ali najviše vremena sad posvećuje proizvodnji vlastitoga kvalitetnog vina...

- Ova je berba odlična, vjerujem da će biti dobrog vina - rekao nam je Adžić, kojeg smo “uhvatili” baš u vinogradu.

A kakva će biti “berba” Rakitićeva nasljednika?

- Najprije želim reći da Rakitić nikad ne bi postao ovakav igrač da je bio u Hrvatskoj, u našem selektivnom procesu!

Zašto?

- Gledajte, Raketa nije brz, nije tjelesno jak, nije silno agresivan, ne trči poput maratonca... A to su u našoj selekciji mladih igrača načelno najvažnije stvari, a premalo se gleda ona nogometna priča. Podcjenjuje se smisao za igru i tehničko-taktičke sklonosti, a u prvom je planu “fizika”, sirova tjelesna snaga... I to nije dobro, jer onda ne možemo dobiti igrača poput, primjerice, Busquetsa - kaže Adžić i konkretno pojašnjava:

- Najbolji je primjer za ovo što sam rekao mali Nejašmić iz Hajduka. Dok je trener bio Oreščanin, taj je fini vezni igrač bio standardan i u toj je filozofiji igre mogao postati igrač vrijedan 20 milijuna eura! A onda je došao Tudor i odjednom više nema Nejašmića! Tudor ga jednostavno nije vidio u svom načinu igre i “mali” je nestao. Kako sad stvari stoje, nemamo tako finog igrača poput Rakitića. Ili ga ne vidimo - govori Adžić.

Rakitić je svestran vezni igrač, može igrati i zadnjeg veznog, ali i iza napadača. Treba li možda mijenjati način igre naše nacionalne vrste?

- Teško je to mijenjati, jer uvijek smo težili igri i nadigravanju, uvijek smo željeli imati posjed lopte, sve smo naše uspjehe temeljili na tehničkim vrlinama i finoći igre. Dakle, teško je promijeniti mentalitet, ali ne treba ga ni mijenjati. Rakitića bi stoga kao zadnjeg veznog trebao zamijeniti neki tehnički izrazito jak igrač, ne trebaju nam “razbijači” koji zapravo ništa ne “razbijaju”. Sjetimo se, uostalom, da su mnogi rekli kako Modrić ne može igrati zadnjeg veznog, a onda je na toj poziciji i u klubu i u reprezentaciji dosegao najvišu razinu! Ne treba nam “drvosječa”, nego znalac, koji će počinjati akcije i povezati igru - smatra Adžić.

Linker
20. travanj 2024 14:48