Zlatko Dalić

 JAKOV PRKIC Cropix
DALIĆEV DOJAM

‘Da, Livaković nas je spašavao, ali zato je tu! A Turci su pokazali veliko poštovanje prema Luki‘

Armeniju i Latviju ne treba podcijeniti i stvar će glede kvalifikacija na Euro biti riješena
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. ožujak 2023. 15:02

Zlatko Dalić je sretan, veseo i optimističan. Četiri boda proklamirao je kao cilj za dva startna nastupa u kvalifikacijama i premda je gol Walesa bio hladan tuš u završnici utakmice na Poljudu, Vatreni su na izvrsnom putu prema Euru u Njemačkoj. Drže se plana...

- Turska je najjači protivnik kojeg imamo u skupini - ističe Dalić, kojemu je to najbolji start u izlučni ciklus jer u prethodna dva za Euro 2020. i SP 2022. u dvije uvodne utakmice imao je po tri boda.

Vatreni su u prvom dijelu imali asistenciju nebesa i sjajnog Dominika Livakovića koji je spašavao stvari, no protekom vremena zauzdali su domaćine, bolje kontrolirali zbivanja i demonstrirali klasu kakvu ekipa Stefana Kuntza nema. Što je priznao i sam Nijemac. Pa kad je Turska najopasnija na koga će Hrvatska naći, za proboj do Eura ostaje samo jedna poruka – Latviju i Armeniju ne smije se podcijeniti i stvar će biti riješena!

- Pokazali smo karakter i snagu, to nam je donijelo pobjedu pred punim stadionom i fanatičnom publikom na teškom terenu. Dobro smo krenuli u susret, ali imali smo problema u pasu, u predaji, sami smo napravili nekoliko pogrešaka i dali Turskoj dvije-tri šanse. Jedino iz naših loših poteza i reakcija doveli smo se u situaciju da je Livaković spašavao, što je odradio sjajno, ali zato je tu. Kad gledamo cijelu utakmicu imali smo kontrolu, dominaciju i posjed. Ono što nam treba. Na kraju, zasluženo smo dobili. Nije to lako, pogotovo u Turskoj, malo tko će ovdje izaći kao pobjednik - kazao je Dalić, koji je imao nekoliko izdvojeno kvalitetnih igrača, a posebno se to odnosi na Kovačića, Stanišića i Šutala. Osim Livakovića, kojeg je sam istaknuo, također i Pašalića.

image

Zlatko Dalić

TOM DUBRAVEC Cropix

Kapetan Modrić razmahao se u drugom poluvremenu i došao na svoju razinu. Standing-ovation Turaka kad je izlazio iz igre govori o kakvoj se svjetskoj zvijezdi radi.

- Turci su pokazali poštovanje, ali i da razumiju koliko je on velik igrač.

Izbornik je osvježio momčad s tri imena koja su itekako opravdala očekivanja. Josip Stanišić, Borna Barišić i Mario Pašalić zaigrali su umjesto Josipa Juranovića, Borne Sose i ozlijeđenog Marka Livaje.

- Sve tri zamjene koje smo napravili u odnosu za prvu utakmicu s Walesom bile su vrhunski odrađene. Imali smo analizu Turske protiv Armenije, znali smo na temelju toga što tražimo. Oslanjaju se na desnoj strani na Ündera Cengiza, koji ulazi unutra, Borna Barišić ga je jako dobro čuvao. Stanišić se dosta ubacivao, radio probleme, a defenzivu je odigrao vrlo kvalitetno. Još jednom je pokazao o kakvom se igraču radi. Pašalić je praktično imao dvije asistencije, napravio je puno posla i u obrambenom dijelu. Imamo širinu, imamo 20 igrača i mislim da tko god igra ne mogu pogriješiti.

Počeci ciklusa često su nam bili problematični, priželjkivali smo i svih šest bodova, međutim, razloga imamo samo za zadovoljstvo. Čak i da je Hrvatska izgubila, ništa se kobno ne bi dogodilo jer očita je kvaliteta koja bi do kraja skupine vjerojatno bila naplaćena, ali ovako je mnogo ugodnije.

- Šok nam je bio nakon Walesa jer u Splitu smo isto odigrali dobru utakmicu, ali nismo dali taj drugi gol, koji bi nam osigurao pobjedu. Trebalo se od toga šoka oporaviti.

Mateo Kovačić je postigao dva pogotka i donio bodove. Dakako da mu kao veznjaku golovi nisu prva zadaća, no svi vrhunski igrači sredine terena zabijali su više nego on i zato nas posebno veseli kad zatrese mrežu. Pratio je akcije, našao se na pravom mjestu, to je ono što njegovu igru dodatno oplemenjuje.

- Ne bih gledao njegove golove, gledao bih igru. Nebitni su golovi. To što je odigrao u ovoj utakmici bilo je sjajno, fantastično. U svakom segmentu. U fazi obrane, pokrivanju, trčanju, presingu, posjedu. Golovi nisu glavni, igra je bila briljantna. To je ono što od njega svi očekujemo i želimo, a plus na to su onda pogoci.

Hrvatska je napravila veliki korak prema Euru jer dobiti izravnog suparnika na njegovom terenu vrijedi više od tri boda.

- Je, jesmo, ali ovo je tek druga utakmica. Nakon osmog kola brojit ćemo što je i kako.

Možda i ranije, ako u rujnu svladamo Latviju, intencija je da se igra u Varaždinu, te Armeniju vani, a potom u listopadu Tursku u Osijeku i Wales u gostima, to bi bilo 16 bodova, pa bi se moglo dogoditi da zadnja dva susreta ili barem završni, a radi se o Latviji na strani i Armeniji kod kuće, ne budu više bitni. No, zatrebaju li ti bodovi, morali bi biti realni.

Sljedeće okupljanje je tek na kraju sezone, uoči Lige nacija. Pobjeda u Bursi dala je samopouzdanje za završni turnir natjecanja, u kojem Vatreni teže osvajanju prvog trofeja.

- Rezultat je sigurno poticajan, lakše je ići s četiri boda i ovom pobjedom na Final Four, nego da je bilo drugačije. Imamo sad vremena, dečki idu u klubove, a onda ćemo se spremati za ono što nas čeka. Rekao sam već da želimo trofej i probat ćemo ga osvojiti.

Suparnik u polufinalu je Nizozemska, koja je stradala od Francuske 0:4, da bi potom svladala Gibraltar 3:0 u nevjerojatnoj utakmici s 87 posto posjeda lopte i 52 udarca po golu.

- Igrat ćemo u gostima, ali Hrvatska je pokazala sposobnost i kvalitetu da se može nositi s najboljim europskim reprezentacijama. Kad smo već stigli do polufinala, učinit ćemo sve da uđemo i u finale! - jasan je Dalić.

Linker
26. travanj 2024 16:56