BORIS KOVACEV/CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

‘Da, Škoti su favoriti! I to ne zato jer su domaćini‘: Igor Štimac objasnio zašto nije veliki optimist...

Indijski izbornik, nekoć za kormilom Vatrenih, imao je negativna iskustva sa Škotima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. lipanj 2021. 19:01

Igor Štimac vratio se u Split nakon kvalifikacijskog ciklusa na klupi Indije u izlučnim nadmetanjima za odlazak na SP u Katar. Iskusan je izbornik Štimac, već je jednom prošao kvalifikacije za najveću svjetsku smotru, ali nije dobio priliku otići do kraja. S Vatrenima je u listopadu 2013. godine poražen na gostovanju u Škotskoj (0:2) upisavši time posljednju utakmicu na klupi Hrvatske.

- Znao sam čim sam vidio poziv o čemu je riječ. Škotska mora biti tema. I zaslužuje biti tema jer pred nama je važna utakmica - istaknuo je Štimac uz naglasak: - Samo Hrvatsku gledam na Euru.

image
Igor Štimac
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

I protivnike Hrvatske, ponekad. Remi Škotske protiv Engleza na Wembleyju nije ga iznenadio. Dapače, smatra Štimac da su Škoti još jednom pokazali sve odlike svog prepoznatljivog nogometa.

- Reprezentacija kojoj nedostaju dvije ekstra klase, nema pojedince koji bi sami rješavali utakmice, ali Škotska ima momčad. Zajedno napadaju, zajedno se brane. Za Engleze su imali najveći motiv jer za njih je taj susret veći nego nama utakmica sa Srbijom. Nakon ohrabrujućeg boda protiv Engleza, a pred utakmicu s Hrvatskom, držim da su Škoti favoriti. Da, favoriti! Ne dajem im taj status zbog domaćinstva na Hampden Parku, nego zbog onoga što su dosad pokazali.

Štimac smatra da su Škoti unatoč porazu i remiju bez postignutog pogotka u dva susreta ipak prikazali više nego Hrvatska, da su ostavili bolji dojam.

- Stvorili su više šansi nego naša reprezentacija. Djeluju kompaktnije, njihov momčadski pristup se pokazao jakim adutom pred odlučujuću utakmicu.

image
Stuart Armstrong i Andrew Robertson
FACUNDO ARRIZABALAGA Afp

Termin “odlučujuća utakmica” stvara razliku između svih dosadašnjih dvoboja Hrvata i Škota.

- U četiri kvalifikacijske utakmice dosad ih nismo pobijedili. Ali, ovo je prva utakmica koja nema popravni. Prva utakmica s oznakom “stani-pani”. Ne volim koristiti terminologiju tipa “biti ili ne biti”. Jer, bit će nogometa i poslije tog susreta, ali je skorašnji dvoboj u Glasgowu eliminacijska utakmica.

U četiri spomenuta dosadašnja kvalifikacijska dvoboja imaju Škoti po dvije pobjeda i dva remija. Neriješeno su igrali kada se Hrvatska borila za SP u Japanu, u “post Ćirinoj eri” bilo je 1:1 na Maksimiru i bez golova u Škotskoj. U Štimčevom mandatu dva poraza bez pogotka. Ne treba pritom pitati Štimca sjeća li se tih dvoboja...

- Kako se ne bih sjećao, posebno onog lipanjskog prije osam godina u Zagrebu. Nema goreg termina za reprezentacije koje imaju igrače u velikim klubovima. Igrali smo bez Modrića i Ćorluke, igrači su mi došli potrošeni od silnih obveza u nacionalnim prvenstvima i klupskim europskim natjecanjima. Ostala im je ta utakmica i glavama su već bili na odmoru, a kada razmišljaš o Miamiju i ljetovanju, onda nema mjesta za nogomet. Uz sve to, sami sebe smo pobijedili. Taj dvoboj je determinirao naš plasman, nakon tog poraza smo “cementirali” drugu poziciju. Kasnije, u drugom susretu sa Škotima, što je bio i naš zadnji dvoboj u kvalifikacijskoj skupini, došli smo u Glasgow bez natjecateljskog naboja tražeći da se igrači ne ozlijede. Znali smo da ne možemo ni gore ni dolje na tablici, što su motiviraniji Škoti iskoristili za slavlje na svom terenu.

image
Ante Rebić
ROBERT PERRY Afp

Još jedan detalj iz tih kvalifikacija naglasio je Štimac...

- Škotska je prije prvog dvoboja s nama u Zagrebu promijenila izbornika. Došao je Strachan, stisnuo linije i više nisu bili otvoreni kao u prethodnim dvobojima. Nije to nikakvo opravdanje, mi smo imali priliku koju nismo pretvorili u pobjedu.

Toliko o Škotskoj 2013, a osam godina kasnije nije se puno promijenilo.

- Uvijek su isti. Čvrsti, uporni i gladni pobjede. Ponavljam, nemaju ekstra klasu, ali ne igraju imena nego momčad. Škotska je reprezentacija koja će nam sigurno zadati puno problema, prvenstveno sa svojom količinom trke.

Ali, jasno je da će se puno toga pitati i Vatrene jer Hrvatska je reprezentacija koja posjeduje pojedinačnu kvalitetu dostatnu za pobjedu.

- Istina, ali razvidno je da imamo velikih problema s igrom u zadnjoj trećini. Za stvaranje pritiska uvijek su potrebni tehnička kvaliteta i tjelesna spremnost, a mi smo odlični u tehničkom elementu. Međutim, jasno je što nedostaje. Čak u brojkama nismo trkački slabi, međutim, naša trka nema zajedničku karakteristiku.

U konačnici, kakvu utakmicu očekujete u utorak u Glasgowu?

- Čeka nas otvorena utakmica u kojoj primarno treba zaboraviti na tradiciju jer prvi put igramo utakmicu na ispadanje. Temelj optimizma mora biti u nastojanju izbornika u pronalaženju pobjedničkog sastava. Nismo mi u izgubljenoj poziciji, niti je Škotska nepobjediva, ali jasno je da nismo u najboljem trenutku. Utakmica s Češkom je pokazala da nam treba više “friških” nogu i “gladnih” igrača. Tek u nastavku dvoboja s Češkom, primarno ulaskom Petkovića i Ivanušeca, uspjeli smo napraviti nešto više u kreativnoj fazi, ali činjenica je da nam nedostaju ideja i trka. Pronađemo li obje komponente za susret u Glasgowu, možemo se nadati prolazu. Moramo imati 11 spremnih za obraniti se, a pritom ne izgubiti na brzini i kreativnosti.

Sve me podsjeća na Japan 2002.

Još je Štimac dodao kako se dosadašnji nastup Hrvatske na aktualnom Euru može usporediti s razočaravajućim rezultatom sa Svjetskog prvenstva iz 2002. godine.

- Sve me nekako podsjeća na Japan prije 19 godina, na Svjetsko prvenstvo gdje smo imali dva poraza od Meksika i Ekvadora bez postignutog zgoditka, a nadu nam je probudio tek jedan pomalo neobični, ali pobjednički pogodak protiv Italije. Međutim, nismo ništa pokazali na tom SP-u, a glavni razlog je bila smjena generacija. Zbog toga sam i prije SP-a odustao od daljnjeg igranja, Ne, nisu me toliko boljela leđa, već sam shvatio da nema simbioze koja je trebala nastati kroz ostanak nas starijih igrača i dolaska mlađih, Nadao sam se da će netko od mlađih iskoristiti priliku, nisam htio nikome zauzimati mjesto u zalasku moje karijere, ali nažalost, to se nije dogodilo. Strahujem da ne bismo na Euru ponovili Japan, ali još imamo šanse da ne bude “već viđeno”.

Imao sam velike planove s Ademijem

Zanimljivo je da je u susretu sa Škotskom odigranom 15. listopada 2013. na Hampden Parku na klupi među pričuvama Vatrenih bio i Arijan Ademi, koji je kasnije izabrao reprezentaciju Makedonije.

- Moram priznati, imao sam velike planove s Ademijem, trebao mi je igrač koji će uz Modrića držati sredinu terena, a da mi pritom Rakitić dobije veću slobodu u igri prema naprijed. Igrao je Ademi kod mene prijateljsku utakmicu, trebao je i kasnije dobiti priliku, ali kako sam otišao s klupe Hrvatske, moj nasljednik nije nastavio s Ademijem, očito ga nije prepoznao i tu je bio kraj.

Linker
19. travanj 2024 02:48