RONALD GORSIC
SLATKE BRIGE

Dalić ima dilemu oko dvojca čija je forma nakon Katra nastavila rasti - koji će Josip od prve minute na teren?

Jedan se odlično snašao u novoj sredini dok drugi uživa u sve većem povjerenju trenera
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. ožujak 2023. 05:55

U krugu onih hrvatskih reprezentativaca koji su bitno iskoračili u statusu u odnosu na katarski Mundijal nameću se dva imena, k tome konkurentni za istu reprezentativnu poziciju.

Josip Juranović je za 8,55 milijuna eura prešao iz Celtica u Union Berlin, gdje se odlično snašao. Čak je počeo davati pogotke i asistirati. Notirajmo taj važan napredak vrijednog Juranovića, a prednost u rubrici dajmo drugom Josipu, Stanišiću, koji je pet godina mlađi u odnosu na kolegu. Uz to govorimo o momku iz Bayernove škole, za kojeg će uvijek biti teže nametnuti se u kolosu kakav je bavarski klub. Čim je u tome uspio, znači da Josip Stanišić posjeduje dokazano velike potencijale.

Položio ispit ‘Mbappé ‘

Činjenica da mu je trener Nagelsmann pružio veliko povjerenje u uzvratu osmine finala Lige prvaka s PSG-om, u dvoboju unutar kojeg je imao bliske susrete s takvim fenomenima kakvi su Kylian Mbappé i Lionel Messi, govori apsolutno sve. Stanišić je tu utakmicu odigrao besprijekorno i time je samo osnažio povjerenje trenera. Do Mundijala u Kataru imao je Stanišić 11 nastupa s ukupno 458 minuta (41,6 prosjek). U ovoj godini skupio je već 413 minuta u 7 nastupa, što je u prosjeku 59 minuta. U odnosu na jesenskih 126 minuta u Bundesligi, u dva i pol mjeseca ove godine prikupio je već 322 minute...

image
CHRISTOF STACHE Afp

S obzirom na to da govorimo o mladom igraču, koji se mora boriti za pozicije i s velikim i iskusnim igračima za Bayernove maksimalističke ambicije, vrlo se jasno nazire da je Josip Stanišić puno napredovao kako u statusu, tako i u igri. Njegovih 90 minuta protiv PSG-a, u krucijalnoj utakmici dosadašnjeg dijela (europske) sezone, bila je demonstracija tog napretka. Unatoč senzacionalnim napadačima PSG-a i vlastitom neiskustvu, Stanišić je odigrao kao rutiner i pobrao je brojne komplimente struke i medija.

Stanišićeva je vrlina da može igrati na obje pozicije u posljednjoj liniji, dakle, kao stoper i bek. U Bayernu se izvrsno snašao u liniji 3 braniča kao desni stoper, kao što je, recimo, u reprezentaciji bio vrlo solidan kao desni bek.

Stanišićev iskorak u Bayernu je super vijest za njega, ali isto takvo značaja i za hrvatsku reprezentaciju.

Linker
03. lipanj 2023 12:58