Zlatko Dalić i Dražen Ladić
 RONALD GORSIC/CROPIX
S KLUPE MEĐU SKAUTE

Dalić je na njemu inzistirao, iako ga pojedini ljudi nisu htjeli među Vatrenima! Sad ima poseban zadatak

Nekoć su zajedno surađivali u U-21 vrsti, a izbornik je uoči ruskog srebra imao poseban zahtjev.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. listopad 2021. 21:32

Zlatko Dalić ima trojicu pomoćnih trenera, ne računajući Marjana Mrmića, koji radi s vratarima, te Luku Milanovića, specijalista za kondiciju. Kao i na Euru s njim su Dražen Ladić, Ivica Olić i Vedran Ćorluka. No, ove kvalifikacije donijele su promjenu. Dražen Ladić više nije klasični prvi pomoćnik, on je sada glavni snimatelj stručnog stožera.

Izbornik u tekućem izlučnom ciklusu ne koristi skaute. Nikola Jerkan i Ognjen Vukojević nemaju posla oko A vrste. U ožujku nitko nije išao na utakmice protivnika jer zbog korone to je bilo otežano ili nemoguće, a sada je taj Ladić.

Nekadašnji golman Vatrenih i izbornik mlade reprezentacije jedva je ušao u Dalićev stožer 2018. godine nakon višemjesečnog blokiranja od pojedinih utjecajnih ljudi. Dalić je tada inzistirao na Ladiću i dobio ga je pred američku turneju. Svojedobno je Dalić bio Ladićev pomoćnik u U-21 reprezentaciji. Ladić mu je bio desna ruka na Mundijalu u Rusiji i kasnije.

No, danas je njegov posao drukčiji. On je taj koji ide na utakmice suparnika, a na susretima Vatrenih nije pristupan ili ih gleda s tribine. U rujnu ga nije bilo niti u Moskvi, niti u Bratislavi na nastupu Hrvatske, iako je bio u Bratislavi s ekipom na treningu. Došao je s analizom Slovaka koje je gledao kad su Vatreni igrali s Rusijom. Međutim, niti susretu sa Slovačkom nije nazočio, nego ogledu Slovenija - Malta. Kao što je prije gledao Sloveniju i Slovačku. U Splitu je, dakako, bio na utakmici Hrvatska - Slovenija, ali ne na klupi. Gledao ju je s tribine zajedno s video analitičarom Marcom Rochonom. Nije išao u skautiranje jer bila je zadnja u tim kratkom nizu...

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

U listopadskom programu Ladić nije bio na Cipru nego u Kazanju na dvoboju Rusije i Slovačke kako bi ponovno napravio "snimku“ Tarkovičeve momčadi… Jasno da se danas skauting radi preko videa i uz sve moguće statistike i analize, no Ladić je taj koji uživo "uzima" završni dojam i daje preporuke izborniku.

Dakle, on je od prvog pomoćnika praktično postao skaut, nije uz Dalića na klupi. Formalno sada izbornik nema klasičnog prvog pomoćnika. Kad HNS objavi listu stručnog stožera nakon Dalića piše Stipu Pletikosu, koji je od ljeta tehnički direktor A i U-21 vrste, a potom Ladić. Uz njega Ivica Olić i Vedran Ćorluka. No, Olić i Ćorluka su na svakom treningu i na klupi, Ladić ne. Iako to formalno nije tako, u praksi je Ćorluka postao izbornikov prvi pomoćnik.

Očito Dalić ima u Ladića najveće povjerenje po pitanju stručne analize suparnika i plana igre kako ga se može najviše i najbolje ugroziti i zato mu je povjerio taj posao. Kad je doveo Ćorluku za pomoćnika, Dalić je kazao da je on u prvom redu s ekipom zbog komunikacije prema igračima. Stoga je i logično što je stalno s njima.

Linker
19. travanj 2024 14:03