Zlatko Dalić

 RONALD GORSIC Cropix
OSJETLJIVA POZICIJA

Dalić je probao svašta, a pitanje je može li do Eura riješiti problem s kojim se Vatreni muče već neko vrijeme

Dodatni hendikep u Egiptu je otkazivanje nastupa centarfora Osasune Ante Budimira zbog bolesti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2024. 12:19

Bruno Petković, Andrej Kramarić i Marko Pjaca. Samo tri imena stoje službeno na listi napadača koje je Zlatko Dalić doveo u Egipat. Na njoj su bili i Ivan Perišić i Ante Budimir, ali prvi je oporavljenik, a drugi se razbolio te nisu išli na put.

Hrvatska u pravilu igra u formaciji 4-3-3, a izbornik je u napadačkom trojcu znao računati i na Marija Pašalića, Nikolu Vlašića, Luku Ivanušeca, Lovru Majera, a sigurno će sada i na Marca Pašalića koji je opcija za desno krilo. Trebaju mu jer nema druge. Svi oni zajedno, njih osam, u tekućoj sezoni postigli su 55 golova. Od toga na najvišoj razini liga Petice 19, a u Europi 14. Bolje bi izgledala statistika kad bi Budimir igrao jer on je autor 15 pogodaka u La Ligi i jednog u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, no spriječila ga je viša sila.

Petković je dao 16 golova, devet u HNL-u i sedam u Konferencijskoj ligi, Kramarić je na 10, od toga osam u Bundesligi i dva u DFB pokalu, Marko Pjaca je postigao pet u HNL-u. Od ostalih, Mario Pašalić je dao četiri u Serie A, Nikola Vlašić tri u istom natjecanju, Luka Ivanušec je postigao šest golova, od toga pet za Dinamo, četiri u Europi, i jedan za Feyenoord u prvenstvu, a Marco Pašalić u dresu Rijeke sedam golova, četiri u HNL-u, a tri u Europi. Lovro Majer je strijelac četiri pogotka u Bundesligi.

Vrstan napadač se rađa

Malo je to, Hrvatska već neko vrijeme nema najvišu svjetsku klasu na poziciji napadača, a osim Perišića niti na krilu. Još više dugo nije imala golgetera te se često muči kako stvoriti šansu i postići pogodak. To je ono na čemu se može raditi u Egiptu, u smislu akcija za prigode, da bude bolje, premda pojedinci, ipak, igraju glavnu ulogu. Vrstan napadač se rađa. Dalić je isprobao brojna rješenja, priliku su dobili i Petar Musa, dijelom i Dion Drena Beljo, i još neki prije ili kasnije.

image
RONALD GORSIC Cropix

Marko Livaja se oprostio od reprezentacije. Pitanje je može li se do Eura ponuditi što novo, ali to je tema koja će biti aktualne i kasnije. Moguće je da se na Euru pojave na desnom krilu i Luka Sučić, koji bi to već bio da ga ne prate česte ozljede, pa čak možda i Martin Baturina.

Osmorica igrača, od čega čak trojica u HNL-u u dresovima Dinama i Rijeke, zabili su 55 pogodaka. Samo 6,8 po nogometašu. Pritom su devetke jedino Petković i Kramarić, a i oni ne baš prave, pogotovo se to odnosi na Andreja koji u Hoffenheimu češće igra u veznom redu nego u napadu.

Uoči Eura donekle sretna okolnost je i što golgetera na visokim brojkama nemaju ni Španjolci niti Talijani. Kod La Roje je prva špica i dalje Alvaro Morata koji je u dresu Atletica u tekućoj sezoni dao 20 golova, od toga 14 u prvenstvu, pet u Ligi prvaka i jedan u Kupu kralja, što svejedno više od bilo koga našeg.

Englezi imaju Harryja Kanea koji je sam dao 37 golova za Bayern od toga 31 u Bundesligi, a ostale u Ligi prvaka, Francuska igra na krilima Kyliana Mbappea autora 38 golova, pritom 24 u Ligue 1, šest u Ligi prvaka, a ostalo u kupovima. S njima se nikako ne možemo uspoređivati. Opet, kolektiv je taj koji može do određene mjere nadoknaditi manjkavosti u igračkom kadru. Hrabri nas što su svi ti naši ofenzivci, osim Marca Pašalića, zabijali na velikim ili barem značajnim utakmicama za Vatrene.

Klupski golovi igrača koji su stigli u Egipat

16 - Petković

10 - Kramarić

7 - Marco Pašalić

6 - Ivanušec, Vida

5 - Pjaca

4 - Majer, Mario Pašalić

3 - Brozović, Vlašić

2 - Kovačić, Modrić

1 - Erlić, Stanišić

0 - Ćaleta-Car, Gvardiol, Juranović, Pongračić, Sosa

Ukupno 70 golova

Golovi igrača suparnika u skupini na Euru

130 - Španjolska

99 - Italija

74 - Albanija

Linker
09. svibanj 2024 23:44