ANTE CIZMIC Cropix
VELIKI PROBLEM

Dalić je u drami, ozljeda Stanišića je golem, brutalan udarac. Prave zamjene nema, evo tko bi mogao uskočiti

Za Stanišića je to bio šok, kao i sve u Bayernu i njegovu obitelj, no takva je sudbina nogometaša
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. kolovoz 2024. 16:32

Zlatko Dalić je u drami. Josip Stanišić ozbiljno je ozlijeđen, hrvatski izbornik ostao je bez jedinog desnog braniča kojeg je stavio na popis za rujanske utakmice A vrste s Portugalom i Poljskom. Već kod objave liste od 24 igrača vidjelo se da je manjkava, da nedostaje određenih profila igrača, a to je došlo do kulminacije Stanišićevom ozljedom.

Dogodila se nekoliko sati nakon Dalićevog popisa, na poslijepodnevnom treningu Bayerna u ponedjeljak. Napuknuo mu je vanjski (lateralni kolateralni) ligament koljena, što je puno bolje nego križni ligament, koji je srećom ostao čitav, a procjene su da će se na teren vratiti za dva-tri mjeseca. Liječnicu kažu kako je propisana stanka šest tjedana, no dok ponovno dohvati natjecateljsku spremu trebat će i nešto duže. Prednost je što će moći hodati i raditi određene stvari, neće mu svi mišići atrofirati, kao kod nekih težih ozljeda.

To je golem, gotovo brutalan udarac i hrvatskoj reprezentaciji, ali i Josipu Stanišiću te ozbiljan problem za Bayern. Stanišić se nakon odlične sezone u Leverkusenu vratio u bavarskog velikana gdje je dobio mjesto prvog desnog braniča. Igrao je standardno, na pripremama je bio izvrstan, skinuo sve upitnike i imao poziciju startera na desnom beku. Prvi put otkako je u prvoj ekipu kluba čiju je školu prošao. I sad mu slijedi stanka koja znači da Bayern mora naći drugo rješenje, a njega će po povratku čekati borba za poziciju.

Ozljeda se dogodila u borbi za loptu s Kingsleyem Comanom na treningu, no bez kontakta, koljeno se jednostavno okrenulo. Liječnici su razmatrali dvije varijanta, konzervativnu da se pričeka da taj ligamenta zaraste i operativnu. Odlučili su se za kirurški zahvat zbog toga što su tako sigurniji da će sve biti u redu. U protivnom, nikad ne možeš biti do kraja miran da će ligament zarasti kako spada, biti čvrst i stabilan. Već u utorak ujutro operacije je obavljena u Münchenu, nisu gubili vrijeme. Za Stanišića je to bio šok, kao i sve u Bayernu i njegovu obitelj, no takva je sudbina nogometaša. (lateralni)

image
FC BAYERN MUENCHEN

Dalić je također pretrpio udarac i šok. Prvo mu je zbog ozljede gležnja iz ekipe ispao Josip Juranović, koji je operiran prošli tjedan, a sada i Josip Stanišić zbog koljena. Ostao je bez oba desna braniča na koje je računao. Činjenica da nikog nije zvao za tu poziciju osim Stanišića govori da nikoga nije našao. Niko Sigur koji je za Euro bio na pretpozivu isto ima problema s ozljedama, a osim toga njegove igre na poziciji desnog beka nisu na razini reprezentacije.

Koliko je stanje u hrvatskom nogometu loše po pitanju braniča govori podatak da je Ivica Olić u mladoj vrsti kao desnog beka pozvao jedino Nou Mikića, Dinamova 17-godišnjaka, koji ne igra seniorski nogomet nego juniorsku HNL.

Barcelona je u subotu na gostovanju pobijedila Valenciju 2:1, a u prvoj postavi imala je trojicu 17-godišnjaka. Uz poznate Lamine Yamala i Cubarsíja kao zadnji vezni startao je Marc Bernal, 2007. godište. U isto doba Dinamo osvoji Ramljaka i vidi se da ima neke igrače koji odskaču talentom, među njima je i Mikić, ali oni ne da ne igraju za Dinamo, što ovog časa možemo razumjeti, ne igraju uopće seniorski nogomet, dok njihovi vršnjaci igraju za prvu ekipu Barcelone.

Je li to što mladi nerijetko teško dobiju šansu u HNL-u jedan od razloga zašto Hrvatska u zadnje vrijeme razvija premalo vrhunskih igrača, što se neki talenti zagube? Sigurno. No, dok je to tema o kojoj struka u klubovima i HNS-u mora itekako razmisliti i način bolju strategiju, Dalić je "nasukan". Ima li spasa? Što će učiniti?

Među pozvanima ima dvojicu igrača koji su to nekad igrali. Jedan je Kristijan Jakić, koji je branič, pa i stoper bio u Eintrachtu, iako je prirodno veznjak, a drugi Martin Erlić koji je to svojedobno odrađivao za hrvatsku mladu vrstu. Međutim, jasno je da niti jedan niti drugi nisu bajno rješenje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Tko se nudi od Hrvata nudi? Fran Tudor iz poljskog Rakowa, gdje često igra i stopera i Tin Jedvaj iz Panathinaikosa, gdje je također stoper. Jedvaj je srebrni iz Rusije, no od 2020. Dalić ga nije zvao. Naljutio se na njega u studenom te godine uoči utakmice Lige nacija s Portugalom u Splitu kad je ekipa bila poharana Covidom i ozljedama. Tada je zvao Jedvaja da uskoči, ali njegov ga je odgovor razočarao. Bio je u stilu da nije siguran može li doći, ne zna hoće li ga klub pustiti... Kao "lijek" pokazao se Mile Škorić koji je dojurio iz Osijeka i čuvao Cristiana Ronalda na Poljudu. Hoće li Dalić oprostiti Jedvaju i smatra li uopće da je on dobra opcija? Budući da braniča ne igra već odavno, nego lijevog stopera.

No, postoje i varijante iz HNL-a, možda je najbolja Ivan Smolčić, kapetan Rijeke. Radi se o odgovornom braniču dobre defenzive, nešto manje ofenzive, ali izvrsnog izvođenja auta, koji neće nikad igrati u Realu ili Chelseaju, ali treneri ga vole je će uvijek "poginuti" za ono što od njega traže. Smolčić je svojevrsna mlađa verzija Škorića. I on je trenutačno ozlijeđen, ima problem s mišićem, ali najave govore da će biti spreman za uzvrat s Olimpijom u Ljubljani sljedeći tjedan. Možda već i za prvenstvenu utakmicu ovaj vikend.

Tu je i Filip Uremović iz Hajduka koji je svojedobno igrao to za Hrvatsku. Ako bi Dalić promijenio raspored, recimo na 3-5-2 tada bi desnog bočnog mogao igrati i Dario Špikić. Varijanta da se nekog lijevog beka stavlja na desnog ne djeluje uvjerljivo, pogotovo što je i za tu poziciju pozvao samo Bornu Sosu, a ima i Joška Gvardiola.

Izbornik kod objave popis nije donio toliko noviteta koliko su mnogi očekivali. Što će sad napraviti? Hoće li to biti neka od spomenutih varijanti ili netko sasvim drugi?

Linker
05. rujan 2024 11:16