Zlatko Dalić

 Ante Čizmić/Cropix
Robert Matteoni
OSOKOLJENI VATRENI

Dalić je u savršenom danu napravio još jedan važan potez, a Majer je bio posebno razigran

Hrvatska je protiv Latvije od prve minute nametnula "zakon jačega"
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. studeni 2023. 20:11

Naposljetku je ispoštovano nepisano pravilo o razlici u kvaliteti. Kada u srazu dvije momčadi obje pruže svoje maksimume, pobjedu će odnijeti ona koja je kvalitetom bogatija. Između Hrvatske i Latvije je razlika u klasi duboka 123 katova, jer se Vatreni nalaze na desetom, a Latvijci na 133. mjestu Fifa rejtinga.

Ta razlika se vrlo jasno očitovala u utakmici u Rigi, gdje je Hrvatska, osokoljena i vijestima iz Armenije (remi s Walesom), od prve minute nametnula "zakon jačega". Osim što je rano povela, kao u srazu na Rujevici (Majer 7.), a uskoro i povisila prednost (Kramarić 16.), Dalićeva reprezentacija gardom je odmah utakmicu nagovijestila kao "svoju". Nakon prvih 45 minuta, osim 2:0 vodstva, Hrvatska je imala markere apsolutne dominacije. Posjed od čak 71%-29%, udarci na gol 7:0 (3:0 u okvir), 368 pasova od čega 88% točnih, za razliku od latvijskih 65% u 147 pasova, više nego jasno ukazivali su da Vatreni igraju vrlo ozbiljno, odgovorno i tehnički razigrano.

image
Ante Čizmić/Cropix

Dalić je izveo postavu 4-2-3-1, u kojoj su bili dva oporavljenika, Ivanušec i Kramarić, a na desnoj strani Majer. Kramarić je, zanimljivo, igrao na poziciji ofenzivnog veznog, dok se Majer otvarao na desnom boku. Upravo je Majer djelovao vrlo razigran i zajedno sa suptilnim Modrićem i "pravim" Brozovićem, diktirali su dominaciju posjeda i kontinuirani pritisak na blok domaćih.

Kako je djelovala s Latvijom, reprezentacija je posve spremna da u utorak završi kvalifikacijski posao po planu

Latvijci su se trudili maksimalno pratiti nametnuti ritam Vatrenih, ali im je to teško uspijevalo. Dva gola za sigurno vodstvo ojačalo je samopouzdanje Hrvatske, koja je prvi dio odigrala na razini utakmice istih protivnika na Rujevici.

U nastavku dominacija Hrvatske je ostala u sličnim omjerima, no do finiša utakmice, zanimljivo, nije se stvorilo neku osobito priliku za poentiranje. Ulaskom Marca Pašalića vidjeli smo i veliku šansu, ali i maestralnu okomicu Lovre Majera koji ga je uposlio. Prvi debitant večeri odlično je pucao, ali lopta se od stative, "šećući" po liniji prema vani. U savršenom natjecateljskom danu Vatrenih lijepo je da je Zlatko Dalić pružio večer za pamćenje Marcu Pašaliću i Martinu Baturini...

Utakmica je dakle riješena pobjedonosno, po željenom planu, i to je najvažnija vijest za Hrvatsku, nakon one koja je stigla iz Armenije. Suparnik koji će se Vatrenima suprotstaviti u utorak na Maksimiru izvukao je remi protiv Walesa i time otvorio put Hrvatskoj za direktan plasman na Euro u Njemačku. Kako je djelovala s Latvijom, reprezentacija je posve spremna da u utorak završi kvalifikacijski posao "po planu".

Linker
08. rujan 2024 01:38