VOJKO BASIC Cropix
LUTANJA U OBRANI

Dalić je upario ‘nespojivi‘ dvojac, a pet mjeseci uoči SP-a jedan problem HR stopera i dalje je prisutan

Od stopera koje Dalić ima na dispoziciji kombinacija Ćaleta-Car i Pongračić najčešće je igrala zajedno
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 09. lipanj 2022. 20:11

Kada hrvatska reprezentacija izgubi doma od Austrije (0-3), a najbolji pojedinac u momčadi je vratar, onda je svaki pokušaj bilo kakvog opravdanja deplasiran. Momčad Zlatka Dalića u Gradskom je vrtu doista izgledala jadno. Posebice je razumu teško dokučivo "urušavanje sustava" poslije svega pola sata igre.

Kritikama i objedama razočaranog navijačkog puka nakon viđenog u Osijeku ponajviše su bili izloženi igrači posljednje linije, napose stoperski tandem: Duje Ćaleta-Car i Marin Pongračić. U situaciji kada cijela momčad izgleda konfuzno i s taktičkog aspekta posve kaotično, lako je uočiti manjkavosti u prezentaciji stoperske linije: od pogrešnih linija kretanja, lošeg "pokrivanja", zakašnjelih reakcija... Kritičari spram njihovog nastupa nisu pokazali zrnce empatije, etiketiravši ih - "kiks-igračima"!?

Šutalu raste vrijednost

Za sudar s Francuzima izbornik Zlatko Dalić "renovirao" je uži dio obrambene formacije. Upario je "nespojivi" stoperski dvojac: prekaljenog Vidu i debitanta Erlića. Njihova prezentacija na poljudskom travnjaku donekle je revidirala loš dojam Ćalete-Cara i Pongračića iz Gradskog vrta.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Međutim, problem hrvatskih stopera - neuigranost, i nadalje je prisutan. Paradoksalno zvuči činjenica da je od stopera, koje stožer trenutačno ima na dispoziciji, upravo kombinacija Ćaleta-Car i Pongračić najčešće igrala zajedno. U tri utakmice! Prvi puta ih je sudbina spojila 14. studenog 2020. u Solni, gdje je Hrvatska u susretu Lige nacija izgubila od Švedske (1-2). Ćaleta-Car i Pongračić ponovno su participirali zajedno na turniru u Dohi, tijekom ožujka. Prvo protiv Slovenije (1-1), zajedno s Gvardiolom činili su obrambeni trolist u formaciji 3-5-2. Za isti se sustav igre Dalić odlučio i nekoliko dana kasnije, protiv Bugarske (2-1). Ovom prilikom treći čovjek u posljednjoj liniji bio je Vida. Uz opasku da je Pongračić ušao u 27. minuti, umjesto Škorića.

Ma koliko se to danas doimalo čudnim, odabir Ćalete-Cara i Pongračića za osječku utakmicu bio je logičan izbor. Konačno, radi se o igračima koji imaju identitet u nogometnom svijetu. Duje Ćaleta-Car stoper je Marseillea (njegova vrijednost iznosi 16,0 milijuna eura), a Marin Pongračić Borussije iz Dortmunda (7,5 milijuna eura). Najskuplji hrvatski stoper trenutačno je Joško Gvardiol (30 milijuna eura). Uoči splitske utakmice vrijednost je značajno poskočila Dinamovom Josipu Šutalu: s 5,0 na 8,0 milijuna eura! Slijede Erlić (5,5), Lovren (4,5), Vida (1,9) i Škorić (1,3) - od igrača koje je Dalić koristio.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Pet mjeseci prije prvog ogleda na SP-u protiv Maroka i nadalje je otvoreno pitanje – koji će stoperski tandem započeti natjecanje? Sa sadašnjom dioptrijom promatranja stoperske problematike nekako su odgovoru najbliži Ćaleta-Car i Gvardiol. Zanimljivo, njih dvojica samo su dvaput tvorili tandem srednjih braniča: u kvalifikacijskim ogledima protiv Malte (7-1) i Cipra (3-0). Vjerojatno je izbornik Dalić predvidio lipanjske susrete Lige nacija za uigravanje stopera koji bi trebali predstavljati standardni dvojac u Kataru. Ozljeda Gvardiola umnogome mu je poremetila planove. Nažalost, do puta za Katar hrvatska momčad ima još samo dva termina Lige nacija (s Danskom i Austrijom u rujnu) te ugovoreni prijateljski ogled sa Saudijskom Arabijom.

Nema stabilnosti

Na Svjetsko prvenstvo u Rusiji Dalić je poveo petoricu stopera. Sve utakmice odigrali su Lovren i Vida, izuzev (natjecateljski irelevantnog) susreta s Islandom kada su tandem činili Ćorluka i Ćaleta-Car. Jedino Tin Jedvaj nije nastupio. Dakle, hrvatska je reprezentacija prije četiri godine pristigla na natjecanje sa standardnim i uigranim stoperskim dvojcem. Staloženost zadnje linije nudila je stabilnost igri cijele momčadi. Na putu do finala...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Sada je situacija mnogo složenija. Stožer nema definiran (niti isprofiliran) par srednjih braniča, a još je neizvjesno i tko će popuniti stopersku kvotu. Zaslužnici iz Rusije – 33-godišnjaci Vida i Lovren nisu u "dobitnoj situaciji". Vida je trenutačno bez kluba, a Lovren je ''zarobljen'' u ruskom Zenitu. Istovremeno, Erlić ima jedan nastup, dočim Šutalo još nije niti debitirao za A vrstu...

Linker
23. travanj 2024 12:29