RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PRVA PROVJERA

Dalić je već u Velikoj Gorici ‘igrao s Engleskom‘, ali morat će nakon svega još jednom dobro promisliti

Jasno je da će Hrvatska na Euru biti bolja, drugo je pitanje za što će to biti dovoljno
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. lipanj 2021. 08:08

Kad Hrvatska ne pobijedi reprezentaciju poput Armenije koja je 90. na FIFA-inoj ljestvici i nikad nije bila ni blizu plasmanu na neko veliko natjecanje, pa još dođe bez daleko najboljeg igrača Mkhitarjana, u pravilu u komentarima udaramo bokserima u takvo lice Vatrenih. Ne smijemo ni ovaj put žmiriti na oba oka na viđena slabosti, ali Hrvatska u Velikoj Gorici nije bila toliko loša koliko rezultat 1:1 govori.

Ne možemo garantirati da je par lijepih, ali nezavršenih akcija kojima je nedostajao samo točan zadnji pas ili precizan šut, pokazatelj da će na Euru biti dobro, međutim gledali smo trening test u kojem se igralo daleko ispod punog tempa, a taj dašak kreacije više je nego što smo vidjeli u sve tri ožujske utakmice. Pritom se pazilo i na noge, što nije spasilo Brekaka od ozljede. Jasno je da će Hrvatska na Euru biti bolja, drugo je pitanje za što će to biti dovoljno.

Pobjede najbolje dižu sampouzdanje i raspoloženje, a kako je završni test pred Europsko prvenstvo u nedjelju s Belgijom, danas ne figurira kao jako izgledno da će Dalić dobiti takvu vrstu moralne potpore, međutim za trijumfe na velikim natjecanjima ionako nije dovoljno htjeti, treba noći i znati.

Hrvatski izbornik stoga je već u Velikoj Gorici igrao na Wembleyju. U prvom poluvremenu tražio kako iznenaditi Garetha Southgatea. Hrvati i Englezi često su se sretali zadnjih godina, Dalić i Southgate imaju tri međusobna dvoboja i kormilar Tri lava dobro zna kakvi su Vatreni u formaciji 4-2-3-1. Dalić je više puta kazao da je i to i dalje prvi način igre svjetskih doprvaka i rezonski je očekivati da će engleski skauti takvu Hrvatsku očekivati u Londonu 13. lipnja. No, htio se uvjeriti kakvo bi bilo izdanje njegov momčadi ako je ponovno rasporedi u rombu. Vjerujemo da je iza figura koje su se nalazile na terenu vidio postavu koja bi u tom alternativnom načinu igre mogla startati na Euru: Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Kramarić - Rebić, Perišić.

Dakako, Kovačić nije igrao, Vlašić je dobio njegovo mjesto, a Rebić nije potpuno fit pa je startao Brekalo. Ubrzo je morao ući Pašalić čija je reakcija bila dobra pa je pridonio konstrukciji igre i šansama. Konačan odgovor može li, barem u dijelu utakmice, pokušati "prevariti" Engleze s takvim nogometom Dalić nije dobio, no bilo je to najbolje izdanje u rombu uz prvo poluvrijeme sa Švedskom u Zagrebu i dalo je neke pozitivne signale. Ključan čovjek u toj priči je Andrej Kramarić, koji je servirao šanse, ali nije poentirao s čime bi dodatno natjerao izbornika da razmišlja o formaciji 4-3-1-2.

Iako je već u Velikoj Gorici "igrao s Engleskom", morat će još jedom dobro promisliti. Ako ništa, ima dvije opcije pa protivnik ne može biti potpuno siguran na što se pripremiti.

Linker
19. svibanj 2024 03:42