FRANCK FIFE Afp
PRESSICA UOČI FRANCUZA

Dalić: Kritičari, ja sam odveo Hrvatsku na tri velika natjecanja!; Modrić: Vjerujem u pobjedu

‘Branit će Livaković, na stoperu Erlića moramo probati. Vida se spremio, tu je i Šutalo...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. lipanj 2022. 19:24

Zlatko Dalić je na konferenciji za novinare u Splitu prvo prokomentirao poraz od Austrije: - Nezgodno vrijeme, nezgodan poraz, ali nemam što igračima prigovoriti. Htjeli su, ali ne ide ih. Ni meni ne ide Liga nacija, svi moji najteži porazi su u tom natjecanju. Ali, treba dići glavu gore. Vadimo se sutra protiv svjetskih prvaka. Nije ugodno ni lagano, igračima je kraj sezone. Netko je u oporavku, netko u transferu, netko na odmoru. Ali, pokušat ćemo se skupiti sutra i isprati poraz od Austrije. Neće biti jednostavno, tri teške utakmice su na rasporedu - kazao je Dalić.

Sve velike reprezentacije su u problemima nakon prvog kola, što ćete mijenjati u odnosu na Osijek?

- Svi smo u istim problemima, kakva god Francuska bude, bit će jaka i moćna. Imaju širok roster, otpao je Varane, a došao je stoper Liverpoola. Otpao je Mbappe, a došao je najbolji igrač Leipziga. Neće biti ništa lošiji, ali i mi moramo biti bolji.

Koje su konkretne promjene u sastavu?

- Branit će Livaković, tako je planirano da brani drugu i treću, a Ivušić opet četvrtu. Desni bok osim Juranovića nemamo drugo rješenje, Vrsaljko možda bude u Danskoj. Lijevi bok Sosa ili Barišić, na stoperu Erlića moramo probati. Vida se spremio i tu je Šutalo. Vezni red imamo Brozović, Kovačić i Modrić. U napadu Brekalo, zatim Kramarić ili Budimir, a tu je i Majer. I onda ćemo drugo poluvrijeme reagirati i napraviti pet zamjena sa svježim igračima. Ostali smo bez Livaje, Perišića, Gvardiola i Muse, puno igrača nam nedostaje. Dobit će tri mlada, koja smo pozvali, svoju minutažu protiv Francuske.

Obrana sa trojicom u zadnjoj liniji?

- Htjeli smo i sutra pokušati, ali ta tri stopera bi se prvi put vidjeli na terenu. Tako da je sve to riskantno. Nemamo puno vremena, nismo u poziciji kao Francuzi da imamo širok izbor igrača.

Zamjena nema, što uraditi, predati se u Ligi nacija?

- Ne leži mi Liga nacija, to stalno govorim. Međutim, svaka utakmica je važna. Moramo svaku ići na pobjedu. Neću ni pomisliti da se predamo. Ispast će da tražimo alibi, ali mi moramo naći snage i izvući se. Vjerovao sam da ćemo protiv Austrije doći do pobjede koja će nam pružiti potrebno vrijeme za oporavak i kreiranje momčadi. Ali, nažalost, to se nije dogodilo.

Možete li prokomentirati status Vlašića koji očito nije u formi?

- Nije u ritmu, nema minutažu, Nikoli treba status u klubu da je glavni igrač i onda će pokazati raskoš talenta. Žao mi je da nema minutažu. Znam koliko vrijedi i žeim ga vratiti. Očekujem da će nam biti važna karika i treba sam odlučiti u pronalasku novog kluba.

Kako se nosite sa kritičarima?

- Svatko ima pravo na kritiku i mišljenje, ja svoj posao radim kako znam i mogu. Ne zamaram se s tim, neka svatko kaže što misli. Odveo sam Hrvatsku na tri velika natjecanja.

Modrić: Očekujem spektakularnu atmosferu na Poljudu!

Kapetana Luku Modrića dočekalo je pitanje kako ste doživjeli poraz od Austrije?

image

Luka Modrić

VOJKO BASIC Cropix

- Naravno da nismo očekivali, težak poraz je iza nas. Dogodio se, ali treba gledati naprijed. a ne se previše ostvrtati. Ne smijemo biti u depresiji, imao tri jake utakmcie i nemamo vremena za depresiju. Nikad nije lijepo izgubiti, ali možda nekad i poraz dobro dođe da vidimo gdje smo griješili. Da vidimo kako moramo biti na 200 % ako želimo pobijediti. Nikoga danas nije lako pobijediti ako nisi pravi, kao što mi nismo bili prošlog petka - kazao je Modrić.

Utjeha je što su Francuzi izgubili, ali sada se morate vaditi protiv Francuske. Teška zadaća, možete li pobijediti Francuze?

- Mi ne gledamo druge, i ne tješi nas njihov poraz, fokusirani samo na nas i znamo da nas očekuje teška utakmica. Naš skor protiv Francuza je takav da još čekamo prvu pobjedu, ali vjerujem da ta pobjeda može doći sutra. Pun Poljud moramo uzeti kao jedan dodatni motiv, da izvučemo ekstra snagu i prekinemo crni niz.

Kako gledate na utakmicu sa Francuskom, ima li umora, koliko ste svježi za taj susret?

- Moramo se skupiti, dati maksimum. Kraj je sezone, ali ne smije nam to biti izlika. Nije lako kada nakon ovakve sezone stave četiri utakmice Lige nacije u 10 dana. Nas se ne pita, stave nas u tu situaciju. Znam da će zvučati "i drugi igraju", ali nije isto. Možeš te utakmice rasporediti u tri mjeseca, a ovo je kao mini turnir. Ali, eto, takva je situacija i moramo biti maksimalno fokusirani, izvući zadnji atom snage i tako se pripremamo za sutra. Ne tražimo alibi u umoru, tko je tu mora biti spreman sto posto pružiti maksimum.

Kako ćete održati pozitivnu atmosferu u ovom suludom ritmu?

- Bez obzira na težak poraz, atmosfera je dobra. Veselimo se sutrašnjoj utakmici. Nema vremena za depresije, nema vremena za žaljenje. Jednostavno moramo se skupiti, odigrati najbolju utakmicu. Uz pomoć publike i našu dobru igru nadamo se pozitivnom rezultatu. Mladi? Snašli su se jako dobro, možemo na njih računati u budućnosti.

Što kaže Benzema kao protivnik pred sutrašnji susret?

- Djeluje nestvarno što smo sve napravili u Realu ove sezone. Što se tiče Karima, nismo pričali o utakmici. Pričali smo o drugim stvarima, ali ne o utakmici. Nadam se da neće biti u formi kao što je bio tijekom cijele sezone.

Kakvu atmosferu očekujete sutra?

- Atmosfera nam puno znači, svaki put je bila fenomenalna i takvo ozračje očekujemo i sutra.

Linker
01. svibanj 2024 21:02