ANTE CIZMIC/CROPIX
DANAS NOVI POPIS

Dalić mora odlučiti što će bivšim igračem Dinama, Modrić je na raspolaganju, no problema ipak ima...

Nakon Eura je “na led“ stavio neke igrače, neki od njih su i u formi, no ima li logike da ih vraća?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. rujan 2021. 07:01

Vatreni se ponovno okupljaju za dva tjedna, u listopadu imaju odraditi pedeset posto od ostatka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U Larnaci, povijesnom gradu na Cipru gostuju 8. listopada, a tri dana kasnije u osječkom Gradskom vrtu ponovno se sučeljavaju sa Slovačkom.

Izbornik Zlatko Dalić pročistio je ekipu nakon Eura i za očekivati je da će danas objaviti gotovo isti igrački kadar kakav je imao u rujanskoj akciji. Osim što će mu na raspolaganju biti kapetan Luka Modrić i Ante Budimir, koji su zbog aduktora izostali s tri prethodne utakmice. Kako su Vatreni bili impresivno obazrivi i fini tijekom dvobojima s Rusijom, Slovačkom i Slovenijom pa je žuti karton dobio samo debitant Ivica Ivušić, zbog zadržavanja igre, za Cipar s toga aspekta neće biti izostanaka.

No, problema ipak ima, Domagoj Vida ne igra za Bešiktaš, razlog je ozljede peta. Dogodila se 11. rujna kad je najavljeno da će otprilike mjesec dana ostati izvan nastupa. Zasad nema jasne procjene kad će točno moći zaigrati. Osim Vide s ozljedom se suočio i Lovro Majer. On je dobio udarac u mišić, ali za nekoliko dana trebao bi se vratiti u akciju. Majer nije bio na prvotnom popisu Zlatka Dalića za rujan, uskočio je umjesto Modrića, ali kako je sudjelovao u akciji za pogodak Brozovića u Bratislavi, moguće je da ponovno dobije šansu.

image
Lovro Majer i izbornik Dalić
TOM DUBRAVEC/CROPIX


Zbog Vidinih poteškoća još je značajnije što Duje Ćaleta-Car ne igra u Marseilleu. Kako izbornik Joška Gvardiola sad vidi na mjestu stopera, neće začuditi istrči li stoperski par Lovren - Gvardiol. Tako je trebalo biti već u Moskvi, ali se igrač RB Leipziga ozlijedio na zagrijavanju. Na kraju nije uopće bio na terenu u tim susretima, no dobio je šansu u klupskom dresu. Istina, ponovno umjesto Angelina na lijevom beku.

Podsjećamo na Dalićev popis u rujnu: vratari - Livaković, Ivušić, Sluga; obrana - Juranović, Uremović, Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol, Škorić, Sosa, Barišić; vezni red - Modrić, Kovačić, Brozović, Pašalić, Vlašić, Ivanušec, Moro i kasnije je dodan Majer te napad - Perišić, Kramarić, Oršić, Budimir, Livaja i Čolak.

Izbornik je nakon Eura stavio “na led“ neke igrače, a budući da je u rujnu ekipa vrlo dobro funkcionirala, da je sam kazao kako je atmosfera “puno bolja“, nema logike da ih vraća, neovisno o nekim dobrim utakmicama. To se odnosi na Antu Rebića, Josipa Brekala, Brunu Petkovića, Šimu Vrsaljka...

image
Ante Rebić
PAUL ELLIS Afp


Luka Sučić bio je na pretpozivu, no igrao je za U-21, dok je Josip Stanišić zbog ozljede otkazao nastup za mlade. Kako Stanišić i dalje ima solidnu minutažu kod Juliana Nagelsmanna u Bayernu, premda se oporavio Francuz Pavard, i Dalić bi ga mogao vrlo brzo uključiti u A reprezentaciju. Ako nam negdje treba svježa krv to je desni bek. Juranović je odigrao sve tri rujanske utakmice, druge prave opcije niti nije bilo. Jedino Uremović, koji je zapravo stoper.

Oba sljedeća suparnika Hrvatska je dobila 1:0 u prvom izlučnom susretu. Ciprane u Rijeci golom Pašalića, a Slovake u Bratislavi pogotkom Brozovića. Dakle, posao se može zakomplicirati ako Hrvatske na bude na visini. Izbornik ističe kako je “Cipar sada najvažnija utakmica” jer nada se da bi Vatreni u listopadu mogli steći prednost pred Rusijom koja ima doma Slovačku i vani Sloveniju.

Navijači na Cipar

FIFA i UEFA dopustile su gostujućim navijačima da idu organizirano na utakmice, što je novost u odnosu na rujan. To se moglo očekivati jer u klupskim natjecanjima su ukinute sve zapreke. Kako Cipar ima režim Europske unije, vlasnici COVID potvrda mogu ući u tu državu bez testiranja. Tko je nema, dužan je predočiti negativan PCR test. Klima je na Cipru izvrsna, u listopadu su temperature ljetne, a more 23-27 stupnjeva, dakle tko ima mogućnosti i vremena, to bi mogao biti lijep izlet garniran utakmicom “kockastih”. Sigurno će biti hrvatskih navijača...

Linker
25. travanj 2024 12:35