Zlatko Dalić
 Screenshot: Youtube
ŠOK U HRVATSKOM TABORU

Dalić nabrojao 4 igrača koji mogu zamijeniti Perišića! ‘Ivanu je teško, ali nećemo filozofirati‘

Hrvatska nogometni izbornik Zlatko Dalić i Marcelo Brozović najavljuju Španjolsku iz Kopenhagena
Piše: Dražen Antolić iz KopenhagenaObjavljeno: 27. lipanj 2021. 15:15

Zlatko Dalić najavio je da neće mijenjati koncepciju igre koja se pokazala pobjedničkom i da ima pravu zamjenu za Ivana Perišića.

- Čuo sam se s Perišićem, žao mu je i teško, to je šok, u zadnjem trenu ostali smo bez ponajboljeg igrača iz faze po skupinama. Moramo se tome prilagoditi. On će biti naš navijač, ako Bog da pa da bude sve dobro i prođemo, priključit će nam se za 7-8 dana. Igrat ćemo i za njega. Nije mu lako, za to je živio, u sjajnoj je formi, dao je dva gola, ali dogodi se - kazao je Dalić za Perišića te dodao:

- Španjolci su sigurno slagali igru da tako da imaju defenzivnijeg igrača na tom boku koji bi se posvetio Perišiću. Sada će možda to promijeniti i staviti ponovno ofenzivnijeg. Mi ćemo ići s igračem koji je najsličniji Ivanu.

Očito sumnja da bi opet mogao na teren Llorente ili netko drugi napadu skloniji, a ne Azpilicueta. Izbornik nije kazao ime tko će igrati na lijevom krilu, naveo je trojicu:

- Govorio sam i prije da na toj poziciji imamo najbolji izbor igrača. Tu su Brekalo, Rebić i Oršić koji to prirodno igraju u klubovima. Kad bismo drugačije slagali tu su Kramarić i Ivanušec. Idemo na prirodno rješenje, nećemo puno razmišljati, vjerujem da će zamjena biti kvalitetna. Teško na nivou Perišića, ali može puno dati. Dakle, nećemo mijenjati jer morali bismo zavrtjeti par igraća, igrat ćemo s istom opcijom kakva je bila i prije.

Postoji li strah da će biti još zaraženih?

- Bio je to šok za sve nas, ali pod stresom živimo više od mjesec dana. Na to smo spremni, svega se pridržavamo i ničega se ne bojimo. Radimo sve da do toga ne dođe. Nadam se da nas to neće puno poremetiti i da smo spremni za utakmicu.

Španjolci su dosta samouvjereni, pratite li njihove medije?

- Ne trebamo se obazirati tko što govori, podcjenjuje li nas netko ili ne. Sve respektiramo, pogotovo Španjolsku koja je jedna od najkvalitetnijih od ekipa u Europi po tradiciji, nisu ni oni sretni što igraju s nama. Mi njih nećemo podcijeniti, bit ćemo maksimalno motivirani i odgovorni, na kraju će se vidjeti tko je u pravu. Znamo što želimo, to je proći među osam.

Koja je taktika najbolja?

- Oni su ekipa koja voli posjed i kroz njega stvaraju šanse, ulaze u prazan prostor, imaju puno rotacija igrača u veznom redu i napadu, teško ih je zaustaviti. U sve tri utakmice na takav su način napravili brojne šanse, a imaju i drugi kvalitetu to je visoki presing kad izgube loptu. Odmah napadaju sa četiri-pet igrača, to je njihova tradicija iz Barcelone i Reala. Moramo prepoznati u tih četiri pet-sekundi situaciju i paziti da nas ne uhvate… Protiv Šveđana i Poljaka imali su u prvih pola sata nekoliko izrazitih šansi iz koji nisu dali gol, potom se utakmica razvodnila i nije to više bilo tako moćno. No, vrhunska su momčad s puno brzih nogometaša. I mladih. Oni su se također tražili, mijenjali sastav, na kraju su došli do najboljeg. Busquets u veznoj liniji ih je preporodio.

Slaven Bilić je na Euro 2012. duplirao bokove, stavio i na krila zapravo bekove…

- Ne razmišljam o takvoj opciji, Hrvatska mora igrati i tražiti šansu preko krila. To je varijanta ako se branite, ali nama treba više ofenzive, ukoliko ćemo samo čuvati svoj gol nećemo ništa postići.

Hoće li Ćaleta-Car igrati stopera?

- Nećemo puno mijenjati, to je evidentno. Kad bismo zarotirali više pozicija igračima to za ovu utakmicu ne bi bilo prihvatljivo. Nije to moja ideja, nije to moj eksperiment. Idemo s istom varijantom igre.

Ovaj put Vatreni će imati pravu podršku navijača.

- Bit će puno ljepše i ugodnije nego na prve tri utakmice gdje je bila zaista muka. Puno nam znače navijači i sve ćemo učiniti da ih ne razočaramo.

Španjolski novinar pitao je Dalića slaže li se s Ivicom Olićem da su izgledi 50:50 ili je Španjolska ipak favorit?

- Igramo s jako kvalitetnom reprezentacijom, ali nikome ne možemo reći da je bolji od nas. Vjerujem u našu momčad, iako imam golem respekt za španjolskog izbornika i momčad koja zna što hoće, ima igru, ubojitu realizaciju… No, ne želim reći da smo od bilo koga lošiji, šanse su podjednake.

Brozović: Moramo se nametnuti

Marcelo Brozović igrat će bitnu ulogu u sredini terena gdje će se voditi jedna od ključnih borbi.

- Svi znamo koliko je Perišić bitan za našu ekipu, ali ovdje ima dosta igrača koji ga mogu na kvalitetan način zamijeniti i tko god uđe na njegovu poziciju siguran sam da će dati sto posto - kazao je Brozović o izostanku klupskog kolega iz Intera.

Niz Vatrenih je igralo ili igra u Španjolskoj. Koliko je to prednost za nas?

- Neka mala prednost jest jer znaju kako Španjolci igraju taj posjed lopte, ali to ništa previše ne znači. Na nama je da damo sto posto i nadam se pobjedi.

Komentirao je dvoboj u sredini terena. Hoće li on odlučiti?

- Možda neće cijelu utakmicu, ali hoće neke dijelove. Imamo dobar vezni red, jedan od najboljih, oni također. Tko se više nametne bit će od velike koristi.

Kako Španjolskoj oduzeti loptu?

- Moramo se nametnuti od prve minute, što više igramo mi, a manje oni, bit će bolje. Naravno, oni imaju kvalitete i nećemo moći imati stalan posjed lopte, zato ćemo morati biti kompaktni kad budemo u defenzivi. Imamo snagu da ih napadnemo, to će se sigurno dogoditi u nekim fazama susreta, nećemo se braniti cijelo vrijeme.

Što kažete na princip da im se pusti lopta i igra se na kontru?

- U nekim dijelovima utakmice je možda rješenje, ali ne možeš tako igrati cijelo vrijeme. Moramo se nametnuti, mi držati loptu i da imamo osmišljene akcije.

Ometaju li vas putovanja iz Rovinja?

- Ne, ne ometa nas. Normalno je da se putuje dan prije utakmice, između susreta je dovoljno vremena i sve se stigne napraviti.

Linker
19. travanj 2024 08:25