RONALD GORSIC/CROPIX
D. ANTOLIĆ IZ BRATISLAVE

Dalić najavio promjene u prvih 11! Izbornik objasnio što se događa s Modrićem, Gvardiolom i Budimirom

Prvenstveno se očekuje novo rješenje u napadu, a jasno je koga ima na raspolaganju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. rujan 2021. 19:15

Hrvatskoj i Zlatku Daliću sa Slovacima je išlo, oni su jedini suparnik kojeg su Vatreni u proteklom ciklusu za Euro svladali u obje kvalifikacijske utakmice i zato su od Bratislave velika očekivanja. No, naša reprezentacija u pravilu nije blistala u drugom izlučnom susretu u ciklusu pa nogometni zaljubljenici napetije iščekuju što će biti u subotu navečer nego politički analitičari rezultate izbora.

Bod iz Moskve punu potvrdu dobio bi jedino s tri sa stadiona Tehelne Pole, iako bi Hrvatska i s još jednom remijem ostala stabilno na nogama. Ne bi bila prva, ali sve bi i dalje imala u rukama.

U odlučujućoj utakmici za prvo mjesto na putu za Euro Slovaci su u Rijeci 16. studenoga 2019. godine vodili 1:0 na poluvremenu i to je opomena. Premda je završilo 3:1. Ključne udarce tada im je u obje utakmice, i kod 4:0 u Trnavi i 3:1 na Rujevici zadao Nikola Vlašić. Je li spreman za hat-trick?

- Bit će drugačija utakmica nego u Rusiji. Malo je vremena bilo za pripremu. Oni su u Sloveniji igrali bolje od domaćina, posebice u drugom poluvremenu, ali nisu imali dobru realizaciju. Promijenili su sustav. Ne trebamo govoriti što je bilo prije dvije godine kad smo mi dvaput slavili, sada će biti sasvim nešto drugo. Imamo kvalitetnog suparnika koji će se boriti, bit će neizvjesno i teško - prokomentirao je izbornik Zlatko Dalić koji je najavio nešto drugačijiu postavu te sugerirao da se Budimir i Modrić neće priključiti nacionalnoj vrsti. Na njihov dolazak ne računa. Obojica imaju problema s aduktorom.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

- Napravit ćemo određene izmjene u sastavu. Joško Gvardiol još osjeća bol, nećemo ništa forsirati. Sve drugo bio bi veliki rizik. Ostali su u redu. Duje Ćaleta-Car je izašao u srijedu zbog umora i grčeva. Budimir i Modrić su u svojim klubovima, teško je očekivati da će se priključiti, ne znam niti koliko to ima smisla, moramo se osloniti na igrače koje imamo… Neko su vrijeme izvan treninga i to nije nebitno.

Nije govorio o imenima, koga će gurniti u prvi plan, a kome dati odmor, prvenstveno se očekuje novo rješenje u napadu gdje ima kao napadače Livaju i Čolaka, osim što se vraća Vida na stopera. Sosa je odigrao u Moskvi, možda će i u subotu navečer, ali možda će šansu dobiti Barišić...

Na novinarski pitanje zašto u prvih 11 ne igraju Mislav Oršić i Luka Ivanušec kad se vidi da donose živost, izbornik je odgovorio:

- Starta jedanaest grača, a ja sam taj koji izabirem tih jedanaest.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

Slovaci su kod kuće svladali Rusiju 2:1, ali nisu uvjerljivi na domaćem terenu. Od tih kvalifikacija za Euro imali su doma šest utakmica za bodove te u njima po dvije pobjede, neodlučena rezultata i poraza. Međutim, to se događalo u covid-eri, a sada će biti nošeni navijačima što će im ubrizgati dozu energije, možda i agresije koje im je znala nedostajati.

S Hrvatskom im je 2019. vezni rad bio potpuno isti kao u srijedu u Sloveniji - Kucka, Lobotka i Hamšik koji im je sa 34 godine i dalje potreban. Centarfor je Robert Boženik, drugoligaški igrač njemačke Fortune, kamo je stigao na posudbu iz Feyenoorda gdje je u 21 utakmici dao tri gola. Slovačka je na Euru svladala Poljsku, ali je potom poražena od Švedske te Španjolske od koje je izgubila čak 5:0. Kakva je razlika u njihovih igri tada i sada?

- Imam veliko poštovanje za Slovačku. Oni su nam bili težak protivnik prije, ali tada smo igrali jako dobro i napravili rezultat. Sada su ofenzivniji, ako je suditi po utakmici u Sloveniji. Momčad koja ima Hamšika, Lobotku, Kucku, Dudu, u obrani Škriniara... svakako je vrlo kvalitetna. Vratio im se Boženik nakon ozljede i zabio. On je dao gol i nama u Rijeci. Možće biti opasan. Međutim, mi ćemo biti spremni na najbolji mogući način.

Za Hrvatsku je onovno ključno pitanje pristupa, trke, discipline i zajedništva u igri jer klasa je debelo na našoj strani i to bi bilo groteskno osporavati čak i kad nije kompletna.

Vatreni u Moskvi nisu blistali, ali odigrali su defenzivno ozbiljnu utakmicu, kojoj je nedostajalo napadačke ubojitosti za veće ocjene. Izbornikov govor tijela otkrio je razinu stresa pod kojim živi i olakšanja što je gostovanje kod glavnog rivala prošao na pozitiva način. Zato su njegove recenzije bile i pozitivnije nego igračke. No "na nišanu“ će živjeti sve dok se ne rasplete "utrka za Katar“ i to ne može izbjeći. Trijumf u Bratislavi ne bi jamčio ništa, ali bi ostavio pravo na koji krivi korak u preostalih pet utakmica, dok bi gubitak susreta značio da su svi krediti potrošeni i dalje je svaka utakmica sudbonosna.

Dalić kaže da su apetiti Vatrenih tri boda.

- Nećemo igrati oprezno, nismo niti u Moskvi. Pokušali smo dati gol, ali nedostajala je završnica. Trebaju nam bodovi, moramo doći do 20 bodova i skupljati ih što brže. Moramo ići na pobjedu. Naš je plan odlučna igra na tri boda.

Linker
15. travanj 2024 23:00