NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA
TKO ĆE NA EURO?

Dalić najozbiljnije računa na šestoricu HNL igrača, evo tko je sve na radaru hrvatskog izbornika

Može biti zadovoljan onime što sad nude kandidati iz domaćeg prvenstva
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. travanj 2024. 13:19

Zlatko Dalić najozbiljnije računa na petoricu igrača Rijeke i Dinama za Euro (Labrović, Pjaca, Pašalić, Petković, Baturina), naravno, i na Ivana Perišića, a još nekoliko HNL imena na radaru je njegovog stručnog stožera.

Zbog bljeska u Kairu posebno se u fokusu medija našao Marko Pjaca. On nije odigrao ništa posebno nakon reprezentativne stanke, ali izbornik svejedno može biti zadovoljan onime što nude kandidati iz domaćeg prvenstva.

Elitni talent Baturine

Bruno Petković je u formi, kapetanski vodi Dinamo koji ulazi u finiš sezone s dobrim izgledima za dvostruku krunu, nakon što je riješio pitanje Hajduka i doveo se u poziciju da ovisi sam o sebi. Petković je standardni Vatreni, njegovo mjesto u nacionalnoj vrsti nije upitno, jedina dvojba postavlja se kad će startati, a kad ući s klupe. Imao je prste u svim ključnim golovima Modrih u protekle tri utakmice. Zabio je Hajduku na Poljudu za pobjedu u prvenstvu, na njegov šut i odbijenu loptu Sandro Kulenović pogodio je u Kupu, iako sam nije iskoristio veliku šansu, a u ogledu s Istrom 1961 namjestio i dva gola Franu Brodiću. Na kontu službeno ima 17 pogodaka i devet asistencija za klub u svim natjecanjima ove sezone. U prvenstvu 10 + 5. Više su zabili samo Ramon Mierez i Brodić, po 11.

No, izbornik u Dinamu ima razloga za smiješak i kad gleda Martina Baturinu, koji igra jako dobar nogomet. U sustavu s dvojicom napadača djeluje kao playmaker u veznom redu, što je njegova najbolja rola, premda je sposoban raditi razliku i na “desetki”. Razigrava, ima prste u brojnim akcijama, a i opasan je pred vratima. Još kad ugodi ciljnike, bit će i više pogodaka. Baturina je jedan od noviteta koje je Dalić ponudio u reprezentaciji od Lige nacija, a na koje itekako računa za Njemačku.
Statistika je slabija nego protekle sezone, međutim, Baturina je danas bolji, zreliji, osjetio je što znači nositi teret odgovornosti na leđima, budući da se od mladića koji dolazi pretvorio u nositelja igre. Njegov je progres jasan, to što je dao pet golova i ima sedam asistencija u svim natjecanjima ne pokazuje pravu sliku. Elitni talent koji se razvija u novog velikog hrvatskog igrača... Na Euru bi imao što reći ako mu izbornik ponudi šansu.

Bruno Petković i Martin Baturina dvojica su Dinamovih reprezentativaca, koje je Dalić zvao i za akciju u ožujku. Osim njih iz HNL-a to su Rijekini Nediljko Labrović, Marco Pašalić i Marko Pjaca. Labrović je standardno dobar, kapetan drugog kluba koji može do dvostruke krune, Rijekina je obrana poput sefa u švicarskoj banci, a on će najvjerojatnije biti među trojicom čuvara mreže na Euru u Njemačkoj.

Marco Pašalić prevladao je krizu, zabio Rudešu i riješio derbi s Hajdukom, u međuvremenu asistencijom dao doprinos pobjedi nad Lokomotivom za finale Kupa.

Oscilirajuće izvedbe

Pašalić je specifičan igrač čije izvedbe znaju oscilirati, ali koji je ostavio jako dobar dojam na Dalića i kolege u reprezentaciji.
Jedino hrvatsko klasično desno krilo, odlične i ubojite ljevice, figurira kao vrlo izgledan putnik na Euro bude li u kadru smjelo biti 26 nogometaša. U konkurenciji je u svakom slučaju. U svim natjecanjima za Rijeku ima devet pogodaka i tri asistencije. Uz Baturinu on je drugi koji je debitirao u studenom 2023. godine nakon poraza od Turske i Walesa i zadržao se u nacionalnoj vrsti. Na što treba dodati i povratnike Ante Budimira i Marka Pjacu.

U Kairu je Pjaca pobrao lovorike za izdanje s Egiptom, no u derbiju s Hajdukom je ponovno bio suzdržan, statistika govori da je imao samo jedan pokušaj driblinga i to neuspješan. Nije radio razliku, iako je sudjelovao kod pogotka Pašalića. Kao da je igrao pod ručnom kočnicom, možda pod dojmom problema s koljenom u Zagrebu. Može bolje i od njega izbornik sigurno očekuje i traži više. Bio je i dobro čuvan...

Ivan Perišić je također sada u HNL-u, iako njega kao asa sa svjetskih travnjaka i dokapetana Vatrenih gledamo drugim očima. U dvije povratničke utakmice na terenu je boravio ukupno 43 minute. Klasu nije potrebno komentirati, a oprez u igri je vidljiv. Čeka ga još posla do prave forme i izdanja. Na raspolaganju su mu dva mjeseca...

Niko Galešić je igrač za kojeg vrijeme radi

Osim šestorice koji su u prvom planu, izbornik Dalić prati još neke HNL igrače. Od ljudi čujemo da za Niku Galešića daje komplimente u privatnim razgovorima, mladi stoper Rijeke to potvrđuje igrama, ali ne bude li ozljeda te su pozicije ovog časa solidno popunjene. No, Galešić je igrač za kojeg vrijeme radi... Niko Sigur našao se na pretpozivu, u frustracijama Hajduka jedan je od boljih igrača, a kvalitete Petra Sučića zamijetili su u stožeru. Zato su i tražili da uzme hrvatsko nogometno državljanstvo te je stekao pravo nastupa. Izuzev utakmice u Solunu, gdje je cijeli Dinamo bio loš, Sučić već ima fini broj vrlo dobrih ili odličnih igara na više pozicija u veznom redu i samo potvrđuje da se radi o reprezentativnom kapacitetu. No, sredina terena je ovog trenutka nakrcana, što vrijedi i za Tonija Fruka, prvog asistenta HNL-a. (sl)

3

igrača mogla bi RIjeka imati na Euru, više od ikoga iz HNL-a

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 14:11