ANTE CIZMIC Cropix
IZJAVA IZBORNIKA

Dalić nakon trijumfa: Broncu i srebro imamo, a sada idemo po to zlato! Nebitno je protiv koga ćemo igrati

Zlatko Dalić prokomentirao je pobjedu Vatrenih protiv Nizozemske u polufinalu Lige nacija
Piše: SNObjavljeno: 14. lipanj 2023. 23:54

Hrvatska nogometna reprezentacija ušla je u finale Lige nacija. Pobjedom u Rotterdamu (2:4) nakon produžetka, Vatreni su ušli u bitku za zlato najnovijeg UEFA-inog reprezentativnog natjecanja. Nizozemci su bili jako dobri ove večeri, ali Hrvatska je bila ta koja je pokazala psihološku stabilnost. Golovima Brune Petkovića i Luke Modrića u produžetku Vatreni su izvojevali veliko slavlje. Bilo je 2:2 nakon 90 minuta, štoviše, Oranje su zabile za produžetke u 96. minuti... Ali, Hrvatska je ta koja na koncu pobjeđuje.

Veliko slavlje vladalo je u taboru Vatrenih nakon utakmice, bilo je to jasno vidljivo i po izjavama koje su igrači dali za Novu TV. No, prije svih, izbornik Zlatko Dalić:

- Čestitke dečkima na ovoj sjajnoj utakmici. Oni su pokazali kako se igra i bori za Hrvatsku. To je pobjeda za hrvatski narod. Dobili smo Nizozemsku pred našim navijačima, kapa dolje svima. Hrvatska ima još jednu medalju. To je nemoguće, nestvarno, ali ona to zaslužuje. To je borba igrača i zalaganje. Ništa ih nije poremetilo. Oni znaju za što igraju. Iznad svih - Hrvatska. Za Hrvatsku sve istrpiš.

Dvaput su se dečki vratili iz mrtvih?

Ovo je jedna od najvećih naših pobjeda. Dobiti ovo 4:2 na njihovom terenu. Gubili smo, dobili gol u 96. minuti. Sigurno je ovo pobjeda koja ulazi u povijest.

Ivanušec je dobio priliku, Perišić je igrao beka...

- Živ je s loptom, Ivanušec i Pašalić su trebali otvarati prostor Perišiću i Juranoviću. Napravili smo puno dobrih stvari preko boka. U fazi obrane oni su pomogli. Prebrojali su nas kod prvog gola, ali kasnije je sve štimalo. U drugom dijelu smo bili bolji. Danas sam rekao na sastanku da ako ponove ono sa zadnjih osam treninga bit će dobro. Ovo mi izgleda kao da je početak sezone, a ne kraj.

Što je rekao igračima nakon gola u 96. minuti?

- Mi ne posustajemo, mi ne padamo. Imamo ono što neki možda nemaju. Bilo je teško, primili smo gol. Stavili smo novog stopera, visokog igrača na desni bok, nismo uspjeli. Primili smo gol u 96. minuti, ali sve smo istrpjeli. Finale? Nemam želju. Moramo se odmoriti, pripremiti. Nebitno je tko nam dolazi, idemo po to zlato. Broncu i srebro imamo, idemo po to zlato pa da tako završimo tu priču - rekao je izbornik Dalić.

Nakon Dalića, pred kamerama se pojavio Bruno Petković, strijelac pogotka za 2:3.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

- Jako bitna pobjeda, rekli smo u svlačionici da želimo zaokružiti nastup na SP-u. Odigrali smo odličnu utakmicu. Mogla se riješiti još ranije, ali bitno je da smo je riješili.

Je li mu ovo najljepši gol u karijeri? Sigurno da je onaj protiv Brazila poseban...

- Svaki idući je najljepši gol, onaj protiv Brazila bio je bitan, ali i ovaj je poseban. Danas je stvarno najvažnije da smo ovu utakmicu pobijedili. Nakon onog gola u 96. minuti nismo srljali, nastavili smo igrati isto. Mnoge bi ekipe taj gol poremetio, ali nas nije. Pokazali smo da smo zasluženo u finalu. Nemam posebnih želja, tko god pobijedi između Španjolske i Italije - vidimo se u finalu.

A što kaže Mario Pašalić?

- Fenomenalan uspjeh. Pišemo povijest. Ponosni smo što smo uopće ovdje. Ali, kad smo već tu došli, imali smo cillj za finale i pehar. Prvu stepenicu smo prošli.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

I on je zabio pogodak...

- Sjajna asistencija Luke. Imali smo vodstvo kasnije, dobro smo odradili i završnicu. Znali smo da će ići na duge lopte, imaju jake skakače. Primili smo gol, zakomplicirali sve ali i pokazali da imamo nevjerojatnu snagu i da na kraju uvijek izađemo kao pobjednici.

Atmosfera?

- Čudo, fenomenalno. Stvarno smo se osjećali kao kod kuće, tako je puno lakše igrati. Sada se moramo malo odmoriti, imamo vremena za pripremu, dan više odmora i čekamo tko će nam doći u finalu, spremni smo.

Evo i izjave Luke Ivanušeca...

- Zadovoljni smo. Ušli smo u finale, sada se idemo odmoriti i probati uzeti to zlato. Vidio sam na nekim treninzima da sam tu negdje blizu prve postave. Danas sam saznao da ću igrati, drago mi je da sam bio u prvih 11 i da sam odigrao solidnu utakmicu.

Asistencija Pašaliću?

- Perišić je išao u dribling, prebacio sam preko noge igraču, čekao sam da se Pašalič odvoji i pogodio ga. Sjajno.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Modrić?

- Ne znam što više reći. Fascinatno ga je gledati i gušt igrati s njime. Kako čovjek ide u 38. godini, to je nevjerojatno. Fantastična je bila i atmosfera, hvala svim navijačima koji su došli. Pozivam ih i na finale i da ponovno bude ovakva atmosfera. Protivnik? Tko bude bolji neka nam dođe.

Linker
18. svibanj 2024 10:41