GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
NOVI SPORTCAST

‘Dalić ne smije ponoviti ovo što je sad napravio. Gvardiol? Takvog stopera mi mičemo na lijevu stranu...‘

‘Sosa i Barišić ne igraju loše, ali ne igraju ni dovoljno dobro za zahtjeve hrvatske reprezentacije‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 17. studeni 2023. 15:56

Cijela sportska Hrvatska iščekuje rasplet nogometnih kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo sljedeće godine. Iako Vatreni imaju i osigurač da u dodatne kvalifikacije možemo ići kroz Ligu nacija, svi se nadaju pobjedama protiv Latvije i Armenije te prolasku na Euro bez stresa play-offa.

Nakon što smo u listopadu izgubili od Walesa i Turske izbornik Zlatko Dalić je poslao poziv nekim novim igračima, a neki pozivi su privukli mnoge rasprave. Tako je Dalić ulogu prvog napadača sada namijenio Anti Budimiru kojeg nije bilo na popisu u listopadu.

- U trenutku kada je Dalić objavio popis za prošlu akciju Budimir je taman krenuo dobro igrati za Osasunu, a s druge strane Dalić računa da ima Livaju i Petkovića dok mu je Musa treći napadač. Tada ne zove Budimira, a kada ostane bez Livaje i Petkovića ne može napraviti ovo što je sada napravio s Marcom Pašalićem, a to je da ga ne stavi na prvi popis, a da ga svejedno pozove u reprezentaciju. Da je Dalić znao što će se dogoditi s Livajom i Petkovićem, sigurno bi zvao Budimira i u listopadu i bio bi naš prvi napadač - istaknuo je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola u novoj epizodi Sportcasta.

image

Mario Cvitanović

SPORTSKE NOVOSTI

Drugi nogometaš oko kojeg su se lomila koplja je Marco Pašalić koji je u reprezentaciji iako nije bio na prvom popisu već ga je Dalić pozvao prije četiri dana.

- Ne mogu se sjetiti posljednjeg ljevaka koji je igrao na desnom krilu u reprezentaciji. Problem je hrvatskog nogometa što ne proizvodi desna krila. Mi prosipamo neke naše dragulje, imamo strah od mladih igrača u našim najvećim klubovima, a to se reflektira na reprezentaciju. Mi imamo dosta dobrih mladih igrača, ali stavljamo ih po strani ili ih zanemarujemo. Pašalić je definitivno zaslužio poziv i treba biti u reprezentaciji da vidimo kako funkcionira u ovom okruženju - istaknuo je nogometni trener Mario Cvitanović.

Protiv Latvije ćemo vidjeti jednu malo drukčiju Hrvatsku, što zbog ozljeda, što zbog novih igrača. Dalić je morao nešto mijenjati nakon utakmica u listopadu.

- Dalić je sigurno bio pod pritiskom koliko god on u svojim nastupima bio samouvjeren i koliko god osvojio srebro i broncu na svjetskim prvenstvima. Naravno da je i on bio svjestan da smo, s onim što smo pokazali u listopadu, u ozbiljnom problemu. Studeni ipak donosi novu napadačku liniju Budimir - Ivanušec - Kramarić ili Marco Pašalić koja je, po meni, neusporedivo bolja od one koja je bila ona s Brekalom, Musom i Marijom Pašalićem - smatra Šola.

Što se tiče postave s kojom ćemo istrčati protiv Latvije, u njoj će vjerojatno na lijevom beku biti Joško Gvardiol. Cvitanović se ne slaže s tom idejom.

- Sigurno je da će on to odraditi na strogo profesionalan način. Meni je žao što takvog centralnog stopera mičemo na lijevu stranu. On je definitivno stoper i na toj poziciji se mora profilirati.

image

Mario Cvitanović, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Šola je objasnio ovaj poziv:

- Joško je stoper deluxe, ali ako je on kao stoper od 100 milijuna eura, onda je lijevi bek od 70 milijuna eura. Hrvatska je i na Mundijalu u Kataru imala najviše primjedbi na igru na lijevom beku, a to smo u utakmici za broncu išli rješavati tako da je tu ulogu imao Perišić. Sosa i Barišić ne igraju loše, ali ne igraju ni dovoljno dobro za zahtjeve hrvatske reprezentacije. Mi u Šutalu i Erliću imamo dva odlična stopera koji mogu odgovoriti tim zahtjevima, a Gvardiol je jednostavno puno bolji lijevi bek nego što su to Sosa i Barišić kada igraju za reprezentaciju.

U dijelu javnosti se pojavilo i pitanje zašto Dalić nije zvao Ivana Rakitića s obzirom na ozljedu Matea Kovačića.

- Što bi se dogodilo da izbornik pozove Rakitića za ovu akciju i on odigra jako dobro? Što ćemo za sljedeću akciju, hoćemo li ga opet zvati ili ne? Je li se on oprostio ili ne? Je li se opet vraća? U tom kontekstu bi se stvorila konfuziju, nesigurnost za sve druge. O njegovim kvalitetama ne trebamo raspravljati, ali imamo dovoljno mladih igrača koji mogu igrati u veznom redu - istaknuo je Cvitanović.

Koju točno postavu očekujemo od prve minute utakmice protiv Latvije, trebamo li se brinuti za Livakovića nakon kikseva u prošloj akciji, tko bi trebao igrati umjesto Kovačića, treba li Marco Pašalić odmah zaigrati, zašto Pep Guardiola koristi Gvardiola na lijevom beku, koliko je opasna Latvija, što možemo naučiti iz utakmice između Luksemburga i Bosne i Hercegovine? Odgovore na ta i neka druga pitanja saznajte u cijelom Sportcastu:

Linker
06. svibanj 2024 10:48