Zlatko Dalić
 Laszlo Szirtesi/Getty Images / Laszlo Szirtesi Getty Images
ZOV EMIRATA

DALIĆ NEĆE OTIĆI U 'BERBU' ŽIVOTA TEŠKU PET MIL. EURA Ima dogovor sa Šukerom, a ovo su dva glavna razloga zašto neće podići sidro u reprezentaciji

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. travanj 2020. 11:40

Zlatko Dalić popularan je izbor svaki put kada nogomet u zemljama Zaljeva zaglavi na većem križanju. Nakon razvoda sa srpskim trenerom Ivanom Jovanovićem na jednom takvom križanju upravo se zatekao šeik koji upravlja nogometnim savezom Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali prema dostupnim informacijama uzalud kuca na Dalićeva vrata...

Premda mu ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom istječe ovog ljeta, izbornik nacionalne momčadi nema namjeru krenuti u najizdašniju berbu života vrijednu čak pet milijuna eura godišnje.

Postoje najmanje dva važna razloga zašto Dalić neće podići sidro krajem srpnja. Prvi jest da namjerava dovršiti posao s ‘vatrenima’. S HNS-ovim predsjednikom Davorom Šukerom postigao je načelni dogovor da sljedeće godine odradi završni turnir Eura, da zajedno s Lukom Modrićem i Ivanom Rakitićem zaokruži ciklus nakon kojeg će se senatori posljednji put nakloniti navijačima i prepustiti kormilo mlađima. To podrazumijeva produženje Dalićeva ugovora za još godinu dana po postojećim uvjetima (milijun eura bruto godišnje).

Bogdanovci, 070618. 
Stadion Ivan Barun. 
Otvoreni trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci Svjetskog nogometnog prevenstva u Rusiji. 
Na fotografijia: izbornik Zlatko Dalic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX / Vlado Kos / CROPIX CROPIX
Zlatko Dalić

Drugi važan razlog kaže da Dalić nije lovac na novac. Odmah nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji na adresu mu je sletjela sumanuta ponuda kineskog kluba, ugovor vrijedan 10 milijuna dolara po sezoni, ali on je dotad već osmislio potpuno drukčiju krivulju nastavka karijere. Još jedno veliko natjecanje s reprezentacijom, a onda potraga za ambicioznim klubom u nekoj od ‘liga petice’. Nakon pedesetak utakmica u Azijskoj Ligi prvaka, nakon finala Svjetskog prvenstva i sudjelovanja na Euru, 53-godišnjak vjeruje da je originalni Uefin Champions league prirodan i logičan nastavak njegove priče.

Ivan Jovanović iz uvoda teksta vlastitu je trenersku karijeru gradio obratnim putem. Do najunosnijih ugovora u karijeri stigao je u Emiratima nakon što je s ciparskim APOEL-om zablistao u Uefinoj Ligi prvaka. U sezoni 2011./12. on je režirao najveću senzaciju kampanje kada je autsajdera proveo kroz minsko polje skupine sa Zenitom, Šahtarom i Portom. Onda je preskočio i prvu prepreku nokaut-faze natjecanja (Lyon) i putovanje zaključio tek nakon sudara s madridskim Realom. Jovanović je u prosincu prošle godine preuzeo izborničku dužnost u reprezentaciji UAE, zamijenivši nizozemskog stručnjaka Berta Marwijka, a sporazumno se razišao s poslodavcem prije desetak dana nakon što je koronavirus zgužvao svjetski nogometni kalendar.

Zagreb, 310818.
Restoran Vinodol, Teslina.
Intervju Zlatko Dalic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / Ranko Suvar / CROPIX CROPIX
Zlatko Dalić

Podatak da posljednji rezultati Emirata u tom kalendaru uopće ne izgledaju bajno čini dodatnu prepreku Dalićevu povratku u Dubai. Reprezentacija UAE je, naime, tek četvrta u kvalifikacijskoj skupini za SP u Kataru 2022. godine.

Ispred nje su Vijetnam, Malezija i Tajland, iza nje samo Indonezija. A govorimo o tek drugoj fazi izlučnog maratona, gdje u sljedeći krug napreduju samo dvije najbolje momčadi u skupini. Zatim se formiraju dvije nove skupine s po šest reprezentacija, četiri najbolje idu izravno na SP, a još dvije momčadi u doigravanju odlučuju o petom putniku u Katar.

U prijevodu, zvao se sljedeći izbornik Dalić, Guardiola ili možda Zoran Mamić, kojeg također spominju kao kandidata, Emirati neće vidjeti SP...

Linker
12. travanj 2024 14:26