SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
OBRANA JE KLJUČ SVEGA

Dalić nema izbora: Novi poziv možda stiže u Dinamo i Hajduk, no jasno je tko ulazi u prvih 11 Vatrenih!

I Vedran Ćorluka mu je poručio da je vrijeme da izađe iz sjene i preuzme važnu ulogu
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 30. svibanj 2021. 15:05

U Rovinju je, dakako, glavna tema ozljeda Dejana Lovrena i pitanje koje visi u zraku i na koje bi Dalić, barem je tako najavio, trebao prelomiti do utorka, kada se u Uefu mora poslati popis od 26 igrača: ide li senator "vatrenih" na Euro ili ne?

"Ono što je kazao izbornik, to je to", poruka je koju smo dobili kada smo željeli saznati neke nove detalje, uz dodatak da je Lovren i dalje uz reprezentaciju u Loneu te da na raspolaganju ima dva liječnika i fizioterapeute.

Obavio pregled

Lovren je već u četvrtak nakon spornog treninga bio na magnetnoj rezonanciji, i ustanovljeno je da je stoperu Zenita napuknut kolateralni ligament koljena.

Snimio: T. Juranović

Što to znači? Prinudno mirovanje od dva tjedna, nakon čega bi se mogao postupno vraćati u režim. Prevedeno, Daliću bi na dispoziciji eventualno bio za drugi krug natjecanja, i to u optimističnom raspletu cijele priče. No, to što je i dalje u Rovinju, uz reprezentaciju, sugerira da bi ga Dalić ipak mogao voditi na Euro jer mu je važan i zbog statusa, harmonije grupe i atmosfere...

Razlog toga leži u činjenici da, za razliku dosad, ima pravo na 26, a ne na 23 igrača, da će u kadru imati četiri stopera (Vida, Ćaleta-Car, Škorić, Gvardiol) te da doista i nema previše izbora s obzirom na to da je Uremović također na posebnom programu, a čovjek s pretpoziva Pongračić iza sebe, nažalost, ima sezonu protkanu bolešću (mononukleoza) i ozljedom. Kao eventualno rješenje nameću se tek Perić - koji je protiv Slovačke, doduše prije teške ozljede koljena, pokazao da s razlogom slovi kao kandidat za "vatrene", odnosno mladi Vušković, ali čisto iz prizme učenja i nadogradnje.

Ili da se, što uopće nije promašena teza, doista iz trenirke pomoćnog trenera u dres presvuče friški umirovljenik Vedran Ćorluka, koji je imao vrlo dobru sezonu s Lokomotivom i zadnju je utakmicu odigrao prije samo dva tjedna...

image
Duje Ćaleta-Car
DENIS LOVROVIC Afp

Nema otpisivanja

Dok, dakle, Dalić važe i bori se s naletom neugoda na njegovu posljednju liniju, jasno je da će definitivno ulogu prvotimca uz Vidu preuzeti Duje Ćaleta-Car, iza kojeg je vrlo dobra sezona u kojoj je naznačio da je ionako vrijeme za reprezentativni iskorak.

- Još se ne zna ništa, treba vidjeti kakva je situacija s Dekijem, ne bih ga otpisao prije kraja, njegov eventualni izostanak predstavljao bi veliki hendikep, znamo svi što nam znači svojom pojavom, znanjem i iskustvom, uz njega smo bolji 15 do 20 posto, on je motivator, lider i sjajan igrač. Ali ako je potrebno, ja sam spreman... U odnosu na prije tri godine, sada sam odrasliji i spremniji - rekao nam je jučer 24-godišnji stoper Marseillea.

Uostalom, i Ćorluka mu je poručio da je vrijeme da izađe iz sjene.

- Fizički sam napredovao, postao ozbiljniji, tri godine u Marseilleu pomogle su mi u napretku i to je velika razlika u svim detaljima otprije. Vidjet ćemo, ali spreman sam iskoračiti.

Na obrani je u ovim pripremama i fokus, primamo od Rusije 1,66 pogodaka po susretu.

- Nije ugodno, slažem se, obrana je ključ svega, ali uzmite u obzir da je od Rusije praktički u svakoj akciji igrala nova obrana i bilo je teško sve organizirati i posložiti, no sada napokon imamo vremena da nađemo rješenje i siguran sam da će izbornik to i učiniti, uz pomoć svih nas, timski, jer samo tako možemo nešto učiniti.

I to već za Engleze.

- Mislim da će sve biti dobro, treba se potući s njima, ostvariti dobar rezultat i sve će biti lakše. Važno je proći grupu, to svi očekujemo, a ako bude i sreće, zašto ne bismo napravili dobar rezultat. Igrao sam, inače, protiv Cityja i sve su to dobri igrači, ali nije to wow, ne lete, nisu nadnaravni, ne treba se bojati - tvrdi Ćaleta-Car i priznaje da mu je propali transfer u Liverpool zimus teško pao, no nada se dobrom Euru, pa potom i transferu.

Linker
20. travanj 2024 11:24