MATTHIEU MIRVILLE Dppi Via Afp
OKUPLJANJE VATRENIH

Dalić objavio: ‘Ovo je reprezentacija koju vodim u Katar, a nezadovoljni neće ići! Oršić će dobiti šansu‘

Izbornik je u Zagrebu okupio svoje reprezentativce, te u Sheratonu održao zanimljivu presicu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. rujan 2022. 10:53

Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić na press konferenciji u hotelu Sheraton najavio je završne nastupe u Ligi nacija s Danskom u četvrtak u Zagrebu i Austrijom tri dana kasnije u Beču (obje u 20.45).

Hrvatska je bori za prvo mjesto i povijesni plasman na Final Four, ali ima i obvezu osvojiti barem jedan bod kako bi bila sigurna da neće ispasti u niži rang.

Vatrenima za završni turnir Lige nacija mogu biti dovoljna već i tri boda s Dancima, a možda će im trebati svih šest.

- Okupili smo se nakon tri mjeseca, tijekom dana bi trebali doći svi igrači koji su na popisu, nadam se svi zdravi i spremni. Erlić nije igrao dva tjedna, ima ozljedu mišića, doći će pa ćemo vidjeti kako će biti s njma. Luka Sučić ide u mladu reprezentaciju. Čekaju nas dvije važne i teške utakmice. Dansku smo svladali u Kopenhagenu, to je ključna utakmica za prvo mjesto. Pobjeda nam otvara vrata Final Foura, što bi bilo sjajno. Osim toga bolji plasmana u Ligi nacija donosi nam bolju poziciju u ždrijebu kvalifiakcija za Euro. Imamo puno motiva.

To je ujedno dobra priprema za SP?

- Došli smo u situaciju da imamo šansu biti prvi i to je prvi cilj. Za SP nema prave pripreme, dakako da moramo to iskoristiti i za Mundijal. Isprobati što bismo htjeli. Iskreno, nemam puno nedoumica oko popisa igrača za Katar, to je uglavnom to što sam objavio za ovu akciju. No, riješit ćemo nekoliko nedoumica.

Je li mu sad Liga nacija draža?

- Govorio sam da Liga nacija nije moje natjecanje, sve poraze i teške utakmice smo u njoj doživjeli. To me frustriralo, Smetalo mi je što smo u lipnju imali četiri utakmica u deset dana, nismo bili kompetentni za to natjecanje. No, sami smo si izborili da se sada borimo za prvo mjesto. Sad imamo lijepu šansu da sve ispravimo što nije bilo dobro u Ligi nacija. Dvaput smo izborili ostanak, a sada je cilj veći.

Na ćemu će raditi na ovom okupljanju?

- Nemamo puno stvari koje moramo iznova raditi, sve je bilo dobro, pogotovo u zadnje tri utakmice. Igrat ćemo 4-3-3 ili 4-2-3-1, dat ćemo šansu na par pozicija koje su nam upitne da vidimo igraće, Htio bih da svi dobiju minutažu koji su na popisu. Želim da dodatno učvrstimo samopouzdanje i kompaktnost koji su bili u lipnju kako bismo spremni dočekali SP.

Glavni konkurent za prvo mjesto je Danska.

- Danci su u zadnje dvije godine po statistici najbolji u Europi. Kompaktna su momčadi, Eriksen je jedna zvijezda. Agresivni su i djeluju impozantno, pogotovo doma. U Kopenhagenu su bila dva različita poluvremena, u prvom smo bili inferiorni, oni to nisu iskoristl, ispuhali su se i to smo iskoristli. Sada će biti drugačije, neće se ponoviti utakmica iz Kopenhagen, bit će čvrsta i borbena utakmica. No, igrači su nam u dobroj formi i stanju, nadam se da će svi biti zdravi. Dugo nas nije bilo u Zagrebu, stadion će biti pun koliko može, očekujem sjajnu atmosferu i da ćemo dati sve da dobijemo.

Muči li ga pozicija desnog beka?

- Kandidati za Katar su Juranović i Stanišić. Juranović je neupitan, Stanišić ne igra u Bayernu, ali kupio je mjesto igrama s Danskom i Francuskom. Nadam se da će više igrati u Bayernu. Šime Vrsaljko se oprostio, donio je najpošteniju i najispravniju odluku, muči se četiri godine, svjestan je da nije kao u Rusiji, da dolaze mladi. Hvala mu za sve što je napravio za reprezntaciju i mene kao izbornika, slika njega na zastavi ostat će za pamćenje svima cijeli život.

Je li i Jakić kandidat za to mjesto budući da to igra u Eintrachtu?

- Pratimo ga i na toj poziciji, on je u kadru, u fokusu, na zadnjem veznom i na desnom boku. Otvara se i ta mogućnost.

Kako će izgledati napad?

- Petković je u boljoj formi nego prije, golgeterskoj i igračkoj, zato je dobio poziv u reprezentaciju. Može puno napraviti ako je pravi. Htio bih ga konkretnijeg i više u kaznenom prostoru, imamo mi u reprezentaciju druge koji mogu pripremati šanse. Oršić daje golove u Dinamo, igra poziciju koja mu odgovara, pogotovo u Ligi prvaka gdje ima puno prostora, u reprezentaciji baš nema takve situacije, da smo u bloku. To je razlika Dinama i reprezentacije. No, kvalitetom i igrom je zavrijedio mjesto, sigurno će dobiti šansu na lijevom krilu. Imamo Perišića na tom mjestu, nešto ćemo iskombinirati i vidjeti. Vlašić je pogodio s Torinom, nadam se da će biti još bolji, kakav je bio u kvalifikcijama za Euro.

Kako stoje dionice Čolaka?

- Zvali smo četvoricu napadača, on je peti. Bili smo u dvojbi Budimir ili Čolak, ali nismo imali pravo eliminirati Budimira jer bio je pravi kad je trebao fajt u Ligi nacija. Garantiram da radimo analize, sve igrače pratimo, svakog kandidata.

Koliko olakšava posao što na SP može 26 igrača?

- Većina izbornika se složila s opcijom 26. Na Euru smo morali trojicu slati na tribine što je bilo mučno. Imamo sam na Euru velikih problema oko toga, sada će svi moći biti na klupi. Nezadovoljnici? Kad si na popisu moraš biti zadovoljan, u reprezentaciji nema mjesta nezadovoljnima, oni koji su nezadovoljni, ako je to osjetim, neće ići u Katar. Imao sam tih situacija, to sam riješio, sada je lijepa atmosfera i to ne želim pokvariti. Tko bude nezadovljan neće biti s nama.

Kakva je sada hijerarhija na stoperskim mjestima?

- Imamo sjajnu konkurenciju. Erlić, Šutalo, Gvardiol, Pongračić i Ćaleta-Car bili su na zadnjem popisu. Lovren i Vida imaju zasluge, ne želim ih se odreći, ali svjesni su da dolaze mlađi. Kako su oni izbacili Ćorluku, tako će netko izbaciti njih, a jednog će dana i mene. Vrijeme donosi svoje, dolaze mlađi, to je proces koji ide svojim tijekom i moramo ga primijeniti. Najpošteniju odluku donio je Vrsaljko koji se opostio, shvatio je kad je vrijeme za to.


NAJAVA:

Od 25 pozvanih imena Luku Sučića je prepustio mladoj vrsti. Momčad koju vodi izbornik Igor Bišćan ima dva dvoboja s Dancima u play-offu za prolaz na Euro. Sučić je igrao tijekom kvalifikacija za njih te će im pokušati pomoći i ovaj put...

Vrsaljko se oprostio

Dalić je pozvao sljedeći kadar: vratari - Livaković, L. Kalinić, Ivušić; obrambeni igrači Juranović, Stanišić, J. Šutalo, Erlić, Gvardiol, Lovren, Vida, Sosa i Barišić: veznjaci od koji su neki i napadači po potrebi Modrić, Kovačić, Brozović, Majer, Vlašić i Pašalić te špice Perišić, Kramarić, Budimir, Livaja, Oršić i Petković. Osim glavnog popisa ima i listu pričuva koje može aktivirati, a to su Brekalo, Ćaleta-Car, Ivanušec, Jakić, Pongračić, Čolak i Labrović.

Vatreni će trenirati na Hitrec-Kacianu u ponedjeljak od 18 sati, a na glavnom terenu stadiona Maksimir u utorak od 18 sati te u srijedu u 17.30. Nakon njih Danci u 19.00. U petak, dan nakon susreta, imat će regeneracijski trening u 11 sati, a u subotu idu u Beč gdje će od 18.00 isprobati travnjak na Prateru.

Martin Erlić nije igrao dvije posljednje utakmice za Sassuolo, ali najavio je da će doći na okupljanje, da se ne radi o težoj ozljedi. U odnosu na ekipu iz lipnja kad je Hrvatska u četiri kola osvojila sedam bodova niz je povratnika u kadar. Ponovno su na listi Perišić, Gvardiol i Lovren koji su bili ozlijeđeni te Livaja koji je tada otkazao zbog korone. Dalić je opet pozvao golmana Hajduka Lovru Kalinića, a nema Vrsaljka koji se oprostio od nacionalne momčadi.

Stožer je najavljen u kompletnom sastavu, uz izbornika bit će četvorica trenera Vedran Ćorluka, Ivica Olić, Mario Mandžukić i Dražen Ladić. Dakako i trener vratara Marjan Mrmić te stručnjaci za kondiciju Luka Milanović i Marin Dadić.

Dalić ima jasno definiranu većinu sastava, ali i neke otvorene pozicije. To će biti borba za završnicu Lige nacija, ali i za mjesta u sastavu na Svjetskom prvenstvu, pogotovo u napadu gdje je najviše dvojbi. Vatreni su Dansku svladali u Kopenhagenu 1:0, no radi se o vrlo jakom protivniku, polufinalistu lanjskog Eura, dok je Hrvatska poražena od Austrije u Osijeku čak 3:0 i ima motiva za revanš u Beču.

Dalićevi izabranici

Vratari: Dominik Livaković (Dinamo), Lovre Kalinić (Hajduk), Ivica Ivušić (Osijek).

Braniči: Domagoj Vida (AEK Atena), Dejan Lovren (Zenit), Borna Barišić (Rangers), Josip Juranović (Celtic), Joško Gvardiol (RB Leipzig), Borna Sosa (Stuttgart), Josip Stanišić (Bayern), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Šutalo (Dinamo)

Vezni: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Rennes)

Napadači: Ivan Perišić (Tottenham), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Mislav Oršić (Dinamo), Ante Budimir (Osasuna), Marko Livaja (Hajduk)

Pretpozivi: Josip Brekalo (Wolfsburg), Duje Ćaleta-Car (Southampton), Luka Ivanušec (Dinamo), Marin Pongračić (Lecce), Kristijan Jakić (Eintracht), Antonio Mirko Čolak (Rangers), Nediljko Labrović (Rijeka)

Linker
18. travanj 2024 04:02