Trening hrvatske reprezentacije na Hitrec Kacianu
 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
IZBORNIKOVE VARIJANTE

Dalić opet prisiljen na promjenu! Pogledate s kakvim sastavom i novim problemom Hrvatska lovi SP

Vatreni se spremaju za lov na SP, no ugođaj je poremetila je vijest o ozljedi napadača Dinama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2021. 14:18

Kako Vatreni na Sloveniju idu bez Brune Petkovića, a od prije nema Ante Rebića, izbornik Zlatko Dalić ostao je pomalo zatečen. Najavio je da će morati “drugačije posložiti momčad“, ali i kako će “igrati najbolji“. Priznao je da mora koncepciju mijenjati u hodu jer računao je s Dinamovim centarforom u startnoj postavi. Dojam je da glavnu dvojbu sad ima oko načina igre, tek potom oko imena.

Romb je bio dobar

Dalić je prakticirao dvije taktičke formacije 4-2-3-1, koja je nekad znala biti preinačena u 4-3-3, te opciju s rombom, što je nominalno 4-4-2 iako bi se moglo pisati i kao 4-3-1-2.

image
Zlatko Dalić i Mario Pašalić
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix


- Igrali smo s rombom protiv Francuske u St. Denisu i Portugala u Splitu i bilo je dobro - kazao je više puta izbornik, koji je isti plan proveo i sa Švedskom u Zagrebu.


Jedino je sa Skandinavcima kao rezultat došla pobjeda 2:1, uz poraze od Francuza i Portugalaca 4:2 i 3:2. Kako je Bruno Petković trebao imati bitnu ulogu u Dalićevoj strategiji igre u Ljubljani, očito je na Matjaža Keka planirao ići konzervativnije s gledišta hrvatske reprezentacije u sustavu 4-2-3-1, što je bila prva varijanta u prethodnim kvalifikacijama za Euro jer romb je ipak za Vatrene još uvijek novotarija, koja ovog časa u svijetu nije u modi, ali Dalić joj vjeruje i sad je opet u igri. Broj primljenih pogodaka govori da je Hrvatska u rombu bila poprilično defenzivno porozna, no izbornik ističe da boljim djelovanjem kompletne postave obrana može biti stabilnija i sigurnija, pa će do izražaja doći napadački benefiti.

image

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


Livaković je prvi vratar, u obrani su četvorica i bude li procjena da Vrsaljko može “u vatru”, zadnji će red vjerojatno činiti Vrsaljko, Lovren, Vida i Barišić. U veznom i napadačkom dijelu ističe se šest prezimena: Modrić, Brozović, Kovačić, Vlašić, Perišić i Kramarić. U konkurenciji mogu biti i Brekalo i Oršić.

Izbornik nema puno vremena za razmišljanje i zacijelo će sve riješiti tijekom utorka, a čini se da su spomenuta šestorica favoriti za startere, bez obzira posloži li ih u raspored s rombom ili 4-3-3. Pritom su Modrić, Brozović i Peršić neupitni, Vlašić je uvijek kod Dalića izvrsno kotirao i bio je najistaknutiji Vatreni u Ligi nacija, pa ako bi šansu dobio Brekalo, ispao bi Kovačić ili Kramarić. No, Kovačić igra odlično, u životnoj formi, s Chelsejem je u četvrtfinalu Lige prvaka, za reprezentaciju je dao dva gola Portugalu na Poljudu. Ima iskustvo i može pridonijeti da se oplemeni i učvrsti sredina terena, a Kramarić, čak i kad nije u optimalnom razdoblju, najbolji je hrvatski strijelac i najsigurniji egzekutor. Budući da vrlo brzo slijede Cipar i Malta sigurno će igrati i Brekalo, i Oršić, i Pašalić, i Budimir… u tim kasnijim ogledima.


Kad bi izbornik htio ostati kod taktičke sheme koju je zamislio, najlakše bi mu bilo Petkovića zamijeniti Budimirom, no pretpostavljamo da će vođa napada Osasune priliku dobiti u nekoj od sljedećih utakmica. Budući da je dopušteno pet zamjena, već na Stožicama će mnogi tijekom susreta ući u igru. Tako možda i Budimir.

Alarm za prekide

Sastav u rombu bio bi: Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić - Kovačić, Brozović, Modrić - Vlašić (Kramarić) - Kramarić (Vlašić), Perišić.

image
SN Sn

S pojačanim veznim redom može se igrati na posjed i kroz kombinatoriku doći do prilika, kao što je i bilo s Portugalcima. Pritom je važno da se ne primaju jeftini pogoci. Ivan Perišić navikao je u Interu “riljati“ u defenzivi, a morat će i ovaj put pomoći da se Josip Iličić ne razmaše. Iako igrač Atalante nije u bajnoj formi. Alarm je uvijek upaljen kod prekida, jednako će vrijediti za Slovence koji imaju visinu i opasni su na centaršuteve iz kornera i slobodnih udaraca.

Dobar start je bitan

Bude li opcija 4-3-3 to može značiti postavu: Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić - Kovačić (Vlašić), Brozović, Modrić - Vlašić (Brekalo), Kramarić, Perišić.

image
SN Sn


Hrvatska u Ljubljani ne mora biti ni veličanstvena niti grandiozna, ali start kvalifikacija je uvijek bitan, ujedno i šansa da se na prvom koraku obavi golem posao. Očekujemo od Vatrenih pobjednički gard, demonstraciju klase i bodove. Jedan neće biti loš, ali samo su tri baš dobra.

Nismo navikli da hrvatski izbornici imaju dva načina igre, da sustav nije čvrsto profiliran, ali uspije li barem malo iznenaditi Keka, možda će koristiti. Tijekom Lige nacija “šarali“ su i drugi treneri, a Dalić je konstatiravši da “smo postali predvidljivi” težio inovacijama. Tako si sada Kek neka misli što će ponuditi u Sloveniji...

KAKO KOMPENZIRATI ANTU REBIĆA

Ante Rebić je krilni napadač, ali Vatreni su se već pomalo naviknuli igrati bez njega jer nema ga u reprezentaciji od rujna prošle godine. Ovo je treća akcija koju preskače. Budući da postoje i druga rješenja, njegov izostanak ne utječe na način igre. Šansu će dobiti Kramarić ili možda Brekalo. (da)

KAKO KOMPENZIRATI BRUNU PETKOVIĆA

Bruno Petković je središnji napadač sa specifičnim načinom igre, a kad bi se tražila zamjena baš za njegovu ulogu to bi prije svih bio Ante Budimir. No, izbornik je spominjao kako će morati nešto promijeniti, što sugerira da bi mogao igrati bez klasične špice ili da bi u toj roli mogao biti Kramarić. (da)

Brozović i Perišić došli iz Milana, Borna Barišić doletio posljednji

Reprezentacija se okupila nakon više od četiri mjeseca, mjesto susreta je bio hotel Capital u središtu Zagreba, a već u utorak u 11 sati planiran je polazak autobusom u Ljubljanu. Trenirat će od 18 sati na stadionu Stožice, a prva kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo čiji je domaćin Katar igra se u srijedu od 20.45.
Problemi s Marcelom Brozovićem i Ivanom Perišićem su riješeni, u ponedjeljak su iz Milana stigli u Zagreb, a još ranije s Wolfsburgom je dogovoreno da Josip Brekalo može igrati i u Sloveniji, što mu je njemački klub prvo branio. Razlog za to su, dakako, također korona pravila.


Izbornik Zlatko Dalić tako je okupio 23 igrača jer zbog ozljeda je nakon Ante Rebića otpao Bruno Petković, kojemu je stradalo rame na susretu Dinama i Gorice. Zbog letova zadnji je došao Borna Barišić iz Glasgowa, a prije toga stigli su kapetan Luka Modrić, koji će na utakmici sa Slovenijom izjednačiti rekord Darija Srne sa 134 nastupa za A reprezentaciju, te vratari Livaković, Kalinić i Sluga, obrambeni igrači Vrsaljko, Juranović, Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Uremović, Barišić i Melnjak, veznjaci Brozović, Kovačić, Vlašić, Badelj i Pašalić, kao i napadači Kramarić, Budimir, Perišić, Oršić i Lovrić.


Režim je kao i inače dok je korona, testovi i sve što s time ide. Nakon susreta u Ljubljani ekipa ide u Opatiju gdje će boraviti u hotelu Milenij za oglede s Ciprom i Maltom. (da)

Linker
14. travanj 2024 11:04