Zlatko Dalić na presici u Rovinju
 SCREENSHOT
VIDEO: PRESICA U ROVINJU

Dalić ostaje!? ‘Zbog toga smo ispali! Priznajem - i ja sam pogriješio, i jedno bih mijenjao‘

Vatreni su se najljepšom utakmicom EURA oprostili od turnira te odmah vratili u svoju hrvatsku bazu
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. lipanj 2021. 11:30

Vatreni su se nakon 5:3 poraza od Španjolske već u ponedjeljak navečer vratili u Rovinj, a Zlatko Dalić je u utorak od 11 sati održao konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na pitanja o svemu učinjenom na ovogodišnjem EURU.

Cilj je ostvaren, plasman u drugi krug, no ostaje dojam da je Hrvatska mogla više.

"Prvo poluvrijeme nismo bili dobri. Previše smo se umorili trčeći za loptom. Nismo stajali u dobrom presingu, nije to bilo kako treba. U drugom smo se nakon 3-1 vratili u igru, ušli u produžetke, stvorili dvije velike šanse koje nismo zabili. Nakon toga smo izgubili snagu za povratak. Čestitke Španjolcima na prolazu, a mojim igračima na borbi i svemu što su pokazali, pogotovo u drugom poluvremenu", rekao je u uvodu Dalić.

Budućnost reprezentacije?

"Pokazali smo da imamo snagu, kvalitetu i karakter te da možemo igrati sa svim reprezentacijama svijeta. Jučer smo igrali protiv jedne od najboljih. Ne trebamo i ne smijemo strahovati za našu budućnost."

Jeste li zakasnili sa zamjenama, konkretno s uvođenjem Oršića?

"Ušli smo u zadnjih 20 minuta s tri igrača u zadnjem redu. Napravili smo već sve zamjene. Vratili se u igru i na 3-3, vratili se i na četvoricu u fazi obrane. Svjesni smo bili da Brekalo ne može toliko kvalitetno odraditi fazu obrane i poslali Vrsaljka na zagrijavanje jer smo dobili pravo na dodatnu zamjenu. Kad smo htjeli mijenjati, nismo došli do prekida, čekali smo uz liniju, ali onda je pao gol. Tu smo zakasnili. Oršić je dobio priliku, ušao je i nismo zakasnili. Zamjene su donijele energiju i snagu. Stigli smo 1-3, to nije bila zakašnjela reakcija."

Je li bilo pogrešaka u pripremi i biste li i danas izabrali istih početnih 11?

"Uvijek ima grešaka. Mi smo pripremu napravili kako smo mogli i kako smo trebali. Cijeli tijek nam je davao za pravo s promjenama. Kada smo razgovarali o tome tko će zamijeniti Perišića, odlučili smo se za Rebića. Očekivao sam njegovu eksploziju i da će donijeti prevagu sa svojom snagom, energijom i okomitošću. Kad izgubim, uvijek će biti mogao sam ovako ili onako, ali stojim iza svojih odluka. Greške postoje i greške sam radio. Toga sam svjestan. Cilj je bio proći grupu i to smo ostvarili, ali to nije bio naš zadnji cilj. Htjeli smo više jer ova reprezentacija i želi više. Na kraju smo igrali sa Španjolskom i ispali. To je u ovom trenutku naša realnost, ali siguran sam da možemo i trebamo više."

Dvije bizarne greške, Rebić i kopačke te situacija kad obrana pije vodu? Koja je vaša budućnost, jeste li razmišljali o odstupanju?

"To su greške koje su bizarne, ne događaju se često i ne događaju se svakome. To se može napraviti protiv Malte i Cipra, ali protiv Španjolske - NE. Oni kažnjavaju sve pa tako i to mijenjanje kopački. S druge strane, neopreznost Gvardiola da pije vodu... Ne znam kako je uopće došla do njega na tom dijelu terena. Ali i to je dio odrastanja. Što se tiče mene, podvući ću crtu, porazgovarati s ljudima iz Saveza i sa starijim igračima. S te strane nisam opterećen i imam ugovor koji vrijedi do Svjetskog prvenstva. Ispred mene i reprezentacije je jedan cilj, a to je plasman u Katar."

"Puno stvari se moralo u hodu rješavati. Morao sam tražiti ono što je najbolje i najkvalitetnije. Ne kažem da sam u svemu pogodio ili nisam pogodio."

Što ste rekli igračima nakon isteka regularnog dijela?

"Svi smo bili prvo u euforiji. U pauzi smo pričali o tome da smo sad mi u prednosti, da imamo veliku energiju i samopouzdanje. Da ćemo se vratiti na četiri u fazi obrane."

U kakvoj ste se atmosferi rastali i u kakvom su stanju Rebić i Gvardiol?

"Imali smo u 10 sati zajednički doručak. Obratio sam se igračima s par riječi. Pozdravili smo se. Igrači idu na zasluženi odmor. Svi smo tužni i razočarani. Ova reprezentacija sigurno vrijedi više, ali dobili smo koliko smo zaslužili. Ovo je realna situacija. Mislim da nismo svi uložili onoliko koliko je trebalo za prolaz dalje."

Imate li ideju za misiju Katar? Ostaje li Luka?

"Dosta reprezentacija prelazi na sistem s tri igrača otraga i mislim da je to nekakva budućnost. Nama je to jučer urodilo plodom. I ta je mogućnost otvorena. Treba prije kvalifikacija sve analizirati, razgovarat ću i s Lukom pa ćemo zajednički donijeti odluku što i kako dalje."

Kakva je budućnost senatora?

"Nismo stigli baš puno razgovarati, ali razgovarat ćemo i vidjeti što i kako dalje. Te stvari se moraju čim prije riješiti."

Da možete nešto promijeniti u svojoj izvedbi na ovom EURU, što bi to bilo? Je li istina da je u svlačionici bilo napeto između vas, Modrića i Rebića?

"Bih, promijenio bih. Promijenio bih neke stvari, ali o njima neću sad govoriti. Bih, sto posto, ali možda ovaj put nisam ostao dosljedan sebi. To bih promijenio, ali neka na tome ostane. Kad ne napraviš ono što si očekivao, onda moraš nešto promijeniti. Preuzimam odgovornost. U nekim sam stvarima pogriješio. I to je i meni škola. Ali neću javno govoriti što bih mijenjao. Sukob? Nije bilo nikakvog sukoba. S Rebićem nisam stigao razgovarati o tome, a Luka mu je na to skrenuo pažnju, ukazao da je to bila greška. Naravno da nastaju takve reakcije - ljutnja zbog pogreške. Potrefilo se baš da smo primili gol u takvoj situaciji i zbog toga se to mijenjanje kopačke i toliko primijetilo."

Možete li reći jeste li trebali dati više prilike Oršiću i što mislite o ovoj mlađoj generaciji? Je li vrijeme da se više istaknu?

"Rekao sam za Oršića da je na poziciji gdje smo najbolje pokriveni. Tu je Perišić broj 1 i teško je očekivati da će se tu raditi promjene kad on igra na toj poziciji. Možda Oršić, Budimir i Pašalić nisu imali dovoljnu minutažu, ali su šutjeli i radili. To im se i vratilo kroz drugo poluvrijeme i produžetak sa Španjolcima. To su zaslužili i pokazali su da se može još više računati na njih i da im se treba pružiti šansa", zaključio je Dalić.

Linker
21. travanj 2024 00:48