JEROEN MEUWSEN Dppi Via Afp
VELIKI INTERVJU ZA SN

Dalić otkrio što će riješiti u svlačioni: ‘Bit će dobro na EURU! A tko nije spreman biti 26., može doma‘

‘Ne želim da se to ponavlja jer kad krene - u problemima smo. To moramo svesti na najmanju mjeru‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. lipanj 2021. 09:17

Vatreni su od ponedjeljka ponovno u Rovinju. Nakon što su doletjeli iz Bruxellesa razgovarali smo sa Zlatkom Dalićem. Poslije susreta s Belgijom govorio je o pozitivnim spoznajama. Na čemu temelji optimizam, pitali smo ga...

- Na tome što smo igrali kompaktno i homogeno, što smo momčadski radili jako dobro cijelu utakmicu. Ono što nam nedostaje jest više igre prema naprijed, udaraca po golu, okomitih lopti i ulazaka u prazan prostor. Kad pogledam našu igru u Rusiji, ovo što smo prikazali u Belgiji je tome slično. Dakle, kompaktnost, zajedništvo u bloku, odgovornost… Nećemo mi na Euru stvarati u svakoj utakmici “milijun šansi“. Bit će onih u kojima ćemo napraviti dvije-tri prilike i moramo ih iskoristiti. Optimist sam jer vidio sam kod igrača da su bolji u raznim segmentima, igrački smo jači, discipliniraniji, mislim da smo na dobrom putu - odgovorio nam je izbornik vrlo hrabro i samouvjereno.

Vidjeli ste Hrvatsku na tragu Rusije?

- Da. Upravo to. Baš smo dobro stajali na terenu, a ipak smo igrali protiv najbolje momčadi na svijetu na njihovom stadionu. Ne možemo očekivati da ćemo stvoriti deset šansi, a da oni nama neće napraviti niti jednu. To je nemoguće. Bili smo al pari, imali smo veći posjed lopte na kraju utakmice što je isto dobar pokazatelj. Na tome gradim optimizam. Očekujem da će na Euru biti dobro.

Kako mislite pospješiti napadačku igru da reprezentacija bude opasnija, da se vidi da zna kako doći do gola suparnika?

- Prvo je bitno da igramo strpljivo i ne upadamo u nikakvu nervozu, što nam se u nedjelju dogodilo nekoliko puta. Nismo mi ni u Rusiji stvarali “milijun šansi“. Tamo smo zabijali golove iz prekida, “penala“, kontre ili polukontre. Tako smo rješavali utakmice. Na jednak način moramo i dalje igrati, postaviti se tvrdo, čvrsto, odgovorno, ne dati protivniku priliku da igra i postigne gol, te tražiti svoju situaciju. U svakom ćemo susretu napraviti dvije-tri prigode. To je Europsko prvenstvo i moramo u njega ući na takav način. Naša ideja je igrati na rezultat. Nećemo stvarati puno prigoda za pogotke. Točno je da nam nedostaje igrač kao što je Romelu Lukaku da napravi proboj i višak, ali imamo drugih kvaliteta.

Što vam je smetalo, na što ste mislili kod izjave da ćete to riješiti u svlačionici?

- Radi se o tome da smo nekoliko puta upali u nepotrebnu nervozu. Nema razloga ni za kakvu nervozu na terenu, ali znam zašto se to događa. Nervozan si kad izgubiš moć, kad nemaš više snage. Tada ti sve smeta. Ne želim da se to ponavlja jer kad krene - u problemima smo. To moramo svesti na najmanju moguću mjeru. Iako razumijem igrače jer kad si nemoćan, kad snaga okopni, nisi u stanju napraviti što bi htio i prorade živci. To se ne smije pojavljivati jer s time sve ide u krivom smjeru.

image
DAVID PINTENS Afp

Rebić, Barišić, Vrsaljko, Petković… Ima dosta igrača koji su u nedjelju bili starteri, a nisu sto posto spremni. Rebić je u Rusiji “letio”, sada se vidi da nije na toj razini. Što se može napraviti na Euru ako igraju oni koji nemaju pravu moć?

- To je problem. Neki su igrači došli s tek zaliječenim ozljedama i nisu određeno vrijeme igrali u klubu. Tu mislim i na Vlašića. Situacija je nezgodna, nismo svi sto posto u naponu snage kao što smo bili prije tri godine. To je evidentno i moramo sve učiniti da to prebrodimo. Trebamo naći način kako to riješiti. Ponavljam, kad si nemoćan, tada si nervozan. To nam je obveza svesti na minimum.

Kakav ćete zauzeti stav prema tim igračima? Hoće li zadržati mjesto u prvih 11? Ili kako koji?

- Vidjet ćemo kroz ove dane kako će to sve skupa biti. U Rusiji smo bili spremni, moćni, odgovorni, puno trčali i borili ste, to nam se vraćalo kroz rezultate. Stalno govorim o tome da treba poštivati igru i doći će golovi.

Naravno da nas zanima hoće li sastav pretrpjeti promjene. Imate li dvojbe?

- Imam pet treninga, zajedno sa stožerom sve ću proanalizirati. Secirat ćemo susret s Belgijom te složiti što je najbolje za Englesku. Ne mogu ovog časa reći hoću li mijenjati, to ćemo riješiti kroz par dana… Ne želim sad o tome govoriti.

Je li Joško Gvardiol taj koji bi na Wembleyju mogao biti starter?

- U jednom poluvremenu koliko je igrao pokazao je da na njega mogu najozbiljnije računati. S te strane vidio sam što sam htio i znao. On ima kvalitetu, s pravom je s nama, potvrdio je da može. Kroz koji dan ću odlučiti.

Ponovno je Hrvatska primila pogodak iz kornera.

- Defenzivan prekid smo popravili. Sigurno. Na njemu smo radili tri treninga. Ide na bolje. Kod nijednog prekida protivnik nije skočio i pucao glavom, nego je reakcija bila loša prilikom tog kornera. Bila je naša čista lopta. Nisu bili bolji u skoku. I dalje ćemo raditi defenzivne prekide, ali i ofenzivne. Vidim po igračima da je to bolje.

Petković nije očistio na prvoj stativi, tako je primljen pogodak, Mandžukić je to radio perfektno.

- Imao je čistu loptu, nije je izbio nego samo kresnuo glavom. Eh, nema više Mandžukića…

image
DAVID PINTENS Afp

Kako Kramarić, Vlašić i ostali koji nisu bili starteri to prihvaćaju? Ima li uvrijeđenih ili povrijeđenih?

- Ne primjećujem to i toga ne smije biti. Rekao sam da svatko ima pravo na svoje mišljenje i stav, ali ja odgovaram. Tko god misli drugačije, mogao je ići kući već prije pet dana. Svaki mora prihvatiti ono što od njega tražim. Ako nije spreman biti i 26. igrač, bude li to trebalo, neka ide doma...

Engleska je dvije prijateljske utakmice odigrala koristeći i pričuve koje ne idu na Euro. Govori li to o samopouzdanju Garetha Southgatea da će prvu postavu uigravati kroz skupinu kako bi bila top za nokaut-fazu?

- Ne znam što želi i koja mu je namjera. On to najbolje zna. Ne ulazim u to, samo znam da imaju veliki broj kvalitetnih igrača, da će igrati na svojem Wembleyju. Bit će jako opasni protivnici. Imaju kvalitetu, pogotovo brza krila… Vjerojatno je odmarao igrače jer mnogi su bili u europskim finalima.

Na Wembley idete bez imperativa rezultata?

- Idemo proći skupinu, nemojte mi govoriti o imperativu, ima li ga ili nema.

ONI SU OJAČALI POZICIJE...

Vida i Vrsaljko su ojačali svoje pozicije i premda ih je izbornik i prije Belgije vidio kao startere na Wembleyju, to će definitivno biti. Modrić, Brozović, Perišić i Livaković nisu nimalo bili sporni, a Dalić se mogao uvjeriti da je Kovačić opcija koja ima smisla, no nužno je drugačije organizirati neke stvari u ofenzivnom dijelu ekipe.

Kovačić donosi točnu loptu i taktičko razumijevanje defenzivne igre. Petković ništa specijalno nije napravio, ali prikazano će biti dovoljno Daliću da uradi po planu te izađe s njim na ogled s Tri lava. Međutim, osim igrača iz startne postave, i neki s klupe popravili su rejting, to se prvenstveno odnosi na Gvardiola. Ne zato što je bio briljantan, već stoga što je obrani potrebna svježa krv, moćan i brz nogometaš. Brekalo je ostavio dobar dojam i mogao bi ugroziti Rebića, ali Gvardiol se čini kao prvi pick bude li se Dalić odlučio na kojeg novog startera. I to umjesto Barišića. Međutim, na izborniku je da odvagne između iskustva i mladosti. Odnosno, hoće li išta mijenjati.

ONI SU OSLABILI POZICIJE...

Duje Ćaleta-Car dobio je mjesto stopera ozljedom Dejana Lovrena, s Romeluom Lukakuom nije mu se bilo lako nositi, koliko je god točno da je i on vrlo visok i snažan. No, njegov su problem druge pogreške, kao i nedovoljna brzina. Najveća mu je vrlina kad ima loptu u nogama. Ćaleta-Car će vjerojatno ostati u prvih 11 za Englesku, iako bi Hrvatskoj zlata vrijedilo da ponudi bolje rješenje. Ante Rebić nije fizički moćan kao kad je sto posto spreman i to se vidi. Isto vrijedi i za Bornu Barišića, kojem “kuca na vrata“ Gvardiol, pogotovo što Dalić od beka prvenstveno traži defenzivu, a Barišić je jači u napadačkim akcijama. Obojica su imali ozljede u klubovima prije dolaska u reprezentaciju.

To su trojica igrača o čijim se mjestima u sastavu vjerojatno debatira u nacionalnoj vrsti jer Engleska je težak ispit. Učinak pojedinaca dijelom je stvar njihove forme, a uvelike kompletne momčadske igre. Zato će za prolaz skupine na Euru biti bitno i pronaći najraspoloženiji i trenutačno najbolje igrače, ali i bitno popraviti zajedničku izvedbu. U oba pravca, i kad se Vatreni brane, i kad napadaju jer što se više igra svodi na individualne akcije, to lakše dođu do izražaj pojedinačni problemi.

Linker
17. travanj 2024 00:50