Zlatko Dalić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
SVE SE ZNA

Dalić otvorio karte i otpisao jedno ime, ovo je igrač na kojeg ne računa u pohodu na povijesni trofej

Izbornik je otkrio i razloge zbog kojih je na preliminarni popis uvrstio jednog čovjeka više
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. lipanj 2023. 17:40

Zlatko Dalić započeo je pripreme za Final Four Lige nacija s nekompletnim sastavom, no morao je poštivati UEFA-in rok da popis 23 igrača prijavi do ponoći 5. lipnja te je s liste 24 imena koja je pozvao otpisao Diona Drenu Belju. To se i očekivalo jer Beljo je prvi put uvršten na listu A vrste. Izbornik je objasnio kako ga želi vidjeti na treninzima, radit će s najboljom reprezentacijom te potom kad ona odleti u Rotterdam 12. lipnja prijeći u kadar izbornika U-21 Dragana Skočića.

- Stavili smo 24 igrača na popis iz nekoliko razloga. Prvo da imamo kompletan broj igrača do 12. lipnja jer znamo da Brozović neće biti s nama pa ćeno tako raditi 23-trojica, drugo želim neke vidjeti za jesen, zato smo pozvali Belju da ga vidimo s nama, on će se 12. lipnja pridružiti mladima. Nije višak nego neće biti u konkurenciji za Ligu nacija, ako se ne dogodi neka okolnost. Želimo da se adaptira u reprezentativnom okruženju te ćemo za jesen naći još rješenja. On je jedan od tih, kao što je bio Petar Musa prošli put - kazao je Dalić.

Dakle, 23 igrača za Final Four su vratari Livaković, Ivušić i Labrović, obrambeni igrači Stanišić, Juranović, J. Šutalo, Gvardiol, Vida, Erlić, Barišić i Sosa, veznjaci Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Vlašić i Pašalić te napadači Perišić, Ivanušec, Kramarić, Livaja, Petković i Musa. Oni idu na Ligu nacija, a Beljo na Europsko prvenstvo U-21. Debi u A vrsti morat će pričekati.

Ekipa će se popunjavati hodu, kompletna će na treningu biti tek u četvrtak 8. lipnja kad dođe i Borna Sosa.

- Vlašić, Majer, Modrić i Gvardiol imali su ovog vikenda akcije i oni će se priključiti 7. lipnja na trening, a dan kasnije bit će svi na broju. Kovačić je imao problem, ali je u punom treningu, imao je problem i Gvardiol, kad dođe vidjet ćemo konkretnije, nadam se da će svi biti zdravi.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Očekivanja su velika, no izbornik ne želi letjeti u oblacima.

- Sam plasman među četiri najbolja je fantastičan, sad je polufinale i to vjerojatno najteži suparnik domaćin koji se želi vratiti u vrh. Očekujem veliku podršku navijača, da ćemo biti kao doma, iako će i Nizozemci imati jak poticaj s tribina, što je i logično. Nemamo pritisak, nemamo imperativ, idemo pokušati napraviti najbolje i osvojiti još jednu medalju - rekao je Dalić te o snu da Hrvatska prvi put podigne trofej, dodaje:

- Bilo bi lijepo, to želimo, ali ne možemo si staviti imperativ jer protivnici imaju visoku kvalitetu. Kraj je sezone, igrači su umorni, izraubani, na izmaku snaga, nadam se da će naći još motiva. Želimo to osvojiti, tko ne, ali i medalja i bila dobra. Motiv je velik, bit će jaka podrška navijača, zato će se i umor zanemariti.

Koliko će nedostajati Brozović u pripremama za Nizozemsku?

- Imat ćemo ga tek na zadnjem treningu u Rotterdamu, no poznavajući ga to neće biti veliki problem jer uvijek odradi maksimum. Nedostajat će na treningu, ali dugo smo zajedno, neće biti posebnih uigravanja niti novih takičkih varijanti. Bilo bi dobro da je s nama, no eto...

O Oranju je dodatno rekao:

- Velika reprezentacija koja se želi vratiti u vrh Europe i svijeta gdje neko vrijeme nije bila, duplo su skuplja momčad od Hrvatske, imaju novog izbornika koji ima novi sustav. Igramo često s protivnicima koji su skuplji i bolji, ali mi to na kraju uvijek riješimo. Imaju veliki motiv, ali i mi. Dostojan su protivnik koji traži respekt, mi ćemo ga im pokazati, međutim možemo ih dobiti.

Pratite li Italiju i Španjolsku koje igraju drugo polufinale?

- Ne, fokus je na Nizozemskoj. Želja nam je finale i trofej. Nešto se pita i protivnika.

Tijekom priprema Hrvatska će u petak 9. lipnja u privatnu audijenciju kod papa Franje u Vatikan.

- Velika stvar, ne idemo nešto moliti nego samo zahvaliti za proteklih pet godina i sve što je reprezentacija napravila. To bi trebao biti dodatni motiv igračima, mi smo tako orijentirani. Zahvalan sam nadbiskupu Draženu Kutleši koji je dao veliki doprinos u organizaciju, također i veleposlanstvu.

Čija je to bila inicijativa?

- To je bila želja nas. Imali smo poziv nakon finala u Rusiji da odemo isti dan,, ali to se nije ostvarilo. Od tada smo tražili datum da se sve poklopi. Sad sam ja nastojao da to napravilo, hvala svima koji su pomogli u tome... Nama je to velika stvar - zaključio je Dalić.

Konačni Dalićev popis za Ligu nacija:

Vratari: Dominik Livaković (Dinamo), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka)

Obrana: Domagoj Vida (AEK), Borna Barišić (Rangers), Josip Juranović (Union Berlin), Joško Gvardiol (RB Leipzig), Borna Sosa (Stuttgart), Josip Stanišić (Bayern), Josip Šutalo (Dinamo), Martin Erlić (Sassuolo)

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Rennes), Luka Ivanušec (Dinamo)

Napadači: Ivan Perišić (Tottenham), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Marko Livaja (Hajduk), Petar Musa (Benfica)

Linker
13. travanj 2024 10:16