MATIJA DJANJESIC/CROPIX
ANALIZA IZBORNIKA

Dalić priznao kako se bojao scenarija zbog kojeg je njegov prethodnik dobio otkaz...

Izbornik je već najavio kako iduću utakmicu sigurno neće igrati Luka Modrić, a bit će još promjena
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. ožujak 2021. 20:48

Hrvatska je prekinula seriju loših rezultata, a izbornik Zlatko Dalić priznao je da je strepio do kraja i bojao se za rezultat.

- To je bila teška utakmica za nas, najvažnija su tri boda. Nismo uspjeli dati drugi gol koji bi nas opustio jer nalazili smo se u grču. Bilo je dominacije, imali smo posjed, ali premalo smo napravili šansi. UspIjevali smo probiti bok, no centaršut potom nije bio idealan i zato je pao samo jedan pogodak. Upravo zbog tih ubačaja stavili smo i Pašalića uz Budinira u vrh napada, to nam je bila strategija.

Je li još nešto bilo dobro osim pobjede, bilo je pitanje za Dalića.

- Tri boda. Ona su primarna i ona se broje.

O igri je još konstatirao:

- Premalo je bilo konkretnih akcija, kako drugi gol nije dolazio bila je sve veća nesigurnost jer dečki su se bojali da se ne dogodi kontra i da nas protivnik kazni. Htio sam Luku Modrića odmoriti, ali nije bilo prigode da izađe van. Vrsaljko ne može igrati dvije utajkmice zaredom, zato smo ga zamijenili, no potreban nam je. Sada je bitno da s Maltom ne doputimo kiks.

Malta je najslabiji suparnik, ali energetska je potrošnja velika.

- Svi igraju zatvoreno, u Ligi nacija smo bili defenzivniji, sad moramo probijati obranu, a to nam ne ide. Nedostaje nam rada i treninga, neće to ići kako smo zamislili, da ćemo rješavati pojedinačnom klasom. Gol nije bio izrađena akcija, nego polukontra i to iz nekoliko odbijanaca. Moramo završiti ciklus s još tri boda, pa se spremiti za Europsko prvenstvo.

Napravio je četiri zamjene u startnoj postavi, jedan je u obrani gdje nije igrao Vida nego Ćaleta-Car.

- Ćaleta-Car je bio siguran i dominantan u skoku. Nisu imali previše posla, ali djelovao je sigurno. Stavili smo Pašalića kao drugog visokog igrača koji je imao nekoliko lopti na glavi, jednu je šansu realizirao. S Maltom ćemo morati odmoriti Luku Modrića, također i Vrsaljka i Barišića, sigurno ćemo imati drugačiju momčad. Vlašić i Kramarić ovaj put nisu bili u početnoj postavi, a u utorak bi ponovno mogli biti.

Ostajete kod tvrdnje da će dovoljno biti osvojiti 21 boda za prvo mjestu u skupini?

- Mislim da će to biti dovoljno za prvo mjesto, 21 ili 22 boda. Rekao sam da dinamika osvajanja nije bitna nego da na kraju budemo prvi. Razumijem kritike, ali važno je samo doći do Katara. Ako ćemo i igrati loše, a uspijemo, neće biti problem. Slažem se, što se igre tiče, da nije to to. Rusija već ima šest bodova, bit će borba.

Malta?

- Ulaze sigurno Juranović i Melnjak jer opet ćemo morati igrati preko bokova, a oni su svježiji. Morat ćemo biti strpljivi. Bilo me je strah da se ne dogodi Finska, to mi je non-stop bilo u glavi pred kraj susreta - priznao je Dalić sjetivši se utakmice nakon kojeg je Ante Čačič dobio otkaz, a on postao izbornik u listopadu 2017. godine.

Kako ocjenjujete igru središnjih napadača?

- Dali smo jedan gol u dvije utakmice, a on nije bio plod sjajne akcije. To nam nedostaje, tu nismo dobri. Posjed je neupitan, treba nam bolji pas i završni centaršut, a napadači moraju biti agresivniji. Igrači su svjesni da nisu igrali dobro, to je činjenica. Sve bi se drugačije okrenulo da je protiv Slovenije ušla jedna od šansi na startu utakmice. Igrači su u grču. Puno se trošimo i mučimo, puno energije smo unijeli.

Luka Modrić je sa 135 nastupa za Vatrene postao rekorder.

- Što god kažem o Luki, reći ću malo - konstatirao je Dalić.

Ciparski izbornik Nikos Kostenoglou prokomentirao je utakmicu:

- Nisam sretan s rezultatom, ali vrlo sam zadovoljan s igrom moje momčadi. U zadnjim trenucima Hrvatska je čuvala minimalnu prednost što je kompliment mojoj ekipi - kazao je i dodao:

Linker
02. svibanj 2024 16:31