DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix
ZA UTAKMICU GODINE

Dalić saznao što mu spremaju Rusi, a evo što kaže o sastavu Hrvatske: ‘Majer odličan, Pašalić top...‘

‘Stavit će tri defanzivna vezna kako bi nas blokirao u sredini. Radit će puno na prekidima...‘
Piše: Jurica Radić/SNObjavljeno: 13. studeni 2021. 14:06

'Utakmica godine'. Tako je Luka Modrić jutros na svom Instagram profilu najavio presudni okršaj Hrvatske i Rusije za plasman na Svjetsko prvenstvo. Dramatičnije nije ni moglo biti. Dvije najjače reprezentacije skupine H u nedjelju u 15 sati na prepunom Poljudu u međusobnom će okršaju odlučiti tko odmah ide u Katar, a tko u dodatne kvalifikacije.

Rusija je prva, ima dva boda prednosti (22) i može osvojiti skupinu čak i s remijem. Hrvatskoj igra samo pobjeda.

Vatreni su direktno s Malte jučer stigli u Split, a od 14.15 sati javnosti su se, po običaju, obratili hrvatski izbornik i kapetan.

Pred potpuno ispunjenom kino dvoranom u Poljudu u kojoj se našlo i 20-ak Rusa, pojavili su se Zlatko Dalić i Luka Modrić.

U uvodnom dijelu na pitanja je odgovarao hrvatski kapetan, a onda je na red došao izbornik Dalić. Prvi su pitanja postavljali ruski novinari.

Bilo je nekoliko izjava iz Vašeg stožera da vi dobro poznajete rusku reprezentaciju. Pokazujete veliku samouvjerenost, hoće li vam se to obiti o glavu?

- Mi smo samouvjreni, ali ne podcjenujemo Ruse. Zadnjih šest pobjeda govori o njihovoj kvaliteti. Mi žemo pokazati veliki respekt, ali favoriti jesmo i od toga ne bježimo. Samouvjereni smo, međutim uvažavamo Ruse.

Je li Nikola Vlašić spreman?

- Svi su spremni, a Vlašić je u puno boljem stanju nego li je bio prošlu akciju. Vlašić je spreman i naš je veliki adut za sutrašnju utakmicu.

Rusi su na 33. mjestu, a Hrvatska je 18. Igra li to kakvu ulogu?

- Nije važno to, bitna je samo igra na terenu.

Izbornik Karpin je najavio da će Rusija s njim igrati hrabar nogomet. Koliko je razlika između bivšeg izbornika Čerčesova i Karpina?

- Sa Rusijom smo igrali na Svjetskom prvenstvu, ali to je prošlost. Karpin je bio orijentiran prema naprijed kao igrač, takav je i danas kao izbornik. Sutrašnja utakmica nema veze sa ovim prethodnima, jer sutra je finale.

Otkada je Rusija s Karpinom, odigrali su samo jedan remi. Kakvu Rusiju očekujete sutra?

- Ako igraš na nulu, onda izgubiš utakmicu, zato Rusi neće igrati defanzivno. Igrat će napadački, jer to Karpin preferira. Međutim, oni će biti dobri koliko im mi dopustimo. Sve ovisi o nama.

Drugi je ovo vaš susret sa Karpinovom reprezentacijom, koliko se Rusija izmijenila u dva protekla mjeseca?

- Dobili su samopouzdanje sa utakmica, ali još uvijek su Smolov, Golovin i Džikija nositelji. Dobili su pomak, agresivnost, mladost, ali i mi smo takvi.

Zašto ste donijeli odluku da se zadnja, odlučujuća utakmica igra u Splitu?

- Znali smo da je tu najbolja atmosfera, da je najviše gledatelja i da uz pomoć publike možemo najviše napraviti. Gdje god smo igrali u cijeloj Hrvatskoj bilo je sjajno i puno naših navijača.

U vašem stožeru su Čorluka, Pletikosa i Olić koji odličnmo poznaju Rusiju. Jesu li došli i do nekih insajderskih informacija?

- Nije bilo insajdera, znamo dobro rusku reprtezentaciju, a meni stožer pomaže u svakom detalju. Hvala im na pomoći, ali nema tajkni između nas i ruske reprezentacije.

Pretpostavljam da ste gledali utakmicu Rusija - Cipar, što mislite kakav će biti sastav sutra?

- Vratti će se Džikija i Barinov na zadnjeg veznog. Dvojba je Mostovoj ili Mirančuk. Uglavnom znamo sve, ali treba sve to pretočit u igru na terenu - zaključio je Dalić priču sa ruskim novinarima.

Je li momčad sa Malte ona koja će istrčati sutra protiv Rusije?

- Možda još neke detalje, iako znam da se ne mijenja reprezentacija koja pobjeđuje. Koga god stavim neću pogriješiti, jer svi su u dobroj formi.

Ladić je gledao Rusija - Cipar, koje su impresije?

- Ladić je bio na utakmici sa Ciprom, sve je prikazao igračima. Gledao je Ladić zadnje tri utakmice, zna sve njihove probleme, a stavit će tri defanzivna vezna kako bi nas blokirao u sredini. Radit će puno na prekidima, tu su Rusi najopasniji. Bit ćemo strpljivi ako treba do zadnjih minuta. Samo ne smijemo srljati.

Ima li taktičkih novosti?

- Nema novosti, sve štima i funkcionira. Taktika protiv Slovenije? Da nešto slično, jer igramo jako dobro.

Utakmica može donijeti različite scenarije.

- Imamo trojicu napadača koji su bili na Malti. Kramarić, Petkovič i Livaja, spreman je Vlašić, zatim Majer koji je odličan, zatim Pašalić u sjajnoj formi. Pobjeda nam igra, ali ne smijemo zanemariti fazu obrane i taj dio utakmice.

Rusi su najjači u prekidima, ali i Hrvatska je popravila obranu.

- Odgovornost igrača je obrana. Bitno je da su to promijenili. Igramo kvalitetno i sutra možemo napraviti mir za Katar. Godinu dana mira do Svjetskog prvenstva.

Koliko je našem mentalitetu lakše napadi nego braniti se?

- Mi nismo reprezentacija koja se brani. Ponijet će nas atmosfera, ali pokazali smo protiv Mađarske i Slovenije da znamo i stati na loptu. Vjerujem dečkima do neba, pun sam samopouzdanja i uvjeren sam da ćemo nakon utakmice prokomentirati pobjedu i veseliti se - završio je Dalić press konferenciju na Poljudu.

Linker
03. svibanj 2024 19:17