Zlatko Dalić okuplja Vatrene za kvalifikacije za EP

 Tom Dubravec/CROPIX
POVRATAK VATRENIH

Dalić slaže novu obranu, Stanišić unatoč sjajnoj formi ostaje na klupi, evo tko je favorit za prvih 11

Hrvatski reprezentativci se okupljaju u Podstrani za utakmice protiv Walesa i Turske
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. ožujak 2023. 00:05

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić pozvao je za kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, s Walesom 25. ožujka i Turskom 28. ožujka, 25 igrača, u međuvremenu je veznjak RB Salzburga Luka Sučić otpao zbog ozljede koljena, Bruno Petković je jučer zbog ozljede morao napustiti teren protiv Rijeke, pa će se vidjeti kakva će biti situacija s njim, a svi ostali su najavljeni na okupljanju u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani tijekom ponedjeljka.

Na istom mjestu gdje su okončali kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru pobjedom nad Rusijom otvaraju novi ciklus za Euro 2024. godine. Startne utakmice izazov su i šansa, dvije pobjede bile bi praktično pola posla, jer u Njemačku idu dvije najbolje momčadi u skupini, a rivali su još Latvija i Armenija.

Izbornik nije radio velike zahvate u sastavu, izostavio je trojicu brončanih - Budimira, Jakića i Grbića - dok se Lovren oprostio. Vratio je Ivanušeca i Labrovića, te priključio Musu. Ponovno će u medijskim najavama glavna, a možda i jedina tema vezana za sastav biti napad, jer teško da će Dalić i stožer odustati od rasporeda 4-3-3, za koji na čak dvije pozicije nemaju optimalno rješenje - vođa navale i desno krilo. To je boljka koja traje.

Brozović će biti svježiji nego inače

Za drugi ogled u Bursi, koji se igra samo tri dana kasnije, izbornik bi mogao zagrabiti i u “vreću s pričuvama” gdje se kriju zanimljive opcije, no za Wales je realno očekivati da će Hrvatska igrati u profiliranom sastavu. Livaković na vratima, njegova je pozicija zabetonirana u Kataru, u obrani Juranović, Šutalo, Gvardiol i Sosa. Trojica su bili prvi izbor na Svjetskom prvenstvu, a nakon odlaska Lovrena, Dinamov stoper Šutalo izbija u prvi plan.

Točno da je Stanišić stekao status i odigrao neke jako bitne utakmice za Bayern, ali i Juranović se pokazao dobrim u Union Berlinu, a kako je skloniji ofenzivi koja će trebati za Velšane, zacijelo će on biti taj u prvoj utakmici. Stanišić bi mogao igrati u Turskoj. Pretpostavljamo da o veznom redu izbornik niti ne razmišlja, čine ga Brozović, Modrić i Kovačić. Na to ne može utjecati niti nešto manje minuta u nogama Marcela Brozovića u Interu. Manje nego što je navikao... Barem će biti svježiji za nacionalnu vrstu. Ivan Perišić, koji je dokapetan i po mnogočemu drugi najvažniji igrač uz Modrića, ima svoje mjesto na lijevom krilu.

image

Šutalo bi trebao zauzeti Lovrenovo mjesto

Boris Kovačev/Cropix

Marko Livaja mogao bi dobiti prednost u vršku napada, pogotovo što se igra u Splitu, a Petkovićeva situacija je neizvjesna. Na desnom krilu, budući da nije zvao nova rješenja koja bi se nametala, a Ivanušec to sada u modrom dresu ne igra, ponovno bi se mogao naći Andrej Kramarić ili Mario Pašalić. Nikola Vlašić vraća se nakon ozljede, neko ga vrijeme nije bilo u akciji.

Treninzi na Poljudu

Već za drugi ogled s Turcima moguće su preinake, pogotovo što se igra samo tri dana kasnije. Glavni kandidati za uskočiti u prvi plan bit će tada Stanišić i Petar Musa. Mladi napadač prvi se put nalazi s nacionalnom vrstom, iako je jednom pozvan, lani u lipnju, kad nije mogao doći zbog Covida. Pitanje je hoće li dobiti baš takvo povjerenje, pogotovo što malo igra u Benfici, ali radi se o drugačijem profilu napadača od ostalih, svakako agresivnijem. Možda bi zato mogao poslužiti protiv ekipe koju vodi Nijemac Stefan Kuntz. Dakako da priliku čeka i Lovro Majer, njegovo sudjelovanje ovisi o Modriću, Kovačiću i Brozoviću.

Vatreni će trenirati u Splitu na Poljudu, utakmica je u subotu u 20.45. U Bursu lete u ponedjeljak, 27. ožujka, ogled je tamo u utorak također u 20.45 po hrvatskom vremenu. Bursa je dosta udaljena od regija koje je zahvatio potres, pa s te strane problema nema. No, kako se na Poljudu očekuje velika potpora našima, tako će i Turci imati vruć domaći teren.

Velšani, pak, neće uopće trenirati u Splitu, oni će svoje odraditi kod kuće, te tek potom doći na Hajdukov stadion na press konferenciju u petak.

Riječ je o prvom okupljanju nakon bronce u Kataru, igrači su jedva dočekali da se vide, ozračje je poticajno, ali posao neće biti lagan. Koliko god je jasno da je Hrvatska kvalitetnija i od Walesa i od Turske. Treba to, međutim, i dokazati.

Linker
24. travanj 2024 13:46