ANTE CIZMIC Cropix
VRIJEME VELIKIH PROMJENA

Dalić sprema novi potez, među Vatrene već u ponedjeljak stižu nova imena!

Izbornik će za ciklus koji dolazi pozvati neka imena na koja dosad nije računao
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 18:16

Oproštaj Marcela Brozovića još jednom je istaknuo koliko je nevjerojatno bitno da Luka Modrić odoli svim izazovima i ustraje kao kapetan hrvatske reprezentacije. Održava joj rejting, daje primjer mladima i šansu da se kraj njega profiliraju u nove nositelje igre koji će jednom povući nacionalnu vrstu prema uspjesima. Modrić i Perišić, koji se, nažalost, dosad nije vratio pravom nogometu nakon ozljede, jedini su senatori iz Rusije koji nisu napustili kadar Zlatka Dalića.

Izbornik će u ponedjeljak, 19. kolovoza, objaviti popis igrača na koje računa za prve dvije utakmice Lige nacija s Portugalom 5. rujna u Lisabonu i Poljskom tri dana kasnije u Osijeku. Dat će posla team-menadžerici Ivi Olivari jer morat će nabaviti nove mail adrese i kontakte. Za ciklus koji dolazi pozvat će neka imena na koja dosad nije računao. Iskušat će ih kako funkcioniraju u A vrsti i vidjeti na koga se može ozbiljno osloniti kad dođu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

image
INA FASSBENDER Afp

Papir sa srebrnima iz Rusije sve je kraći. Luka Modrić, Mateo Kovačić, Andrej Kramarić, Dominik Livaković, Ivan Perišić, ako će ga zvati zbog njegove situacije, a stalno su u kontaktu, te izgleda da hoće. Možda Marko Pjaca koji se vratio, no nije zabetonirao poziciju, ili Duje Ćaleta-Car. I to je sve. Najviše mogu biti šestorica, a nismo sigurni da će ih se doista na listi naći toliko.

Godine lete, od Rusije ih je prošlo šest, mnogi Vatreni tada su bili u zenitu karijere i sve što se kasnije događalo logičan je slijed. Nedavno je otišao Domagoj Vida, sada i Brozović. Modrić se nije predao, njegova uloga uvijek je bila krucijalna, a sad je još šira i utoliko bitnija. Mladi ne mogu sami, sazrijevanje na takav način traje duže, bilo bi fantastično da kapetan zaigra i na SP 2026. godine. Što točno misli o tome ovog časa nije poznato. Amerika je još daleko...

Hrvatska je u Kataru imala osamnaest novih igrača i osmoricu iz Rusije. Nije napravila radikalnu smjenu generacije jer ostali su stožernici poput Modrića, Brozovića, Lovrena i Perišića, ali jest tranziciju koja je rezultirala redizajnom. Novim odlascima i ta smjena generacija privodi se kraju.

Linker
15. kolovoz 2024 23:11