ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/Afp
REDIZAJN VATRENIH

Dalić sprema velike promjene u reprezentaciji. Pozvat će uzdanicu Rijeke, vraća i Hajdukovog aduta?

Izvori bliski stožeru javljaju nam da će 20-godišnji talent gotovo sigurno dobiti poziv
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. listopad 2023. 16:42

Zlatko Dalić ponovio je članovima Izvršnog odbora da će za utakmice s Latvijom i Armenijom u studenome pozvati neke nove igrače. Fokus je na HNL-u iako ne treba otpisati mogućnost da šansu dobije i pokoje ime iz inozemstva poput Luke Sučića koji je već nosio dres A vrste prije ozljede. Ili netko drugi.

Dalić nije spominjao imena koja će dopisati na listu, kao niti one koje će izostaviti s nje. Već se neko vrijeme o tome špekulira. a činjenica da je u Puli uživo gledao dvoboj Istre 1961 i Rijeke, te da su s njim bili članovi stručnog stožera Vedran Ćorluka i Ivica Olić govori kako ga zanimaju igrači Rijeke.

Izvori bliski stožeru javljaju da je prvi izbornikov pick Franjo Ivanović i da će gotovo sigurno biti na sljedećem popisu. Najviše zbog njega išao je u Veliku Goricu na utakmicu U-21 reprezentacije i potom u Istru. Radi se o mladiću koji je nedavno proslavio 20. rođendan i igra prvu prvoligašku sezonu.

image

Franjo Ivanović

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Jasno je da zasad još nije najbolji hrvatski napadač, ali je drugačiji profil od svih ostalih, ide u prostor, možeš mu dati loptu u trk, a ne samo u noge, navodno je Dalić razgovarajući s ljudima iz HNS-a kazao kako je Ivanović točno ono što njemu treba. Puca i dribla s obje noge, može djelovati na sve tri napadačke pozicije, a broj golova koje zabija će sigurno samo rasti kako će imati više iskustva.

On može donijeti nešto novo Vatrenima, a oni njemu pomoći da se još brže gradi kao igrač. Iako je već sada na meti pola Bundeslige gdje ga znaju još iz mlađih dana u Augsburgu.

Osim Ivanovića relativno blizu pozivu je i Marco Pašalić, dvojbenije je hoće li ga dobiti i Marko Pjaca. Izbornik je fokusiran na napad i krila iako bi mogao pridodati i pokojeg ofenzivnog veznog kao i lijevog braniča.

Pred povratkom među Vatrene je Hajdukov Dario Melnjak. Konkurirati bi mogao i Domagoj Bradarić koji standardno igra u Serie A u Salernitani.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Izbornik popis daje 30. listopada, ima još nešto vremena za konačnu odluku pa nećemo nabrajati sva potencijalna imena koja su se ovih dana vrtjela u medijskom eteru, ali to što će biti novih igrača ne znači da će ih biti mnogo. Neće se raditi ni o kakvoj revoluciji, nego samo o popuni i blagom redizajnu.

Zlatko Dalić podnio je izvještaj Izvršnom odboru HNS-a na sjednici u Vodicama koji je jednoglasno prihvaćen. Izbornik je govorio o neuspješnoj akciji Vatrenih u listopadu i odgovarao na pitanja članova IO-a koja su uglavnom zapravo bila podrška i ohrabrenje.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Dalić je kao glavni razloge loših igara i rezultata naveo izostanak petorice napadača zbog ozljeda te što on nije prepoznao neke stvari na vrijeme, Preuzeo je odgovornost za pripremu koja se nije pokazala odgovarajućom te kazao da je dodatan problem nastao zbog loše forme pojedinih bitnih igrača.

Nije spominjao imena, ali zna se da je vezni red Modrić Brozović Kovačić ključan u koncepciji igre kakvu Dalić forsira, a da su Brozović i Kovačić bili ispod svoje razine. Nisu samo oni podbacili, no od njih se najviše očekuje, oni imaju rejting prvih senatora nakon Modrića koji je jedini u sredini terena držao razinu izvedbe. Ne najbolju, ali kvalitetnu.

Pogotovo je to bitno nakon ozljeda Ivan Perišića i Andreja Kramarića s čime se dijelom izgubila fizionomija igre. Jasno da za to postoje razlozi, i stožer i navijači žive u nadi da će Kovačić, kojeg je mučila ozljeda doći što prije na svoje, a Brozović u Saudijskoj Arabiji dodati gas. Nesigurnosti je bilo i kod vratara i kod obrane, sve se povezalo u ružan mozaik. Ali nakon kiše dolazi sunce...

O Marku Livaji izbornik je iznio kronologiju zbivanja prije no što se on oprostio od reprezentacije. Dalić je kazao kako ga je zvao i slao mu poruke, no Livaja se nije javio.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Sve se to događalo prije nego što je igrač Hajduka nazvao predsjednika HNS-a Kustića i kazao mu da više neće igrati za Vatrene. Nitko od članova IO nije imao za izbornika pitanje o Livaji.

Dalić je naglasio kako je Euro imperativ i treba sve učiniti da ga je izbori, ali dakako da nije obećao da će se Hrvatska plasirati, jer to nitko ne može obećati.

Prvi je zadatak dobiti Latviju i Armeniju, a potom će se vidjeti hoće li Wales kiksati i je li to dovoljno. U diskusiji članova nogometne Vlade kojom predsjeda Marijan Kustić i izbornika prevladalo je uvjerenje da će Vatreni igrati u Njemačkoj.

Istaknuta je potreba za mobilizaciju svih snaga kako bi se Vatreni vratili pobjedama.

Linker
22. srpanj 2024 22:51