RANKO SUVAR Cropix
Dražen Antolić
DOZNAJEMO

Dalić sprema veliku promjenu! Pogledajte vjerojatni sastav Hrvatske i iznenađenje za jednog Vatrenog

Zanimljivo je to što je Perišić voljan prihvatiti takav zadatak. Pokazao je da je spreman igrati što god treba
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. listopad 2024. 07:52

Deficitarnu poziciju na desnom boku Zlatko Dalić po svemu sudeći odlučio je riješiti s - Ivanom Perišićem. Izbornik je na treninzima uigravao ekipu s jednim od senatora na toj poziciji.

Perišiću je u PSV-u trener Peter Bosz namijenio ulogu desnog krila, a Dalić će mu dati još zahtjevniji zadatak na kojem vjerojatno nikad u životu nije bio starter. Bit će desni bočni u formaciji 3-4-1-2 iliti wing-back.

To je izbornikov plan za Škotsku koji je izazvao najveće zanimanje i polemike među pratiteljima Vatrenih. Dalić je u Portugalu uveo Perišića na to mjesto, i to, kako je rekao, igrom slučaja jer ga je mislio na teren poslati kao zamjenu za Sosu na lijevoj strani, ali se Jakić požalio na ozljedu, pa ga je stavio desno.

Šutalo i Modrić čuvaju leđa

Perišić je igrao "desetku" u razvojnoj fazi karijere, vrhunce doživio na lijevom krilu, u Interu imao vrlo zapaženu dionicu kao lijevi bočni, povremeno je djelovao i kao desno krilo, dakle napadač s desne strane, u nekim utakmicama i kao druga špica, ali sada će s 36 godina dobiti ulogu za koju do prije godinu dana nitko ne bi povjerovao da će se u njoj ikad naći.

image

Perišić i Dalić

TOM DUBRAVEC Cropix

No kako ga je Dalić najavio kao kandidata za to mjesto, uz Jakića i Pjacu, nije veliko iznenađenje. Izbornik vjerojatno očekuje da će Hrvatska dominirati te da će imati daleko više napadačke nego defenzivne zadatke, kao i da će mu Šutalo i Modrić čuvati leđa. Zanimljivo je i to što je Perišić voljan prihvatiti takav zadatak. Pokazao je da je spreman igrati za reprezentaciju što god treba. Druga opcija je Kristijan Jakić.

Matanović na pole-positionu

Mario Pašalić i Luka Modrić igrat će kao par zadnjih veznih, a formacija koju je Dalić uigravao je 3-4-1-2. Pašalić tako dobiva posao Matea Kovačića, a Petar Sučić, koji je bio kandidat, čekat će šansu s klupe. On je cijeli tjedan trenirao s turbanom, nakon što je dobio četiri šava. Pašalić je to igrao u Atalanti, nije mu novo niti strano, iako je i on all-rounder.

U špici napada ponovno pole-position ima Igor Matanović. Druga je varijanta Ante Budimir, no Matanović je prema našim informacijama na svakom treningu bio prvi Dalićev izbor te ga očekujemo na travnjaku od prve minute. Josip Šutalo priključio se u četvrtak punom radu s momčadi i odmah dobio svoje mjesto desnog stopera, kojeg je dotad držao Martin Erlić. Od mladih startat će Luka Sučić i Igor Matanović, dok Petar Sučić i Martin Baturina moraju čekati prigodu.

Livaković je vratar, obrana Šutalo, Ćaleta-Car i Gvardiol, vezni red Perišić, Modrić, Mario Pašalić i Sosa, ispred njih Luka Sučić, a u napadu Kramarić i Matanović. Kako se Kramarić voli uvlačiti u sredinu formacija će vjerojatno u dijelovima utakmica biti 3-4-2-1, ali osnovni raspored je 3-4-1-2. Podsjećamo da osim Kovačića izbornik nema na raspolaganju ni Stanišića, Juranovića, Pongračića i Majera.

Naravno, Dalić ima mogućnost promijeniti nešto na dan utakmice, nekad to i napravi, ali rijetko ako se ne radi o izvanrednoj situaciji ili baš velikoj dvojbi.

Linker
12. listopad 2024 14:21