Harry Trump/Getty Images
ČEKA SE SLUŽBENA ODLUKA

DALIĆ U NOVOJ REPREZENTATIVNOJ AKCIJI OSTAJE BEZ POLA PRVE MOMČADI? Pod upitnikom su brojni Vatreni, a nikad nitko nije toliko platio da ih vidi uživo

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. ožujak 2020. 09:06

Zasad nema konkretnih novih vijesti o turniru u Dohi krajem ožujka na kojem bi trebala nastupiti i hrvatska nogometna reprezentacija. No iz hrvatskog nam je veleposlanstva rečeno:

- Svi putnici koji u Katar slijeću iz Italije ili su u zadnja dva tjedna boravili u Italiji moraju ići u karantenu 14 dana, neovisno o tome koje im je zanimanje. Tu nema iznimke ni za koga, pa ni za sportaše.

Budući da je jasno da nogometni profesionalci ne mogu u izolaciju čak i da žele - jer za to bi trebali u Dohu doći već ovog ponedjeljka, 9. ožujka, ili samo dan-dva kasnije, da bi prošli kroz karantenu i mogli igrati 26. ožujka - o tome je suludo i razgovarati. Prije svega, zato što su u klubovima koji ih ne bi pustili tako dugo, a i sportaši neće prekinuti redovne treninge na dva tjedna.

Pitanje je dakle što će biti s turnirom. Hoće li Katarani ipak napraviti iznimku i dopustiti nogometašima Hrvatske, Portugala, Belgije i Švicarske iz Serie A ulazak u Dohu bez karantene - a među njima je i najveća zvijezda turnira Cristiano Ronaldo - ili će ostati čvrsti da nema prolaza ni za koga tko je bio u Italiji te će se nacionalne vrste morati odreći njihovih usluga?

REUTERS/Valentyn Ogirenko
REUTERS

  

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić u ponedjeljak će, bude li prema planu, objaviti popis s našim “Talijanima”, no ne bi začudilo da ponudi i alternativne igrače kojima će ići pretpozivi jer je ozbiljna vjerojatnost da će u Katar morati bez njih. Stalno je zvao Rebića, Brozovića, Pašalića i Badelja, a često i Roga.

Otkaz loša vijest

Kod Portugalaca, koji bi trebali biti drugi suparnici Hrvata, osim Ronalda, u takvoj je situaciji i Mario Rui iz Napolija, dok u sastavu Švicarske igra Remo Freuler iz Atalante. Upravo je Švicarska, kao i Španjolska, gdje također igra nekoliko naših, u pojedinim državama isto tako na popisu mjesta iz kojih putnici moraju u karantenu. Što ako tako odluče i u Kataru? Što ako na taj popis dodaju i Hrvatsku? Tada turnira neće biti. Ne izdaju li za reprezentacije posebne propusnice.

Budući da su to jedine prijateljske utakmice Vatrenih uoči priprema za Euro, otkaz bi bio loša vijest iz više aspekata. To bi bio i gubitak za HNS jer je upravo ugovor o nastupu u Dohi najunosniji u povijesti nacionalne nogometne federacije za prijateljske oglede. Naime, za dva susreta na Bliskom istoku HNS treba dobiti 925 tisuća eura. To je rekord, nikad nitko dosad nije platio toliko da bi mu došli Vatreni. Za američku turneju u Miamiju i Dallasu 2018. godine s Peruom i Meksikom iznos je bio 500 tisuća dolara, ali je Savez na kraju moraju podmiriti kaznu zato što Luke Modrića nije bilo u drugoj utakmici.

Dan Mullan/Getty Images
Dan Mullan Getty Images
 

Istina, Hrvatska i dalje nije u redu onih koje se najbolje plaća, bez obzira na to što je svjetski doprvak. Razni su tome faktori. Primjerice, prema pisanju belgijskih medija, njihova će reprezentacija za Katar dobiti 2,7 milijuna eura, jer radi se o vodećoj ekipi s FIFA-ine ljestvice i brončanoj iz Rusije.

Bi li se ti dvoboji mogli odigrati u Europi? I pod kakvim financijskim uvjetima? Uoči Eura HNS ima dogovorena dva susreta na našem kontinentu, ali cifre nisu na toj razini. Francuska će platiti 330 tisuća eura za dolazak Vatrenih 8. lipnja u Nicu, a Hrvatska mora dati Turskoj 100 tisuća eura za utakmicu 1. lipnja u Osijeku.

Redovna linija

Novac ovog časa možda nikome nije prioritet, iako nikad nije nebitan. Koliko god da je jasno da je zdravlje najvažnije. Sve u svemu, Katarani će uskoro morati prelomiti i dati definitivna “pravila igre”. Čeka se njihova službena odluka.

U subotu je u Dohi održan Masters u golfu, na terenima Education Cityja, odmah kraj nogometnog stadiona na kojem se treba odigrati turnir​ Qatar Airways. Javni se događaji dakle odvijaju, no na snazi su restrikcije prema ljudima koji su u posljednja dva tjedna boravili u Italiji. Zbog toga je otkazana motociklistička utrka za Svjetsko prvenstvo jer većina ekipa dolazi iz nama susjedne države gdje je koronavirus uzeo maha. Italija je treća zemlja po zahvaćenosti, nakon Kine i Južne Koreje.

BUDAPEST, HUNGARY - MARCH 24: Head coach Zlatko Dalic of Croatia reacts during the 2020 UEFA European Championships group E qualifying match between Hungary and Croatia at Groupama Arena on March 24, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)
Laszlo Szirtesi/Getty Images / Laszlo Szirtesi Getty Images
Zlatko Dalić
 

U Katar se ne može doći cestovnim putem, što je sada prednost, a u zračnim su lukama uveli posebne mjere. Plan je da stručni stožer i dio igrača otputuju 23. ožujka iz Zagreba u Dohu poslijepodnevnim avionom, redovnom linijom, a svi ostali nogometaši da dođu izravno iz zemalja u kojima igraju.

Zaraza koja se širi Europom utječe na nogometna zbivanja i to bi mogao biti vrlo ozbiljan problem za klupska natjecanja, a nitko danas sa sigurnošću ne može reći hoće li korona nestati do 14. lipnja i početka Eura.

Linker
01. ožujak 2021 09:18