RONALD GORSIC Cropix
HRVATSKA ZA EURO

Dalić već slaže momčad za budućnost, za neke bi Katar mogao biti ‘posljednji ples‘ u dresu Vatrenih!

Dalić ima ugovor s HNS-om do kraja Eura 2024. godine i u Savezu su uvjereni da će ga odraditi do kraja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. listopad 2022. 12:03

Ako Hrvatska ne osvoji Svjetsko prvenstvo imamo jak razlog vjerovati da Katar neće biti zadnja etapa reprezentativne karijere Luke Modrića. Kapetan Vatrenih javno je komunicirao najveću preostalu želju - trofej s Vatrenima! Još u lipnju, i to nakon samo jednog boda u prva dva nastupa u Ligi nacija, Vedran Ćorluka jasno je i konkretno poručio - Luka Modrić ne ide u Katar da bi prošao skupinu! Taj narativ poput požara proširio se u reprezentaciji koja je uzletjela u samopouzdanju i s četiri pobjede izborila Final Four. I izbornik Zlatko Dalić danas govori o velikim ambicijama na Bliskom istoku.

Po tome jedino titula svjetskog prvaka mogla bi biti razlog da Luka kaže - to je to, imam sve! U svakom drugom raspletu u Kataru ostat će mu završnica Lige nacija kao velika šansa za podizanje pehara. Osim toga Modrić je previše uložio u ovaj plasman na Final Four, igrao je svih šest utakmica u skupini, da na njemu ne bi nastupio. Možda čak i ukoliko bi imao zlato iz Katara. Koliko to god to zlato danas zvuči kao fantazija... To bi značilo i dobre izglede da ostane - do Njemačke. Neovisno igrao u Realu i od ljeta sljedeće godine ili negdje drugdje.

image
KHALED DESOUKI/AFP/PROFIMEDIA Khaled Desouki/Afp/Profimedia

Hrvatski izbornik popis 26 igrača koje će voditi na Mundijal objavit će 14. studenoga u 11 sati. Tada će HNS napraviti veliku press konferenciju na kojoj će biti i pojedini igrači. Isti dan u 17 sati lete prema Rijadu na prijateljsku utakmicu sa Saudijskom Arabijom. Dalić mora dva tjedna ranije dati širu listu FIFA-i, no ostane li po aktualnom planu javnosti će završnu objelodaniti tek na dan polaska. Kako je već za rujansku Ligu nacija otkrio karte puno dvojbi nema. Tada je ponudio 25 imena i od tih bi jedino oko napadača moglo biti upitnika, a čeka se 26. čovjek.

No, Dalić popisom za Katar ne sastavlja samo ekipu za Svjetsko prvenstvo, to je već sada uvelike nova Hrvatska koja će, osim nekoliko imena, biti kralježnica momčadi i za Euro 2024. godine i za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Nakon Rusije oprostili su se Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Danijel Subašić, nešto kasnije i Ivan Rakitića, a prestao je igrati Ivan Strinić. Koji je tiho, bez objave, završio karijeru. Međutim, Dalić u kadru s kojim sada najozbiljnije barata ima samo devetoricu iz Rusije. Vratare Livakovića i L. Kalinića, obrambene igrača Lovrena i Vidu, veznjake Modrića, Brozovića i Kovačića te napadače Kramarića i Perišića. Putem je nestalo 14 imena...

image
RONALD GORSIC Cropix

Luka Modrić i Ivan Perišić asovi su čija slava stoji na vrhu ili u vrhu liste najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena. Modrić ima 37 godina,, Perišić 33, no za Ivana nema dvojbe da će igrati za reprezentaciju i u ciklusu za sljedeći Euro. Njegova rečenica da se "nikad neće oprostiti od reprezentacije dok god ga bude trebala", o tome dovoljno govori. Od 26 ljudi Katar bi mogao biti završni ples samo za Domagoja Vida i Lovru Kalinića, pod pretpostavkom da će oni biti sudionici Svjetskog prvenstva, a o statusu koji će imati na SP-u moglo bi ovisiti što će biti s Dejanom Lovrenom. On se vidi jakim i spremnim za još puno toga, no izbornikova riječ je ključna...

Već u 2023. godini Hrvatska će u A reprezentaciji prezentirati i nova imena koja će prvenstveno ugroziti one koji se nisu dovoljno nametnuli, iako su u širem sastavu. Ovog časa Dalić ima četvoricu koji i dalje imaju pravo igrati za U-21 - Gvardiola, Šutala, Stanišića i Sučića, njihova je budućnost svjetla. Očekuje se da budu Vatreni nositelji dvadesetih godina... Pole-position da im se priključe drže Dominik Kotarski, Roko Šimić, Mario Vušković, Dion Drena Beljo, Martin Baturina... Prilici bi se ponovno mogli nadati i neki stariji, jedan od primjera je Dino Perić.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Zlatko Dalić ima ugovor s HNS-om do kraja Eura 2024. godine i u Savezu su uvjereni da će ga odraditi do zadnjeg dana. Nakon srebra u Rusiji kazao je da ga zanima posao u ligama Petice, da je to jedini motiv zbog kojeg bi napustio Hrvatsku. Po Kataru bi moglo vladati isto pravilo, dobije li na stol ugovor kojem je teško odoljeti, iz kluba koji ima bitnu ulogu u nekoj od najjačih liga, ne isključujemo opciju da će Hrvatska morati tražiti novog izbornika. No, danas je daleko veća vjerojatnost da će Dalić Kockaste voditi i u kvalifikacijama za Euro te na završnici četvorice Lige nacija. Tako se i ponaša u pristupu poslu.

Za razliku od Rusije za koju se znalo da je zadnji čin dobrog dijela jedne generacije i da će samo neki od njih nastaviti nositi ambicije nacionalne vrste, s Katarom niti približno nije tako. Dalić je već redizajnirao Hrvatsku, pritom je ključan posao napravio u zadnjih godinu dana nakon traumatičnog Eura, i zato bi za čak 17 igrača to trebao biti prvi Mundijal. Za brojne od njih prvi od nadamo se mnogih. Hrvatska u kvalifikacijama za Njemačku bit će, osim sitnih korekcija u ponekom novom licu, praktično - Hrvatska iz Katara.

Linker
23. travanj 2024 09:59