Zlatko Dalić i Ivica Olić
 STUART FRANKLIN Afp
IVICA OLIĆ ZA SN

Dalićev asistent otkriva tajni recept uzleta novih Vatrenih: ‘Pa, moglo se dogoditi da sve bude - kontra‘

‘Lako je sad pričati, ali za takvu odluku treba kuraže, hrabrosti. Znate da su kod nas...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. rujan 2021. 06:57

Ivica Olić, asistent izbornika Zlatka Dalića, jučer je odletio u Hamburg u naručje obitelji. Ostat će desetak dana, a onda se vraća u Zagreb kako bi riješio još neke stvari na Trenerskoj Akademiji, pa će onda malo do Slavonije, u svoj rodni Davor. A nakon toga je opet na rasporedu novi ciklus reprezentacije...

- Ovaj ciklus bio je - top! Sve smo napravili onako kako smo trebali napraviti, ciljevi su ispunjeni. Uzeli smo sedam bodova, nismo primili niti jedan pogodak. Ovo posljednje, čistu mrežu u tri utakmice, posebno treba istaknuti jer smo u posljednje vrijeme nakon Svjetskog prvenstva, pa i na Euru, primili dosta pogodaka. Kad si siguran u obrani, onda je sve lakše - kaže nam u uvodu Olić.

Veli da se u ovom ciklusu najviše pribojavao - Slovenije.

- Najviše sam se plašio Slovenaca jer je to bila treća utakmica u nizu u sedam dana. Mislio sam da će zbog toga biti teško, ali na Poljudu su naši dečki baš pokazali najbolju igru. Bila je to vrhunska predstava, praktički na terenu nisu ništa dopustili Slovencima. Od prve minute se moglo osjetiti da našim gostima neće biti lako, sam Matjaž Kek je nakon utakmice kazao da su dobro prošli.

Nakon ove tri utakmice u eteru se stalno vrti jedna te ista ploča. Ona koja stalno u prvi plan gura atmosferu. Svi kazuju, od novinara, stručnjaka i navijača, kako se iz aviona vidi da je izbornik Dalić vratio pozitivno ozračje u nacionalnu vrstu. Što to točno znači, što je on točno napravio da bi se vratila ta, što svi ističu kao krucijalno, pozitivna atmosfera?

- Izbornik Dalić je nakon Europskog prvenstva napravio jedan bitan potez. Odlučio je pozivati u reprezentaciju samo one igrače koji igraju u svojim klubovima. Odlučio je da one koji ne igraju ili su izvan forme neće zvati. Bez obzira na zasluge od prije. To nikako nije bila jednostavna i laka odluka. Lako je sad pričati, ali za takvu odluku treba kuraže, hrabrosti. Znate da su kod nas uvijek velika očekivanja, javnost uvijek očekuje najviše. Pa se moglo dogoditi da sve bude - kontra! Da nije bilo dobro, svi bi postavljali pitanje "a zašto ove nije zvao?"

image
ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp

Kad se govori o rezovima, onda većina ipak spominje nepozivanje Petkovića, Brekala, Rebića...

- Ja bih rekao da su ovi dečki koji su došli, a koji prije nisu bili pozivani ili su bili na klupi, stigli u prvi plan. Upravo su oni imali taj dodatni motiv. Eto, znate da nisam od onih koji voli izdvajati igrače pojedinačno, ali moram spomenuti Marija Pašalića. Već nekoliko sezona igra u visokom ritmu, na visokoj razini u svom klubu. Do sada nije imao nekakav zapaženi kontinuitet u reprezentaciji, a pokazao se u izvrsnom svjetlu. Njemu je svakako ovo bio poseban motiv, htio je potvrditi dobre igre i dobru formu. U ove tri utakmice koje smo odigrali bilo je dosta rotiranja, Kovačić, Brozović, Lovren i Juranović odigrali su sve tri utakmice, ostali su se mijenjali. To je još jedna važna stvar, ta naša širina koju smo imali. Svi su praktički dobili priliku, pa je onda bilo jasno da su bili nakrcani ogromnom željom i motivom da tu priliku i iskoriste. Da je zgrabe. I zgrabili su je...

Osvrnuo se na nepozvane igrače koje smo spomenuli.

- Izbornik je i sam nekoliko puta rekao da on nikoga nije otpisao. Jednostavno je odlučio ono o čemu sam pričao. Neće pozivati one koji ne igraju i nisu u formi. Ne znači da oni koji sad nisu bili tu neće biti na sljedećoj akciji ako budu u formi, ako je potvrde.

Ola će kazati da je ovog trenutka na velikoj sceni jedna nova, mlađa Hrvatska.

- Ovo je zaista nova Hrvatska, novih igrača, rekao bih - nova grupa. A vrlo je brzo uhvatila kontinuitet, kliknula, te je prije svega pokazala želju. Nije bilo lako igrati dvije utakmice u gostima, Rusiju i Slovačku. Jer, vidjeli ste u ovim kvalifikacijama koliko je bilo iznenađenja, velike reprezentacije gube bodove. Krize se događaju i boljim reprezentacijama od naše. A kad nam se dogode, onda odmah pričamo o nekakvim problemima. Naravno, sasvim mi je jasno da su nakon drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu porasli apetiti, sami smo ljestvicu postavili vrlo visoko. Onda kad na Euru ispadneš u osmini finala ispada da nije dobro, da je to tragedija. Ovo što sad moramo priznati jest da je ova nova momčad, ova nova Hrvatska, u ove tri utakmice reagirala dobro. Čak bih rekao i vrlo dobro. To je ono za što se trebamo hvatati.

Odmah je napomenuo...

- Međutim, sad dolaze bitni okršaji. Nikada, niti u kojem trenutku, ne smijemo s manjom željom, manjim žarom odigrati preostale utakmice. Pogotovo iduće dvije. Naše prvo gostovanje na Cipru će biti zahtjevna utakmica. Kao i ona nakon Slovačke na Malti. Sjetite se samo naših domaćih utakmica protiv Cipra i Malte. Imali smo jako velikih problema. S momčadima koje se tako brane, koje parkiraju autobus, uvijek smo imali problema. Moramo ostati u tonusu, pobjeđivati, a na koncu, ako dođe do te majstorice za Svjetsko prvenstvo na Poljudu protiv Rusije, treba u Splitu osigurati Katar. Rusija nam ostaje kao glavni konkurent za plasman na Mundial.

Hrvatska često igra bez prave "devetke", bez klasičnog špica. Hoćemo li tako i nastaviti u kvalifikacijama?

- U stožeru smo svi bili svjesni toga da se nešto mora mijenjati. Prije smo imali Brunu Petkovića u sjajnoj formi. Tada smo kazali svi skupa: "Dobili smo napadača za sljedećih deset godina". Odradio je vrhunske kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Dva puta je zabio Slovačkoj, dva puta je zabio Mađarskoj u Splitu... Zaista je bio sjajan. Ne samo u reprezentaciji, nego i u Dinamu. Druge klasične napadače nismo puno niti gledali jer smo imali - Petkovića! Oni su bili na oku, ali Bruno je bio u svom statusu siguran, "broj 1". No, u posljednje vrijeme nije na toj razini, u toj formi, tako da su se isprobavali drugi igrači. Međutim, oni nisu klasične špice. Nije to doduše niti Petković, ali zabijao je pogotke koji su posao napadača. Pa, on nas je praktički svojim pogocima i asistencijama odveo na Euro. Bio je svakako jedan od ključnih ljudi tih kvalifikacija. No, na Euru i nakon Eura nije se nametnuo. Probavali smo s Vlašićem, Kramarićem, Perišićem, sad Livajom... Oni definitivno nisu klasični napadači. Livaja je zabio pogodak, ali nije ona napadačka klasika koja ide u dubinu, napada prostor, koja će biti na svakom centaršutu. Livaja se voli izvlačiti po loptu, profil je igrača sličan Petkoviću. Da, probali smo i s Čolakom kojeg znamo još dok je igrao za Rijeku, a sad je zaista u sjajnoj formi u Malmöu.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Na temu klasične špice, Ola zaključuje...

- Ne treba biti rob jednog sustava. Mi smo u stožeru zaključili da ćemo se prilagoditi i igrati s kadrom koji imamo. Mislim da se to u ove tri utakmice pokazalo dobrim i korisnim.

Karpinovi zahtjevi

Ako netko dobro poznaje Rusiju, našeg najvećeg konkurenta za odlazak u Katar, onda je to Ivica Olić. Jedan dio karijere proveo je u CSKA kao igrač, osvajao trofeje s Moskovljanima, postao klupska legenda. Kratko je bio i trener legendarnog ruskog kluba, ali je zbog nesporazuma s Upravom odstupio. Kako Olić gleda na Ruse i njihovog novog izbornika Valerija Karpina?

- Karpin je pozvao jako puno igrača. Između ostalih i pet vratara! Od prvog dana kad je došao tražio je od reprezentacije maksimalnu ozbiljnost. I prije dok je bio u Rostovu ponašao se prema istim načelima, gajio je svoju nogometnu filozofiju koja se temelji na visokom presingu, momčad mu uvijek mora trkački biti maksimalno spremna. Znate li da je na onoj našoj utakmici u Moskvi reprezentacija Rusije istrčala 120 kilometara? Mi smo, recimo, na Euru trčali od 105 do 107 kilometara po utakmici. To je ogromna razlika. Karpin traži trkački moćne igrače koji će moći izvršavati njegove zahtjeve. Kad dođe novi izbornik, onda stižu za igrače i novi motivi, želja za dokazivanjem, tako da sam ja i očekivao jednu sasvim novu Rusiju. Momčad koja će se željeti pokazati novom izborniku.

Rusi nisu slučajno tu

Veli Olić da Rusija ima nekoliko zanimljivih igrača...

- Prije svega tu mislim na Golovina, Divejeva koji je opasan u svakom prekidu. Naravno, tu je i Mario Fernandes, iskusni vuk, vrhunska kvaliteta. Nemaju Rusi samo igrače koji puno trče, već i iznimno kvalitetne pojedince. Nije slučajno da su nam Rusi glavni konkurenti za prvo mjesto u skupini - zaključio je Olić.

Samostalna karijera? Sve u svoje vrijeme...

Što će biti s trenerskom karijerom Ivice Olića? Ostaje li u stožeru do daljnjega ili će opet u samostalne trenerske vode?

- Nedavno sam kratko bio u CSKA, tako da sam okusio i samostalne trenerske vode. Budućnost? Vidjet ćemo, sve u svoje vrijeme - kaže Olić.

Linker
21. travanj 2024 19:51