DAMIR KRAJAC Cropix
TUGA U LIVNU

Dalićev brat za SN: ‘Teško je kad izgubite roditelja, ali Zlatko ide odmah u Osijek, smoći će snage‘

‘Odnos koji smo mi imali s njim ne može biti bolji. Uvijek je bio raspoložen, rado pomagao, savjetovao...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. lipanj 2022. 07:53

Otac Ivan i Zlatko Dalić imali su odličan, gotovo idiličan odnos roditelja i sina. Ivan Jolić koji i danas živi u Livnu, a nekad je poput Dalića igrao za Varteks te su godinama veliki prijatelji, rekao nam je:

- Između Zlatka i oca bila je posebna veza. Svaki slobodan trenutak je koristio da dođe u Livno, da bude s roditeljima. Divim mu se na tome, to sam mu i rekao. Zlatko je uvijek isticao da je Livnjak...

Miran Dalić, stariji izbornikov brat, također je bio nogometaš. Cijelu obitelj inficirao je taj sport. Miran nam je sada ispričao:

- Kad smo i ja i kasnije Zlatko krenuli u nogomet bila su drugačija vremena, to je bilo rjeđe u Livnu nego sada. Obojica smo od malena pokazivali talent. Stariji sam od Zlatka deset godina i puno sam toga prošao dok je on još bio mali. Gledao je mene i išao tim putem. Bio je izuzetno talentiran, otac nam nije stvarao probleme. Pogotovo stoga što smo u školi bili dobri, a igralište nam je bilo blizu. Otac je strašno volio nogomet i bilo mu je, štoviše, drago da ga vole i sinovi - priča Miran i otkriva:

image

Ivan Dalić, majka Kata i brat Miran Dalić

MARIO TODORIC/CROPIX Cropix

- Otac je bio prosvjetni radnik, prvo učitelj u školi, potom općinski referent za prosvjetu i školstvo, ali tako je obožavao Hajduk da je to nevjerojatno. Biciklom je išao u Split na utakmice 80 kilometara preko prijevoja Vaganj na Kamešnici, koji je na 1200 metara nadmorske visine, a tada nije bilo ni asfalta, nego po makadamu. I to nije bio jednokratan pothvat, to je ponavljao svako malo. Pratio je kompletno nogomet, davao nam je maksimalnu podršku što ga igramo, znao je da je sport zdrav. S te strane je sve išlo kako treba...

Tata je inficirao Zlatka da bude hajdukovac jer vi ste dinamovac.

- Tako je, navijam za Dinamo, a ne znam kako se točno Zlatko priklonio Hajduku, možda i zbog društva s kojim je odrastao jer u Livnu je pola-pola. Isto tako ni sam za sebe nisam siguran zašto sam se "zapalio" za Dinamo...

image

Roditelji Ivan Dalić i majka Kata

MARIO TODORIC/CROPIX Cropix

Kaže da je Ivan bio tolerantan čovjek.

- Podržavao je prave i dobre stvari, odgajao je djecu u školi, tako i nas, da idemo pravim putem. Odnos koji smo mi imali s njim ne može biti bolji. Uvijek je bio raspoložen, rado nam je pomagao, savjetovao nas... Na kraju i otac i majka bili su ponosni na naše živote, a posebno na Zlatkove rezultate i uspjeh u Rusiji na Svjetskom prvenstvu. No, ne samo to, on je sa 16 godina otišao iz Livna i nikad nije imao niti jedan mali problem, da bi u Splitu upao u bilo kakve nevolje. Otac je po tom pitanju mogao biti miran je koliko je god Split izazovan grad Zlatko nije napravio niti najmanju pogrešku ili propust. Nastavio se i školovati...

Je li ga tata rado gledao kad je bio igrač?

- Kako ne, išao je na utakmica u Varaždin, u Split, u Mostar, svugdje gdje je mogao popratiti Zlatka. Koliko mu je važan bio nogomet govori to što je još 1962. godine nabavio iz Njemačke prvi radio u našem kraju. Na području gdje je radio, to je šest sela sa pet tisuća žitelja, on je nedjeljom stavio van tranzistor na baterije, okupilo se najmanje stotinu ljudi, svi su stajali okolo i zajedno slušali radio prijenose. Tako se tada živjelo... Za današnje vrijeme to je čudno.

image

Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Miran je potom istaknuo:

- Zlatko je kroz cijelu igračku i trenersku karijeru donosio dobre odluke. Divim se kako je znao napraviti kvalitetnu procjenu, nikad nije pogriješio niti radio ono što nije ispravno i pošteno. Takve odlike malo koji čovjek ima. Zlatko je prije svega veliki znalac, ima golemo samopouzdanje, vjeruje u sebe i svoj rad prema kojem ima izuzetno pošten pristup. Kad se ti elementi spoje daju autoritet koji je validan. To je njegova snaga. Znanje, samopouzdanje i pošten pristup, to su tri temelja na kojima ima prolaz, a puno toga je donio iz obitelji.

Izbornik već u četvrtak ponovno staje na čelo reprezentacije te će je voditi u petak u Gradskom vrtu s Austrijom.

- Teško je proživjeti kad izgubite roditelja, ali Zlatko ide odmah u Osijek i smoći će snage, bit će sigurno na visini zadatka.

Majka Kata također dugo ima zdravstvenih problema...

- Teško se kreće, ovdje u Livnu su njezine sestre koje paze na nju. Shvatila je da je otac teško bolestan, da je vrijeme da umre. S time se polako borila, ali znala je da je spas u tome da se oprosti s ovim svijetom. Bila je toga svjesna, ima 90 godina i dobro to podnosi, mislim da će biti sve u redu - konstatirao je Miran Dalić.

Linker
15. ožujak 2024 17:33