CROPIX
PIŠE DRAŽEN ANTOLIĆ

DANAS ZABORAVITE FATALIZAM I 'CRNE VRANE' Kad su u tandemu igrali Lovren i Vida, to su uvijek bile jednosmjerne utakmice

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. studeni 2017. 09:45

Dejan Lovren i Domagoj Vida hrvatski su “grudobrani”, stoperski tandem za Grke. Iako su godinama u A reprezentaciji, a Zlatko Dalić poznaje ih još iz mlade vrste gdje su igrali pod njegovim nadzorom u eri izbornika Dražena Ladića, kao tandem središnjih braniča imaju samo četiri utakmice. I što je gotovo nevjerojatno, sve su završile 1:0, tek u dva manja slučaja nama u korist.

Vedran Ćorluka sa 95 nastupa udomaćio se kao šef obrane, otkako se 2009. godine oprostio Robert Kovač preuzeo je “zapovjedni pult“, no ozljede su mu dopustile tek tri nastupa u tekućim kvalifikacijama. Da je rekao “zbogom” nacionalnoj vrsti, padale bi analize i vjerojatno jadikovke kako dalje bez njega, ovako je preko noći posljednja linija preustrojena i uglavnom štima. Pitanje na koji će način Hrvatska bez Ćorluke ostalo je negdje duboko od površine.

Igrači energije i duela

Kombinacija Vida - Mitrović prva je uskočila, tek u susretu s Finskom primljen je prvi gol s njima dvojicom kao stoperima. Par Lovren - Vida ima tri zajednička nastupa u ciklusu za Rusiju. Kroz karijeru u A reprezentaciji više su se puta skupa našli na terenu, ali često je Vida bio desni branič, a defenzivac Liverpoola s nekim na središnjim pozicijama, kao u Kijevu s Ukrajinom gdje mu je u ulozi partnera djelovao Matej Mitrović. U pojedinim situacijama izbornik bi stavio raspored s trojicom otraga, posljednji Ante Čačić s Izraelom u Osijeku u prijateljskom ogledu uoči Eura u Francuskoj, tamo su nastupili Vida, Lovren i Ćorluka. Varijantu s Vidom na braniču imali su u ponekom nastupu praktički svi izbornici.

I Lovren i Vida su igrači energije, duela, borci koji se itekako oslanjaju na fizikalije, no s godinama stekli su bogato iskustvo, s njim i više mirnoće. Vida je postao najveća konstanta hrvatske obrane, a nerijetko i strijelac.

Nisu idealan spoj

Kad je na pozicijama stopera pisalo Lovren - Vida, to su uvijek bile jednosmjerne utakmice, Hrvatska je napadala, a oni bili prisiljeni djelovati na poprilično širokom prostoru. Iz fatalističke perspektive, treneru koji je praznovjeran vidjeti ih zajedno gotovo bi bilo isto kao da čuje vrane kako grakću - dolazi smrt. Jer u jedine dvije velike i važne utakmice Vatreni su poraženi. Od Islanda u Reykjaviku i Turske u Eskisehiru, ali momčad se ne sastavlja po vradžbinama, nego igračkim kvalitetama, pa iako zbog sličnih karakteristika nisu idealan spoj, to su dvojica najboljih hrvatskih stopera i logično je da igraju. Uostalom, njihove ocjene u tim ogledima nisu bile negativne, a dojam je da se sve bolje razumiju na terenu.

Dublje u prošlosti Lovren i Vida samo su jednom činili stoperski par, na prijateljskoj utakmici s Australijom u brazilskom Salvadoru. Tada je ekipa pod vodstvom Nike Kovača dobila 1:0. Osim te iznimke, ispostavilo se da za tom varijantom nitko nije posezao do Ante Čačića. Nakon ozljede Ćorluke jer on i Vida činili su mu prvi izbor. Uz dva poraza, na kontu je i pobjeda s Kosovom u Zagrebu.

Opasni prekidi

Vida na okupljanje stiže u ritmu utakmica, Lovren nakon oštrih kritika fanova Redsa, manje ozljede i nove privatne drame. Njih dvojica s Grcima će morati djelovati najbolje što su ikad kao stoperi igrali zajedno, a pogotovo moraju paziti kod prekida, rival je najopasniji iz slobodnih udarac i kornera. Na toj stavci polagat će se golem ispit. Island nam je zabio po udarcu iz kuta, sretno, ali s tim golom napravio si je golem posao, a Hrvatsku gurnuo u mulj. Lovren pamti jednake pogotke Grka u Pireju 2011. kad je bio na terenu. Dovoljno da opuštanja i krivih procjena ne smije biti ni na sekundu.

Linker
04. svibanj 2024 00:08